Έχει περάσει, σκέφτομαι, μια αιωνιότητα από τότε που ο Δημήτρης Μοθωναίος δημιούργησε την περσόνα του “agapimeno” στο κόσμο του Instagram. Η ανταπόκριση των διαδικτυακών του φίλων έκανε την ιδέα αυτή, που δημιουργήθηκε εντελώς συγκυριακά και για πλάκα, σημείο αναφοράς. Κάπως έτσι πέρυσι προέκυψε το #agapimenogoesert για την συμμετοχή του στην σειρά εποχής της Ερτ, Η ζωή εν τάφω και σήμερα έδωσε τη σκυτάλη στο #agapimenogoeschina. Θα μπορούσε να είναι ένα από εκείνα τα αστεία που σκαρφίζεται και κάνει στους φίλους του αλλά είναι μια πραγματικότητα. Ο αγαπημένος ηθοποιός βρίσκεται, από τα τέλη Αυγούστου, στην Σανγκάη για τα γυρίσματα μιας νέας ταινίας. Η σχέση του με το ίντερνετ δεν είναι το ίδιο στενή στη μακρινή Κίνα, αλλά κατάφερε να κάνει τη δική του ανταπόκριση: “από τη Σαγκαη με αγάπη, για την Αρτεμη Θύμιου και αποκλειστικά για το Marie Claire Greece, Δημήτρης Μοθωναίος”.

Πώς πήρες την απόφαση να φύγεις;
True story: μιλούσα στο τηλέφωνο με τη φίλη μου τη Δωροθέα Μερκούρη -που είναι ο καλός μου άγγελος- και της έλεγα ότι θέλω να χτυπήσει το τηλέφωνό μου και να με πάρει κάποιος για μια ξένη ταινία, έτσι απλα, χωρίς κάστινγκ ραντεβού και τα λοιπά και να μου πει «γειά σας, σας θέλουμε, ελάτε, ξεκινάμε τότε» και γελούσαμε. Την ίδια στιγμή ακούω να χτυπάει δεύτερη γραμμή στο κινητό. Θα’ ναι η μάνα μου λέω, άσ’το. (Γελάει.) Επέμενε. Λέω αμάν, κάθε μέρα μιλάμε ,τι να πούμε πια. Κοιτάω και έγραφε Σαγκάη, Κίνα. Ρωτάω τη Δωροθέα αν έχει βάλει να μου κάνουν φάρσα. Όχι, απαντάει. Κλείσε κλείσε κι έρχομαι, λέω. (Γελάει.) Εσύ δε θα έφευγες στη θέση μου; Ήταν δώρο αγνώστου προελεύσεως.

View this post on Instagram

#agapimenogoeschina

A post shared by Dimitris Mothonaios (@motho_naios) on

Τι ταινία γυρίζεις εκεί;
Ειναι η πρώτη αγγλική ταινία ελληνοκινεζικής συμπαραγωγής, υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου, στα πλαίσια της ελληνοκινεζικής φιλίας. Νομίζω του χρόνου είναι και το έτος ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Προκειται για το λαβ στόρι ενος Ευρωπαίου και μιας Κινέζας που συναντιούνται τυχαία στο δρόμο στη Σαγκάη και εκτυλίσσεται μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες.

Πότε θα τη δούμε στις αίθουσες;
Θα κάνει πρεμιερα εδώ στο διεθνές φεστιβάλ της Σανγκάης, τον ερχόμενο Ιούνιο και το σχέδιο είναι να ανοίξει ταυτόχρονα και στην Ελλάδα.

Πώς είναι η καθημερινότητά σου εκει;
Ξυπνάω στο ξενοδοχείο και μετά το πρωινό περνάει ο οδηγός με τους δυο βοηθούς μου – ένας για νερό, καφέ, φαγητό και ο,τι άλλο χρειαστώ και ο δευτερος για την ομπρέλα (του ήλιου και της βροχής) και με πηγαίνουν στο location για το γύρισμα. Λέμε τα νέα μας στα κινεζικά και τους βγάζω κανένα βίντεο αγκαπημένο. Στο γύρισμα είναι το καλύτερο «χαμένοι στη μετάφραση»: εγώ με συνεργείο 60+ Κινέζων. Το βράδυ, αν έχουμε τελειώσει-γιατί εδώ εργάζονται δεκαπεντάωρο- κάνω βόλτες, πηγαίνω σε μουσεία, συναυλίες, για φαΐ και τα λοιπά. Είναι μια μητρόπολη η Σαγκάη, η Νέα Υόρκη της Ασίας. Έχει τα πάντα να κάνει κανείς και να δει κι αλλά τόσα.

Έκανες φίλους;
Στην αρχή ζορίστηκα γιατί το εμπόδιο της γλώσσας είναι τεράστιο. Δε μιλάει σχεδόν κανείς αγγλικά. Και επειδή είμαι παντα ειλικρινής, δε θα κρύψω ότι με πήρε από κάτω την πρώτη βδομάδα, ως βαθειά επικοινωνιακό ον.  Όλες οι φοβίες και οι αγωνίες μου βγήκαν στην επιφάνεια και δεν ήξερα τι να τις κάνω. Όμως θα σου πω κάτι μελό: τη γλώσσα της καρδιάς τη μιλούν όλοι και ανακάλυψα γρήγορα και εδώ τη δυναμη του αγκαπημένου. Έχει γυρίσει όλο το θέμα τούμπα. Είμαστε κολλητοί και αδέρφια, μου έχουν βγάλει μέχρι και παρατσούκλι από μόνοι τους. Κάτι αντίστοιχο του “αγκαπημένου” στα κινεζικά. Αλλιώς, με φωνάζουν Dimi για ευκολία.

View this post on Instagram

#agapimenogoeschina

A post shared by Dimitris Mothonaios (@motho_naios) on

Μιλάς πια και κινεζικά;
(Γελάει.) Έχω μια ευκολία στις γλώσσες αλλά, είπαμε. Ένα μήνα είμαι εδώ. Έχω μάθει τα βασικά: νιχάο (σ.σ. σημαίνει γειά), ευχαριστώ, παρακαλώ, θέσεις, γυρίζουμε, τέικ, μπρέικ, ραπ και έναν ήχο που δείχνει ότι συμφωνείς ή κατάλαβες κάτι σαν άαααααά.

Θα σκεφτόσουν να μείνεις μόνιμα;
Ναι! Είναι υπέροχα εδώ και κοντά σε όλα τα ωραία μέρη. Μπαλί, Ταϊλανδή,Τόκυο, Αυστραλία. Όλα είναι σχετικά δίπλα.

Τι σου έλειψε όμως από την Ελλάδα;
Μου έλειψαν όλες οι ευκολίες μου και όσα θεωρούσα δεδομένα στην καθημερινότητα μου. Και οι δικοί μου άνθρωποι. Αν και πιστεύω πολύ στη δυναμη της μοναξιάς, με την έννοια της επανεκκίνησης και του επαναπροσδιορισμού.

Ποιό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις επιστρέφοντας;
Να ξαναβάλω την ελληνική μου σιμ στο τηλέφωνο. Είμαι περίεργος πόσες κλήσεις και μηνύματα θα βρω μετά από δυο μήνες και. Να κάνω και μία ανακοίνωση εδώ, αν μου επιτρέπεις να εκμεταλλευτώ το βήμα που μου δίνεις. Για επαγγελματικές επαφές δέχομαι μόνο iMessages και στο Instagram με σχετική δυσκολία. Ευχαριστώ!

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below