Το Marie Claire Power Trip, το συνέδριο που έγινε θεσμός, διεξήχθη στις 28 Μαΐου για 6η χρονιά και συγκέντρωσε σε ένα event μερικές από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του φεμινισμού, των γραμμάτων, των επιστημών, των τεχνών, της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των νέων τεχνολογιών.
Tο 6ο Συνέδριο του Marie Claire έβαλε, όπως πάντα, στην κορυφή της ατζέντας το θέμα της ισότητας και εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων και τις επιχειρήσεις, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προσφέρει πληροφορίες και ενημέρωση για το πώς να ανταπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά ως πολίτες και ως γυναίκες σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
To Marie Claire Greece υποδέχθηκε, στους υπέροχους χώρους του One & Only στη Γλυφάδα, προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, όπως η ηθοποιός Kelly Rutherford, αλλά και η Nathalie Emmanuel.
Πριν από την έναρξη των ομιλιών η Γαλάτεια Λασκαράκη, Editor in Chief Marie Claire Greece, καλωσόρισε τις/τους καλεσμένες/ους στο συνέδριο θέτοντας έναν προβληματισμό: «αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά οι γυναίκες, ειδικά οι μητέρες, είναι να ανησυχούμε πολύ. Ανησυχούμε για τους άλλους όλη την ώρα. Για την υγεία τους, για τους βαθμούς τους, για τις πανελλήνιες, για τις ώρες που περνούν στην οθόνη, για το αν η μικρή έχει αποβλακωθεί τελείως η προλαβαίνουμε να το σώσουμε. Νιώθουμε γι’ αυτό βαριές ενοχές. Ανησυχούμε και για τον τραπεζικό μας λογαριασμό γιατί ενώ δουλεύουμε στα όρια του burnout σε θέσεις ευθύνης πληρωνόμαστε 20% λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους μας για την ίδια εργασία.
Αλήθεια, οι άνδρες ανησυχούν τόσο πολύ; δεν ξέρω, αλλά νομίζω πως όχι και τόσο και να σας πω την αλήθεια πολύ τους ζηλεύω γι’ αυτό».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Galia Loupan, Chief Content Officer Marie Claire International, και κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του διεθνούς τίτλου μάς υπενθύμισε πως το Marie Claire σε όλη την πορεία του εξελίσσεται, πάντα έχοντας στο επίκεντρο τη γυναίκα που αλλάζει, προχωρά, δυναμώνει και κατακτά τους στόχους της.
Οι γυναίκες που αλλάζουν τα πράγματα στη βιομηχανία του θεάματος
Η Nathalie Emmanuel συζήτησε με τη Γαλάτεια Λασκαράκη, τόσο για την επιτυχημένη πορεία της στον κινηματογράφο ως τώρα, όσο και για το χάσμα που υπάρχει στις αμοιβές στον χώρο της showbiz, αλλά και για την ελπίδα που βλέπει στη νέα γενιά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Είναι δύσκολο στη βιομηχανία του κινηματογράφου να υπάρξει μισθολογική ισότητα και μάλιστα γρήγορα. Προφανώς και πρέπει να αλλάξει, αλλά οι άνθρωποι νιώθουν τόσο άνετα με τις γυναίκες που πληρώνονται λιγότερο και αυτό είναι ενοχλητικό.
Οι γυναίκες κάνουν ίδια ή περισσότερη δουλειά και δεν ανταμείβονται το ίδιο. Δυστυχώς, έχει να κάνει με το πόσο δημοφιλής είναι κάποιος».
Διαβάστε όσα είπε εδώ.
Η συγκινητική ιστορία της Yusra Mardini και το μήνυμα αποδοχής προς όλους
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία της Yusra Mardini, πρώην αθλήτρια της Ολυμπιακής Ομάδας προσφύγων και Πρέσβειρα Kαλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της οποίας η ιστορία επιβίωσης έγινε φάρος ελπίδας για τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την ίδια τους τη ζωή αλλά και για ένα καλύτερο μέλλον.
Στη διάρκεια της συζήτησής της με την Εβίτα Τσιλοχρήστου, Digital Director του Marie Claire Greece, οι αναφορές στο ταξίδι της από τη Συρία στην Ελλάδα και από τη χώρα μας στη Γερμανία σε ηλικία 17 ετών, αλλά και η εξιστόρηση της ζωής της στην εμπόλεμη Συρία και της προσπάθειάς που κατέβαλε η ίδια με την αδερφή της για να σώσουν τους εαυτούς τους και τους συνεπιβάτες τους από τη βυθιζόμενη στα νερά του Αιγαίου λέμβο τους, έφερε δάκρυα στα μάτια όσων παρακολούθησαν το συνέδριο.
«Ήμουν 17 χρονών τότε και ο μόνος τρόπος για να περάσουμε με την αδερφή μου από την Τουρκία στην Ελλάδα ήταν μέσω λέμβων με πολύ κόσμο μέσα. Ήμασταν 18 άτομα κι ένα μωρό. Τραβήξαμε τη βάρκα από σχοινιά που προεξείχαν. Μας πήρε 3,5 ώρες για να τα καταφέρουμε και τελικά φτάσαμε στη Λέσβο».
Ένα από τα πιο δυνατά μηνύματα που μοιράστηκε με το κοινό ήταν εκείνο της παύσης των πυρών στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού.
«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία ήμουν 13 ετών δεν ήξερα από πολιτική, δεν ήξερα καμία πλευρά, δεν ήξερα τίποτα για όσα συνέβαιναν. Το μόνο που ήξερα ήταν ότι ήμουν φοβισμένη και έπρεπε να κρυφτώ. Κι αυτό δεν πρέπει να το αισθάνεται κανένα παιδί, πουθενά στον κόσμο. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να το αισθάνεται αυτό. Οπουδήποτε στον κόσμο. Οπότε πραγματικά πιστεύω ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητάμε εκεχειρία».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Διαβάστε όσα είπε εδώ.
H αισιόδοξη συζήτηση με την Kelly Rutherford και φόντο τη θάλασσα
Η ημέρα έκλεισε με μια πολύ όμορφη συζήτηση ανάμεσα στην Kelly Rutherford, την ηθοποιό που αγαπήσαμε από το Gossip Girl και το Melrose Place, και τη Γαλάτεια Λασκαράκη.
H Kelly Rutherford βρίσκεται πίσω από το application «Whyzzer», μια πλατφόρμα που απευθύνεται σε δημιουργούς περιεχομένου που επιθυμούν να μεγαλώσουν το δίκτυό τους. Είναι single μητέρα δύο παιδιών, ασχολείται ενεργά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη φιλανθρωπία, και αγαπάει ιδιαίτερα τη μόδα.
«Γυναικεία ενδυνάμωση σημαίνει για μένα να γνωρίζουμε ότι έχουμε ήδη δύναμη και πως δεν χρειάζεται να παλέψουμε για να την κατακτήσουμε. Απλά, τη διοχετεύουμε με διαφορετικούς τρόπους από τους άντρες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από μία άποψη, η συζήτηση για τη γυναικεία ενδυνάμωση μάς κρατάει πίσω! Είμαστε προορισμένοι, γυναίκες και άντρες, να χρησιμοποιήσουμε την άπειρη δύναμή μας σε αρμονία».
Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα είπε.
Η ανάγκη για περισσότερες γυναίκες σε επιχειρηματικούς χώρους
Ανάμεσα στις πιο σημαντικές προσωπικότητες που συμμετείχαν στο συνέδριο του Marie Claire Greece συγκαταλέγεται και η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και Πρόεδρος του Neptune Group of Companies, κα. Μελίνα Τραυλού, η οποία τόνισε τη σημασία της γυναικείας παρουσιάς στη Ναυτιλία στη χώρα μας.
«Νομίζουμε ότι η ναυτιλία δεν μας αφορά, αλλά μας αφορά, δεν ζούμε χωρίς αυτήν, απλά δεν το ξέρουμε. Το όραμά μου είναι ο κόσμος να καταλάβει το γιατί δεν ζούμε χωρίς αυτήν. Ως γυναίκες μας ξεχωρίζει κάτι: ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει μάς επιτρέπει να έχουμε ευαλωτότητα και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Νομίζω λοιπόν ότι έχουμε μια ευκαιρία να πούμε με έναν άλλο τρόπο τι σημαίνει ναυτιλία».
Διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είπε.
Η βιωσιμότητα στη βιομηχανία της μόδας
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η συζήτηση της Maria Giulia Maramotti, από τη Max Mara με τη Χριστίνα Μαρία Κράββαρη, Fashion Features Editor στο Marie Claire Greece, για την πρωτοπορία και το βιώσιμο μέλλον της βιομηχανίας.
«Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα με το sustainability. Υπάρχει όμως και αφοσίωση», είπε, σημειώνοντας ότι πέρα από τις πολλές και συγκεχυμένες πληροφορίες για τη βιωσιμότητα στη μόδα, υπάρχει στόχος, κατανόηση και διάθεση για εργασία προς έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον στόχο.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις
Η βιωσιμότητα, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η επόμενη ημέρα της επιχειρηματικότητας ήταν το θέμα συζήτησης που αναπτύχθηκε μεταξύ της Dr. Maria Dunford, επιχειρηματία στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, της Alessandra Delfini, General Director της L’ Oreal Hellas και της Αθηνάς Παχατουρίδη, Strategic Sales Leader για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη της Amazon, υπό τον συντονισμό της Λίνας Τσαλταμπάση, Προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και Σύμβουλου επιχειρήσεων. Οι δυνατότητες, οι ευκαιρίες, αλλά και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της κουβέντας.
Και οι τρεις ομιλήτριες τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης πάνω στο θέμα, αλλά και πόσο σημαντική είναι η συμπερίληψη των γυναικών στον τομέα της AI τεχνολογίας.
«Οι διαφορετικές τεχνολογίες που δημιουργούνται για το γυναικείο σώμα (περίοδος, θηλασμός, εμμηνόπαυση, καρκίνος μαστού) – θέματα που δεν τα συζητούσαμε παλαιότερα – είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Εταιρείες, άντρες και γυναίκες, δουλεύουν σε αυτά τα θέματα πλέον και φτιάχνουν εργαλεία που διευκολύνουν τη ζωή των γυναικών», σημείωσε η κα. Παχατουρίδη.
Μετά τις πολιτικές συμπερίληψης, τι;
Στο ερώτημα του τι χρειάζεται να γίνει για να εξαφανιστεί η ανισότητα στην κορυφή των επιχειρήσεων, προσπάθησαν να απαντήσουν η Ζέφη Δημαδάμα, Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχο και η Κίρκη Καλαντζή, Retail Manager της Coral Α.Ε. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη.
Τόσο η κα. Δημαδάμα, όσο και η κα. Ανδριοπούλου, αλλά και η κα. Καλαντζή θυμήθηκαν την αμφισβήτηση που δέχθηκαν όταν, στην αρχή της καριέρας τους, εξέφραζαν την επιθυμία να ανελιχθούν στον επαγγελματικό κλάδο της επιλογής τους. Αυτό ήταν το και το σημείο το οποίο τόνισαν πως πρέπει να αλλάξει: Τα στερεότυπα απέναντι στις γυναίκες.
«Οι γυναίκες αντιμετωπίζουμε όλες τα ίδια εμπόδια. Είναι λίγο φαύλος κύκλος. Επειδή δεν συμμετέχουν οι γυναίκες στη λήψη αποφάσεων, δεν προωθείται η ισότητα. Νομικά, στα χαρτιά, έχουμε ισότητα στην Ελλάδα. Οι γυναίκες πρέπει να αποδείξουν τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους. Οι λίγες γυναίκες που είμαστε σε αυτές τις θέσεις, να ανοίξουμε τον δρόμο για τις επόμενες.», σημείωσε η κα. Ανδριοπούλου με την κα. Δημαδάμα να αναγνωρίζει πως η γυναικεία αλληλεγγύη της έδωσε περισσότερη δύναμη να συνεχίσει.
«Η γυναικεία αλληλεγγύη ήταν πολύ θετική για εμένα, για αυτό και συνεχίζω να βοηθάω. Είμαστε εδώ για να δώσουμε μάχες, όχι μόνο για να έχουμε τη θέση που θέλουμε, αλλά για έναν πιο δίκαιο και συμπεριληπτικό κόσμο».
Η ενδυνάμωση των γυναικών στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων
Στο θέμα της ισότητας, της συμπερίληψης και του πώς θα διαφυλάξουμε όσα έχουμε μέχρι στιγμής κατακτήσει εστίασε και η συζήτηση μεταξύ της Άννας Διαμαντοπούλου, Προέδρου του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Υπουργού και Επίτροπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Φαίης Μακαντάση, Διευθύντριας Ερευνών διαΝΕΟσις.
Η κα. Διαμαντοπούλου συγκίνησε το κοινό μοιραζόμενη προσωπικές ιστορίες από τη δική της πορεία στον επαγγελματικό και πολιτικό στίβο και μας προβλημάτισε υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρώπης, πάνω μόνο από τη Ρουμανία, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης (επαγγελματικός τομέας, υγεία, γνώση και επιμόρφωση, διαχείριση χρόνου, οικογένεια κ.λπ.).
Όσο για το αν αντιμετώπισε εμπόδια ανέλιξης, λόγω φύλου, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν συνέβη σε εκείνη, αν και την αμφισβητούσαν επειδή είναι γυναίκα ήδη από το Δημοτικό. Θυμήθηκε μάλιστα, τα αρνητικά σχόλια που δεχόταν τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, ούσα νέα μητέρα.
«Μου έλεγαν ότι παράτησα το παιδί μου. Εκεί, βέβαια, δεν έπρεπε να αντιμετωπίσω μόνο μια πολιτική επίθεση αλλά και τη δική μου ενοχή, το δικό μου άγχος».
Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα όσα είπε.
Η γυναικεία ενδυνάμωση και εργασιακή ισότητα περνούν από τα Πανεπιστήμια
Η δημοσιογράφος, Στέλλα Κάσδαγλη, συντόνισε στη συνέχεια τη συζήτηση μεταξύ της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη και της Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομότιμης Καθηγήτριας Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΑ και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών, για τη γυναικεία ενδυνάμωση και την εργασιακή ισότητα στο Πανεπιστήμιο.
«Τα θέματα της ισότητας είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα των νέων και της κυβέρνησης», σημείωσε η κα. Ζαχαράκη με την Νάνσυ Παπαλεξανδρή να σημειώνει πως το ζήτημα της ισότητας δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής πράξης, αλλά και νομοθεσίας.
«Αν δεν έχεις πλάνο ισότητας δεν μπορείς να συμμετέχεις σε προγράμματα ευρωπαϊκά. Γίνονται πολλές εκδηλώσεις, είναι ενεργές οι επιτροπές ισότητας στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών στα Συμβούλια παραμένει πολύ χαμηλό».
Στη συζήτηση συμμετείχαν και δύο τελειόφοιτοι φοιτητές, η Δανάη – Μαρίνα Καραμπάτσου και ο Μιχάλης Σερδάρης, οι οποίοι έδωσαν μια νότα αισιοδοξίας στην κουβέντα τονίζοντας πως οι νέοι προβληματίζονται και προσπαθούν να βρουν λύσεις στα ζητήματα ισότητας στην ανώτερη εκπαίδευση και όχι μόνο.
Το μισθολογικό χάσμα και ο οικονομικός εγγραματισμός
Εκτενώς αναλύθηκε και το ζήτημα του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και όλων εκείνων που κρατούν τις γυναίκες πίσω και τις εμποδίζουν να πετύχουν τους στόχους που θέτουν.
Η Μιλένα Αποστολάκη, Δικηγόρος, Βουλευτής και πρώην Υπουργός, ο Πάνος Τσακλόγλου, Οικονομολόγος, Καθηγητής ΟΠΑ και Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η Κατερίνα Μαρμαρά, Chief of Global Market της Aplha Bank, υπό τον συντονισμό της εκδότριας του Fact News και Σύμβουλου Στρατηγικής με ειδίκευση την πολιτική επικοινωνία, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, τόνισαν τη σημασία των οικονομικών γνώσεων στη ζωή μας – τόσο για καθημερινά όσο και για πιο εξειδικευμένα ζητήματα.
«Η κοινωνία χάνει επειδή δεν λειτουργεί με όρους ισοτιμίας μεταξύ των φύλων -και σε μετρήσιμο αποτέλεσμα. Δηλαδή σε χρήματα, η έλλειψη ισότητας είναι αποδεδειγμένα αντιπαραγωγική, με αμιγώς οικονομικούς όρους», είπε η κα. Αποστολάκη με την κα. Μαρμαρά να σημειώνει πως τα οικονομικά δεν είναι μόνο θεωρία. «Σου δίνουν εργαλεία για να αντιμετωπίσεις προκλήσεις σε ένα περιβάλλον επιχειρηματικό που συνεχώς αλλάζει. Οι Ελληνίδες έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση σε αυτό το θέμα».
Γυναίκες πρέσβεις στην Ελλάδα
Η Karine Asselin, Πρέσβυς του Καναδά, η Lindiwe Cail Msenana-Ndlela, πρέσβυς της Νοτίου Αφρικής και η Lina Skerstonaite, πρέσβυς της Λιθουανίας μοιράστηκαν, υπό τον συντονισμό της Helena Paiva, πρέσβυ της Πορτογαλίας, το πώς πλοηγούν τη ζωή τους σε βαθιά, ανδροκρατούμενα πολιτικά νερά, ενώ ταυτόχρονα διαπρέπουν σε περιβάλλοντα με έντονες πολιτικές και πολιτισμικές διαφορές – σε μια ξένη χώρα, την Ελλάδα.
Και οι τρεις συμφώνησαν στο ότι όπου κι αν κοιτάξεις γύρω σου εκείνοι που αποφασίζουν είναι οι άντρες και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακούγονται περισσότερες γυναικείες φωνές, κατανοώντας πάντα ότι όταν ηγείσαι της αλλαγής ως άτομο, πρέπει να συνεργαστείς με άλλους σε μια συλλογικότητα, με εκτίμηση και σεβασμό, όποιος κι αν βρίσκεται απέναντί σου.
Φωτογραφίες: Jordan Makarof και George Santamouris (@wedtime_stories)