Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ πριν από 12 χρόνια, είναι αφιερωμένη σε όλα τα κορίτσια του κόσμου. Αποτελεί μία προσπάθεια του οργανισμού να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σε σχέση με τις διακρίσεις και τη βία που δέχονται τα κορίτσια σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αφορμή τη φετινή Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, το Marie Claire συνομίλησε με μητέρες και τις κόρες τους, για το πώς μεγαλώνουν τα κορίτσια σήμερα, τι όνειρα κάνουν και ποιοι φόβοι τις απασχολούν, συγκρίνοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωναν οι μητέρες τους, όταν βρίσκονταν στην ηλικία τους.
Η δημοσιογράφος Μαρίλη Ευφραιμίδη, μητέρα της 14χρονης Τζουλιάνας Γαβουνέλη, πιστεύει ότι σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για το parenting απ’ όσα γνώριζαν οι γονείς μας. Και η ίδια προσπάθησε να μεγαλώσει τα δύο κορίτσια της με βάση και τους δικούς τους χαρακτήρες.
«Προσπάθησα να λειτουργήσω σαν λευκός πίνακας, να μην επηρεάσω τα παιδιά εξαιτίας μιας καλής ή κακής ανάμνησης που είχα. Να αφήσω το μητρικό μου ένστικτο να λειτουργήσει, όσο γίνεται, ανεπηρέαστο και να κατευθυνθεί από τις προσωπικότητες των παιδιών μου», λέει η Μαρίλη σε σχέση με τις εμπειρίες της δικής της παιδικής ηλικίας και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της.
Σύμφωνα με την ίδια, οι πιο εντυπωσιακές διαφορές ανάμεσα στην περίοδο που ήταν εκείνη κορίτσι και στο σήμερα εστιάζονται στην εξέλιξη της τεχνολογίας με έμφαση στην ψηφιοποίηση των πάντων και την απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία από πολύ μικρή ηλικία.
«Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσουν από νωρίς απίθανες δεξιότητες όμως συγχρόνως είναι και εκτεθειμένα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.», τονίζει η Μαρίλη. Ωστόσο, η ίδια πιστεύει ότι η ειδησεογραφία που αφορά στις γυναίκες, είτε είναι ευχάριστη είτε όχι, καθιστά τα κορίτσια από νωρίς ενήμερα για τη μειονεκτική θέση της γυναίκας στην πατριαρχική κοινωνία.
Ένα πράγμα που την αγχώνει σε σχέση με την ανατροφή της Τζουλιάνας είναι ο εθισμός στο σκρολάρισμα: «Μειώνει μετρήσιμα την ικανότητα του μυαλού να συγκεντρώνεται. Αυτό πιστεύω πως είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον εγκέφαλο όλων μας, όχι μόνο των παιδιών.»
Πώς αισθάνεται η έφηβη Τζουλιάνα σε σχέση με όλα αυτά; Η ίδια μιλάει για το ζήτημα της ανασφάλειας μέσα στον κόσμο όπου ζούμε.
«Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να βρω δουλειά και να επιβιώσω στην Ελλάδα όταν μεγαλώσω.», επισημαίνει το 14χρονο κορίτσι, με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που υπάρχουν γύρω μας.
Θεωρεί πως όταν η μητέρα της βρισκόταν στη δική της ηλικία μεγάλωσε με διαφορετικό τρόπο. «Ναι, ήταν όλα διαφορετικά. Ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα, απλώς ήταν όλα αλλιώς.».
Η Τζουλιάνα εμπνέεται ιδιαίτερα από την Κάιλι Τζένερ, γιατί είναι επιτυχημένη business woman – κάτι που μάλιστα, έχει καταφέρει σε μικρή ηλικία.
Το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει πάρει από τη μητέρα της, η πιο σημαντική αξία και μεγαλύτερη επιρροή πάνω της είναι το συναίσθημα ότι πρέπει να αγωνίζεται.
«Να αγωνίζομαι, να μην το βάζω ποτέ κάτω, να παλεύω για τους στόχους μου μέχρι να τους πετύχω.», λέει η Τζουλιάνα με σιγουριά κι αυτοπεποίθηση.
Και κάτι μας λέει πως τα καταφέρνει περίφημα, παρέα με τη μαμά της.
Διαβάστε ακόμα:
Η Έλση, που συμμετέχει σε θεατρικό εργαστήρι με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, με τη μαμά της, Άννα.
Η Χριστίνα είναι περήφανη για την έφηβη κόρη της, Κωνσταντίνα – «Βλέπω ήδη ένα ισορροπημένο κορίτσι»
Η Δωροθέα και η Γκάια Μερκούρη ξεδιπλώνουν την υπέροχη σχέση τους στο Marie Claire