To Marie Claire Power Trip επέστρεψε για 4η συνεχή χρονιά, αυτή τη φορά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το μοναδικό στο είδος του συνέδριο για την ισότητα και τη γυναικεία ηγεσία είναι και πάλι εδώ με ένα εντυπωσιακό line up ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το συνέδριο άνοιξε η επίτιμη καλεσμένη Arizona Muse, super model, ακτιβίστρια και ιδρύτρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης D I R T, σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τη Βίκυ Καγιά, ζωντανά επί σκηνής, με τίτλο «Από την κορυφή της μόδας στον ακτιβισμό για τη σωτηρία του πλανήτη».

Η Arizona Muse ανέλυσε στη Βίκυ Καγιά και το κοινό του Power Trip τα πλεονεκτήματα μιας εναλλακτικής προσέγγισης στις αγροτικές καλλιέργειες, της λεγόμενης βιοδυναμικής γεωργίας. Σύμφωνα με την Arizona Muse, είναι σημαντικό να σταματήσουμε  να αγοράζουμε προϊόντα τα οποία δεν έχουν παραχθεί με υγιεινές, φιλικές προς το περιβάλλον και, κυρίως, ηθικές μεθόδους. Όπως τονίζει η ίδια «σίγουρα, τα προϊόντα που παράγονται μαζικά, με μεθόδους που επιβαρύνουν το περιβάλλον, μπορεί να είναι πιο φθηνά. Αλλά δεν μπορεί να γίνεται δεκτή η δικαιολογία “δεν έχω αρκετά λεφτά για να αγοράσω κάτι άλλο”. Φυσικά και γίνεται να προσέχουμε τι αγοράζουμε και τι καταναλώνουμε, αρκεί να σκεφτούμε κάτι απλό: Ότι για αυτό που πωλείται σαν, υποτίθεται, φθηνό, έχουν εργαστεί άνθρωποι σε πολύ κακές συνθήκες, έχουν υποφέρει συνάνθρωποί μας για αυτού του είδους τα προϊόντα. Είναι καιρός να ξυπνήσουμε και να αλλάξουμε συνήθειες, για το καλό του περιβάλλοντος, για το καλό της Γης που ζούμε, για το καλό των παιδιών μας και όλων μας».

Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, πως αν κάποιος δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει βιώσιμα προϊόντα, δεν πρέπει να νιώθει ένοχος γιατί «έτσι είναι το σύστημα στο οποίο ζούμε. Είναι τρομερή αδικία να μην μπορούμε αυτή τη στιγμή να αγοράζουμε όλοι βιώσιμα προϊόντα».

Photo: William Faithful

Για την απόφασή της να ασχοληθεί με τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό:

Στη διάρκεια της διαδρομής της στο μόντελινγκ, που μετράει ήδη 12 χρόνια, η Arizona άρχισε να διερωτάται ποιος φτιάχνει τα προϊόντα της μόδας, πού και πώς και συνειδητοποίησε πόσο λίγα γνώριζε. Συνειδητοποίησε ότι κάθε ερώτημά της οδηγούσε σε μια ολόκληρη ιστορία και ότι οι πρώτες ύλες κάθε προϊόντος που χρησιμοποιούμε, σε κάθε τομέα της ζωής μας, προέρχονται από το έδαφος.

Τότε, η μητέρα της, γνωρίζοντας για τις βιοδυναμικές φάρμες, της πρότεινε να έρθει σε επαφή με τη συγκεκριμένη πρακτική καλλιέργειας, όπου η Arizona διαπίστωσε ότι είναι πραγματικά αναγεννητική για το χώμα.

Γιατί βιοδυναμική γεωργία;

«Η συμβατική καλλιέργεια χρησιμοποιεί πολλά χημικά, που εξολοθρεύουν τους μικροοργανισμούς που ζουν στο χώμα», σχολίασε το μοντέλο – μικροοργανισμοί που συμβάλλουν στον πλούτο του. Το φτωχό πλέον έδαφος, κατεστραμμένο από τα χημικά, ευνοεί τη μεταφορά της φωτιάς, σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς είναι φτωχό και σε υγρασία. Επιπλέον, τα ίδια χημικά καταλήγουν, τελικά, στους ωκεανούς, αλλά και στην ατμόσφαιρα. Η βιοδυναμική καλλιέργεια, καθώς προτείνει ένα μοντέλο απαλλαγμένο από χημικά, εστιάζοντας στη φυσική αναγέννηση του εδάφους, είναι ωφέλιμη σε πολλαπλά επίπεδα.

Πώς ξεκίνησε την περιβαλλοντική οργάνωση D I R T

«Την ξεκίνησα γιατί ερωτεύτηκα αυτή την πρακτική καλλιέργειας. Επίσης συνειδητοποίησα σε πόσο επισφαλή θέση είναι όλοι οι αγρότες, και αυτοί που ασχολούνται με τη συμβατική γεωργία. Πληρώνονται μόνο για τη σοδειά που θα παραχθεί, η οποία εξαρτάται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, όπως από πλημμύρες και πυρκαγιές. Οι ίδιοι οι αγρότες δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά, αλλά είναι εγκλωβισμένοι σε ένα οικονομικό σύστημα που δεν τους επιτρέπει να επενδύσουν στη βιοδυναμική γεωργία». Το μοντέλο επισήμανε, επίσης, ότι η ψυχική υγεία των αγροτών είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς λόγω της οικονομικής επισφάλειάς τους υποφέρουν από στρες και κινδυνεύουν περισσότερο να βρεθούν χρεωμένοι. Μάλιστα, παγκοσμίως, είναι ένα επάγγελμα που έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας.

Στόχοι λοιπόν της D I R T είναι να υποστηρίξει τους αγρότες διεθνώς, και κατ’ επέκταση τη βιοδυναμική γεωργία, αυτή την πρακτική αναγέννησης του εδάφους.

Τα πρότζεκτ της D I R T: Το παράδειγμα της τοξικής ζωής στην Ουγκάντα

Ανάμεσα στα πρότζεκτ που τρέχει η οργάνωσή της διεθνώς, η Arizona έφερε ως παράδειγμα εκείνο στην Ουγκάντα, που σχεδιάστηκε και διεξάγεται έτσι ώστε να στηρίξει την κοινότητα των μεταλλωρύχων. Τα μεγάλα μεταλλωρυχεία της αφρικανικής χώρας, όπως εξήγησε, όχι μόνο καταστρέφουν το έδαφος αλλά επιπλέον ωθούν τους εργάτες τους, ανθρώπους που δεν έχουν εναλλακτική επαγγελματική διέξοδο, να εργαστούν σε μεγάλο βάθος, κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες καθημερινά. Η D I R T επιδιώκει, στο πλαίσιο των κεντρικών στόχων της, να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της κοινότητας των μεταλλωρύχων μέσα, π.χ., από την αναγέννηση του εδάφους,  την καλλιέργεια μπαμπού και διαφόρων τροφίμων και το κλείσιμο των μεταλλωρυχείων. Να δραπετεύσουν, οι κάτοικοί της, από τον τοξικό τρόπο ζωής τους.

Photo: Αλέξανδρος Μακρής

Ποια είναι η Arizona Muse

Η 34χρονη Arizona Grace Muse, βρετανικής και αμερικανικής καταγωγής, ασχολείται με το μόντελινγκ εδώ και σχεδόν 14 χρόνια διαγράφοντας μια λαμπερή πορεία. Έχει περπατήσει στις πασαρέλες των μεγαλύτερων οίκων μόδας, έχει γίνει δεκάδες φορές εξώφυλλο στους κορυφαίους τίτλους περιοδικών σε όλο τον κόσμο ποζάροντας για τον φακό των μεγαλύτερων φωτογράφων και έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε καμπάνιες luxury brands, όπως σε εκείνη του οίκου Louis Vuitton, το 2013 με τον David Bowie.

Η οργάνωση D I R T προέκυψε όταν η Arizona, στη διάρκεια της διαδρομής της στο μόντελινγκ, συνειδητοποίησε ότι δεν γνωρίζει αρκετά για τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα ρούχα

Διακρίνεται επίσης για τη δράση της στην προστασία του περιβάλλοντος, ως η ιδρύτρια της D I R T, μιας οργάνωσης που επιδιώκει την αναγέννηση του εδάφους με τη βοήθεια της βιοδυναμικής καλλιέργειας. Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στη φράση: «Ήρθε η στιγμή να ανταποδώσουμε στη γη ό,τι μάς έχει προσφέρει, να τη φροντίσουμε. Να ξεπληρώσουμε το χρέος μας για τα τεράστια κέρδη που έχουν αποσπάσει οι βιομηχανίες της από εκείνη χωρίς τη συγκατάθεσή της». Η οργάνωση συνεργάζεται με φάρμες και project βιοδυναμικής καλλιέργειας και λειτουργεί ως σύνδεσμος για εταιρείες που θέλουν να στηρίξουν παραγωγούς και να συνεισφέρουν στην εδραίωση πιο βιώσιμων διαδικασιών.

Η οργάνωση D Ι R T προέκυψε όταν η Arizona, στη διάρκεια της διαδρομής της στο μόντελινγκ, συνειδητοποίησε ότι δεν γνωρίζει αρκετά για τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται τα ρούχα. Έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι που διευρύνει διαρκώς τους ορίζοντές της, καθώς τη φέρνει σε επαφή με ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής των προϊόντων και τις επιπτώσεις του στον πλανήτη. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε σύμβουλο εταιρειών, τις οποίες βοηθάει να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στη στρατηγική τους. Η φιλοσοφία της D Ι R T βρίσκει ήδη εφαρμογή σε eco-friendly αξεσουάρ μόδας και καλλυντικά που έχει λανσάρει σε συνεργασία με σχεδιαστές και εταιρείες.

Στην διάρκεια του lockdown άρχισε να περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στην εξοχή. Από το 2020 ζει μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της σε μια βιοδυναμική φάρμα στην Ίμπιζα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επιδιώκοντας έναν τρόπο ζωής σε επαφή με τη γη και τη φύση.

Δείτε εδώ όλα όσα συνέβησαν στο 4ο Marie Claire Power Trip.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below