Πέρα από τις πολιτικές συμπερίληψης, τι άλλο χρειάζεται για να εξαφανιστεί η ανισότητα στην κορυφή των επιχειρήσεων;
Αυτό ήταν το θέμα που απασχόλησε το πάνελ στο οποίο συμμετείχαν η Ζέφη Δημαδάμα, γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Ελλη Ανδριοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Κίρκη Καλαντζή, Retail Manager της Coral Α.Ε, στο πλαίσιο του 6ου Marie Claire Power Trip.
Τη στιγμή που στο 75% των εργασιακών χώρων παγκοσμίως εφαρμόζεται πολιτική ισότητας και συμπερίληψης, οι έρευνες δείχνουν ότι οι θεσμοθετημένες αποφάσεις δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία στην αναλογία στις θέσεις κορυφής.
Στην κουβέντα, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη, η Ζέφη Δημαδάμα παραδέχτηκε ότι υπήρχαν εμπόδια στην επαγγελματική της πορεία ως τώρα, ενώ δεν έκρυψε ότι χρειαζόταν να δίνει διαπιστεύσεις για τις ικανότητές της και να αποδεικνύει διαρκώς ότι αξίζει να βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται και αναγνώρισε πως στη ζωή της τη στήριξαν πολύ οι γυναίκες.
Η Κίρκη Καλαντζή εξιστόρησε το δικό της βίωμα θέλοντας να δείξει πώς τα στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας και συνεχίζουν να μας επηρεάζουν.
«Οταν είπα ότι ήθελα να γίνω γενική διευθύντρια, πριν από 30 χρόνια, γέλασαν. Έμαθα πολλά, όμως, από τους άντρες συναδέλφους μου. Αυτό που θυμάμαι και με χαρακτήρισε όταν είχα αμφιβολίες για το επόμενό μου βήμα, ήταν ότι θαύμαζα το μαξιμαλισμό τους… Οταν πηγαίνω σε ημερίδες και προγράμματα για νέες γυναίκες, όπως το Lead the Way της Motor Oil, και με ρωτούν κορίτσια 20 και 22 ετών πώς συνδυάζω δουλειά και οικογένεια, αναρωτιέμαι αν θα έκαναν την ίδια ερώτηση σε έναν άνδρα. Και οι άνδρες έχουν ευθύνη απέναντι στην οικογένεια. Από εκεί ξεκινούν όλα, από τα στερεότυπα, τα οποία δεν πρέπει να μας εμποδίζουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελλη Ανδριοπούλου αναγνώρισε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε τα ίδια εμπόδια, με βασικό το σεξισμό, και τόνισε πως οι λίγες γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις οφείλουν να ανοίξουν το δρόμο για τις επόμενες. Προφανώς και είναι ευθύνη όλων μας να μη χάνονται οι γυναίκες στην πορεία της εξέλιξής τους και γι’ αυτό η Κίρκη Καλαντζή τόνισε:
«Δεν πρέπει να αποκλείουμε το 50% του talent pool. Όταν καταλάβουν πως οι γυναίκες φέρνουν περισσότερη ενσυναίσθηση στην ηγεσία και το συνδέσουν με τα οικονομικά αποτελέσματα, αυτό θα είναι το μυστικό της επιτυχίας στις επιχειρήσεις του μέλλοντος».