Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, θυμόμαστε τη συνέντευξη της χειρουργού μαστού και προέδρου του ιδρύματος Build a Bridge*, Φιορίτας Πουλακάκη στο Marie Claire.
Πρώτη δημοσίευση 8/3/2023
Το θεμέλιο για όλες τις διεκδικήσεις είναι η καλή υγεία. Φέτος λοιπόν αποφασίσαμε να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (08/03) με ένα αφιέρωμα σε πέντε προσωπικότητες που έχουν καταφέρει, από διαφορετικό μέτωπο η καθεμία, μικρές και μεγαλύτερες νίκες ενάντια σε μια από τις πιο κοινές απειλές της, τον καρκίνο του μαστού.
H Φιορίτα Πουλακάκη, χειρουργός μαστού και πρόεδρος του ιδρύματος Build a Bridge*, απαντά στο Marie Claire για όλες τις απορίες που μπορεί να υπάρχουν πριν ή μετά από ένα χειρουργείο μαστού, περιγράφει τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και τονίζει τη σημασία της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κινητοποίηση ως προς την πρόληψη, βλέπετε όντως κάτι ν’ αλλάζει;
«Yπάρχει αλλαγή, τη βλέπουμε στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Πάρα πολύ λίγες είναι αυτές οι γυναίκες που δεν έχουν ακούσει ποτέ ότι η πρόληψη σώζει ζωές και ότι σε κάποια φάση της ζωής τους πρέπει να κάνουν εξετάσεις ώστε να τις δει κάποιος γιατρός. Υπάρχει καλλιέργεια μιας κουλτούρας πρόληψης με την καθιέρωση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου πληθυσμού (screening) που μέχρι πολύ πρόσφατα δεν προβλεπόταν από το εθνικό σύστημα υγείας. Βλέπουμε ότι όταν έρχεται το μήνυμα υπενθύμισης για έλεγχο, πολλές γυναίκες έχουν ήδη προγραμματίσει, από μόνες τους, μαστογραφία. Το screening βοηθάει λοιπόν κυρίως όσες είναι κάπως αμελείς – αυτό είναι καθαρά θέμα ψυχοσύνθεσης, γιατί όλες ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν μαστογραφία και να τις δει γιατρός αλλά μπορεί και να το ξεχάσουν για κάνα δυο χρόνια».
«Αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού, η σύσταση είναι να αρχίσει ο εντατικός έλεγχος δέκα χρόνια πριν από την εμφάνιση καρκίνου στην οικογένεια. Π.χ., αν νόσησε η μητέρα μας, η γιαγιά μας, η θεία μας στα 40 της, εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε στα 30 μας».
Ποιες είναι οι επιλογές στις χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού και σε ποια περίπτωση επιλέγεται η καθεμία;
«Συνήθως η αισθητική αποκατάσταση είναι πολύ καλή και στις περισσότερες τεταρτεκτομές δεν φαίνεται κάτι. Αν όμως είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει κάποια μικρή δυσμορφία ή ανισομαστία, πρέπει να έχουμε ενημερώσει την ασθενή για το τι να περιμένει».
«Έχουμε καταφέρει κάποιες περιπτώσεις γυναικών με μεταστατικό καρκίνο στα οστά να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση για πάνω από δέκα χρόνια».
«Έχουμε ενσωματώσει τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής στην καθημερινή μας πράξη, με αποτέλεσμα οι τεταρτεκτομές που κάποτε άφηναν τεράστιες τομές, άσχημη εικόνα και βαθουλώματα τώρα πια να μην αφήνουν μεγάλο έλλειμμα».
«Σκεφτείτε μια γυναίκα να πρέπει να φύγει από ένα ακριτικό νησί με εννιά μποφόρ, ώστε να πάει να κάνει μαστογραφία, και αναγκαστικά να το αναβάλει. Στη συνέχεια να περνάνε ακόμα και δύο μήνες μέχρι να βρει γιατρό, μέρος για τη διαμονή της, τρόπο να καλύψει τα μεταφορικά έξοδα…».
«Κάποια αγαπημένη μου ασθενής χρειάστηκε να χειρουργηθεί και για να τα καταφέρει ξεκίνησε να ψάχνει πώς θα πουλήσει το σπίτι της. Αυτό μου φάνηκε γιγάντιο και είπα πως έπρεπε επιτέλους να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται.
«Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει, αυτό που έχει σημασία είναι η ελπίδα. Μπορεί να έχουμε κάποια στοιχεία μπροστά μας από τις εξετάσεις, αλλά υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις. Δεν μπορώ ν’ απαντάω στην ερώτηση “πόσος χρόνος μου απομένει;”».
«Στις ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν προσπαθώ να δείξω το δρόμο προς ένα καλό τέλος, δηλαδή ότι θα γίνουν καλά, ότι θα επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους, ότι θα ξεχάσουν κάποια στιγμή ότι νόσησαν κι ότι πέρασε όλο αυτό από πάνω τους».