Σήμερα γιορτάζουν οι πιο σημαντικές γυναίκες της ζωής μας. Οι μητέρες. Είναι περιττό να μιλήσουμε για το έργο τους, αν και πάντα τις γεμίζουν με δύναμη τα καλά λόγια. Λίγες μέρες πριν, βρέθηκα στα Παιδικά Χωριά SOS και είχα την τύχη να κάνω μια γρήγορη συζήτηση με μια Μητέρα SOS. Γιατί τα παιδιά αυτών των χωριών, εξαιτίας αυτής της Μητέρας και των υπολοίπων που βρίσκονται εκεί, έχουν σήμερα κάπου να δώσουν το λουλούδι τους και την κάρτα τους. Έχουν κάπου να δώσουν ένα φιλί και να πουν ευχαριστώ. Το μήνυμα για τη δική σου μητέρα πάντως, μπορείς να το στείλεις στο 19820, βοηθώντας έτσι και τα Παιδικά Χωριά.
Στα Παιδικά Χωριά SOS εφαρμόζουν ένα οικογενειακού-τύπου μοντέλο φροντίδας για τα παιδιά που βρίσκονται υπό την προστασία τους. Σε αυτό το μοντέλο η Μητέρα SOS με κύριο συνεργάτη έναν επαγγελματία παιδαγωγό αποτελούν τα βασικά πρόσωπα φροντίδας των παιδιών.
Η Μητέρα SOS αναλαμβάνει υπεύθυνα την ανατροφή των παιδιών που για διάφορους σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να μεγαλώσουν με τη βιολογική τους οικογένεια. Αποτελεί μητρικό πρότυπο, δημιουργεί συναισθηματικούς δεσμούς με αποδοχή και σεβασμό για την προσωπικότητα κάθε παιδιού και τα βοηθά να αναπτυχθούν προκειμένου να ενταχθούν ως ενήλικα και ανεξάρτητα άτομα δημιουργικά στην κοινωνία. Μία από αυτές τις μητέρες είναι και η Χρύσα Στεργίου, που μίλησε για την εμπειρία της στο Marie Claire.
Στα Παιδικά Χωριά SOS βρίσκομαι τα τελευταία 5 χρόνια
Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποια γυναίκα για να γίνει Mητέρα SOS;
Λόγω του τραύματος της απώλειας που κουβαλούν τα παιδιά, είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα. Μια κυρία για να γίνει μητέρα sos χρειάζεται να είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί για ένα χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει σχέσεις. Αυτό προϋποθέτει να μην έχει υποχρεώσεις. Επίσης χρειάζεται να έχει μια καλή ψυχοσυναισθηματική υγεία. Να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να είναι από 35-50 ετών.