Από τη Μελίνα Σιδηροπούλου
Ακούσαμε την είδηση με μεγάλη χαρά: το «Sani Resort» του ομίλου Sani/Ikos στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής κέρδισε τον τίτλο «Best Sustainable Hotel – National Group» στην κατηγορία «Travel & Leisure» στα φετινά Βραβεία Βιωσιμότητας του Marie Claire UK. Στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκε ως «Best Zero-Waste Venue» το «Ikos Dassia», του ίδιου ομίλου, στην Κέρκυρα. Χαρήκαμε όμως ακόμη περισσότερο επειδή η διευθύντρια αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης του ομίλου είναι μία γυναίκα που θαυμάζουμε και ως συγγραφέα παιδικών βιβλίων με οικολογική ευαισθησία. Με μελέτη και στρατηγική η Ελένη Ανδρεάδη και η ομάδα της εργάζεται εντατικά και πλέον, όχι τυχαία, το «Sani Resort» υπερηφανεύεται για μείωση της χρήσης πλαστικών στο 80%. Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Carbon Footprint προμηθεύεται ηλεκτρικό από 100% ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης και αντισταθμίζει ό,τι απομένει στο ανθρακικό αποτύπωμα με στόχο την επίτευξη του net zero μέχρι το 2030.
Η Ελένη Ανδρεάδη, που γεννήθηκε στο Λονδίνο και έχει ζήσει και εργαστεί σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική, ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων στο εξωτερικό για δώδεκα χρόνια, προτού εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Μάλιστα, το 2009 ίδρυσε τη ΜΚΟ «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές, ενώ σπόρους περιβαλλοντικής ευαισθησίας φυτεύει και μέσα από τα μυθιστορήματά της για παιδιά. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε σε μια χρονιά-σταθμό για το περιβάλλον, όταν πλέον όλοι έχουμε κατανοήσει πως αυτό το ζήτημα θα πρέπει να είναι το πρώτο στην ατζέντα της παγκόσμιας κοινότητας και κάθε πολίτη του κόσμου.
Βραβευτήκατε από το βρετανικό Marie Claire για όσα κατορθώσατε με την ομάδα σας. Τι περιλαμβάνει το «Sani Green» πρόγραμμα και τι σημαίνει το «τριπλό μηδενικό» που έχετε στόχο ως το 2030;
«Αρχικά να σημειώσω ότι η βράβευσή μας -και μάλιστα από ένα τόσο σημαντικό brand που αγαπάμε και διαβάζουμε τόσο εμείς όσο και οι φιλοξενούμενοί μας- είναι σπουδαία επιβράβευση για τους ανθρώπους μας. Δουλεύουμε εδώ και 13 χρόνια εκπονώντας προγράμματα βάσει στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος τόσο στο “Sani Resort” όσο και από την ίδρυση των Ikos Resorts. Οι άξονες πάνω στους οποίους εργαζόμαστε είναι τρεις: η αειφορία στη λειτουργία των ξενοδοχείων, η διατήρηση και η προστασία της βιοποικιλότητας και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Οσον αφορά στον πρώτο πυλώνα, ορισμένοι από τους στόχους που κατορθώσαμε είναι η μείωση του πλαστικού κατά 80% από το 2013, με επόμενο στόχο την εξάλειψη χρήσης πλαστικού μιας χρήσης μέχρι το 2024, ενώ επιδιώκουμε ως το 2030 το δικό μας «τριπλούν»: μηδέν πλαστικό, μηδενικές net zero εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μηδέν σκουπίδια – δηλαδή μείωση των απορριμμάτων μας παράλληλα με πλήρη ανακύκλωση και κομποστοποίηση σε ό,τι απομένει».
«Επιδιώκουμε ως το 2030 το δικό μας “τριπλούν”: μηδέν πλαστικό, μηδενικές net zero εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μηδέν σκουπίδια»
Ποιες είναι οι ορθές πρακτικές που εφαρμόζετε;
«Υπάρχουν ορθές πρακτικές που είναι ορατές στους επισκέπτες, και πάρα πολλές άλλες που αφορούν τη λειτουργία του ξενοδοχείου, για παράδειγμα τις κουζίνες που δεν είναι “ορατές”. Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν χρησιμοποιούμε καθόλου πλαστικά καλαμάκια, διαθέτουμε μόνο χάρτινα (θα πρέπει να τα διαφοροποιήσουμε από τα “βιοδιασπώμενα” που κυκλοφορούν στο εμπόριο και μπορούν να βιοδιασπαστούν μόνο με συγκεκριμένη διαδικασία όταν εργοστάσιο με τέτοια λειτουργία δεν υπάρχει στην Ελλάδα). Διαθέτουμε χάρτινα καλαμάκια, τα οποία παρέχουμε μόνο αν μας ζητηθούν. Τα μπουκάλια νερού στα δωμάτια είναι μόνο γυάλινα. Δεν επιτρέπεται η χρήση πλαστικής σακούλας στα καταστήματα του ξενοδοχείου και οι γεωπόνοι μας χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες. Προμηθευόμαστε πάνω από 55% προϊόντα από παραγωγούς της περιοχής. Και βέβαια κάποιες πρακτικές που πλέον σχεδόν εξυπακούονται στον κλάδο: ο κλιματισμός κλείνει αυτόματα όταν βγουν οι φιλοξενούμενοι από το δωμάτιο, αλλάζουμε πετσέτες και κλινοσκεπάσματα κάθε τρεις ημέρες, εκτός και αν μας ζητήσει ο επισκέπτης κάτι διαφορετικό, και πολλά, πολλά άλλα».
«Τα μπουκάλια νερού στα δωμάτια είναι μόνο γυάλινα. Δεν επιτρέπεται η χρήση πλαστικής σακούλας στα καταστήματα του ξενοδοχείου και οι γεωπόνοι μας χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες».
Τα «Sani Resort» και «Ιkos Resorts» είναι πολυτελή θέρετρα που απευθύνονται σε επισκέπτες με ψηλές απαιτήσεις. Είναι το κοινό που θα προσέξει και θα εκτιμήσει τους δείκτες για την επίδραση του ξενοδοχείου στο περιβάλλον;
«Ο κόσμος πλέον αγκαλιάζει ένθερμα αυτές τις πρωτοβουλίες και είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να αξιολογήσει και να επιλέξει τελικά ποια επιχείρηση θα εμπιστευτεί και θα επιβραβεύσει με την επιλογή του. Ιδίως οι νεότερες γενιές. Ξέρετε, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, οι νέοι θεωρούν το ζήτημα του περιβάλλοντος το πλέον καθοριστικό για το μέλλον τους. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η κλιματική αλλαγή είναι αλληλένδετη με τις πανδημίες και την εξάπλωσή τους. Ο κόσμος πλέον δεν απαιτεί μόνο μια επιχείρηση να μη βλάπτει το περιβάλλον, αλλά να το ωφελεί».
«Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, οι νέοι θεωρούν το ζήτημα του περιβάλλοντος το πλέον καθοριστικό για το μέλλον τους. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η κλιματική αλλαγή είναι αλληλένδετη με τις πανδημίες»
Στηρίζετε την τοπική κοινωνία;
«Εκτός από τη στήριξη τοπικών παραγωγών, στους οποίους μάλιστα, υπό κανονικές συνθήκες, αφιερώνουμε το Eco Day Festival για να γνωρίσει από κοντά τη δουλειά τους ο κόσμος, στηρίζουμε επίσης 35 οργανισμούς και φορείς της περιφέρειάς μας, όπως σχολεία, συλλόγους και οργανισμούς, όπως για παράδειγμα το Thought for Food Project του Iδρύματος Μποδοσάκη μέσω του οποίου παρέχουμε υποτροφίες σε τοπικούς παραγωγούς, ξενώνες ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην περιοχή μας ή δημιουργία πτέρυγα παιδικού τραύματος στο Γ.Ν. Χαλκιδικής και εξοπλισμού κλινών ΜΕΘ για τον κορωνοϊό».
Η στρατηγική προστασίας του περιβάλλοντος μιας ξενοδοχειακής μονάδας απαιτεί στην αρχή απαγορευτικές επενδύσεις για επιχειρήσεις μικρότερου βεληνεκούς από το δικό σας;
«Απαντώ ξεκάθαρα: όχι, δεν ισχύει αυτό. Πιστεύω πως αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και know how. H απόσβεση για πολλές αλλαγές που πραγματοποιούνται σε σχέση με βιώσιμες πρακτικές είναι αρκετά άμεσες. Για να αναφέρω ένα πρακτικό παράδειγμα: αποσβέσαμε τη δαπάνη για τους μειωτές ροής νερού μέσα σε δύο μήνες. Υπάρχουν λύσεις, πολλές φορές δεν χρειάζεται χρηματική επένδυση, αλλά αλλαγή του τρόπου που σκεφτόμαστε. Επιπλέον, υπάρχουν και θα υπάρξουν σημαντικά προγράμματα επιδότησης, ενώ παράλληλα θα εφαρμοστεί νομοθεσία που θα επιβραβεύει τη σωστή συμπεριφορά – για παράδειγμα, σύντομα θα ισχύσει η ευρωπαϊκή πολιτική του “Pay as you throw”, σύμφωνα με την οποία κάθε επιχείρηση θα πληρώνει δημοτικά τέλη ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγεί στη χωματερή, μέτρο που μέχρι πρόσφατα δεν είχε υιοθετήσει η Ελλάδα».
«H απόσβεση για πολλές αλλαγές που πραγματοποιούνται σε σχέση με βιώσιμες πρακτικές είναι αρκετά άμεσες. Για να αναφέρω ένα πρακτικό παράδειγμα: αποσβέσαμε τη δαπάνη για τους μειωτές ροής νερού μέσα σε δύο μήνες».
Θα μπορούσαν μεγαλύτερες εταιρείες να λειτουργήσουν ως μέντορες σε μικρότερες; Λειτουργείτε εσείς ως μέντορας;
«Βέβαια, αυτό είναι το ζητούμενο για όλους, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε: μαζί. Πιστεύω πολύ στην ανταλλαγή γνώσης. Προσφέρω εθελοντικά τις συμβουλές μου στο δίκτυο της Endeavor Greece (σ.σ.: MKO που συμβουλεύει επιχειρήσεις). Ως όμιλος έχουμε χρηματοδοτήσει μια έρευνα που εκπονεί η “αθηΝΕΑ”, το μέσο ενημέρωσης και εταιρεία μελετών σχετικά με την καινοτομία στη βιωσιμότητα στον κλάδο του τουρισμού και τι μπορούμε να μάθουμε στην Ελλάδα από αυτό. Η έρευνα θα δημοσιευτεί το φθινόπωρο με στόχο τη διάχυση γνώσης στον κλάδο μας».
«Η κτηνοτροφία συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο περίπου όλος ο κλάδος των μεταφορών και είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή της άγριας φύσης».
Θα μπορούσατε να μας προτείνετε συνήθειες που υιοθετώντας τις θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος;
«Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω ένα πράγμα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για την κλιματική αλλαγή θα ήταν να τρώμε λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά. Εχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι είναι πιο υγιεινό για εμάς – και παράλληλα είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς για την κλιματική αλλαγή. Η κτηνοτροφία συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου όσο περίπου όλος ο κλάδος των μεταφορών και είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή της άγριας φύσης. Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό «Science» δείχνει ότι, χωρίς την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, η χρήση γεωργικών εκτάσεων θα μπορούσε να μειωθεί πάνω από 75% -περιοχή ισοδύναμη με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αυστραλία μαζί- και να εξακολουθεί να σιτίζει τον κόσμο επαρκώς! Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά. Να προσθέσω άλλα δύο: να μη χρησιμοποιούμε πλαστικό μιας χρήσης και να επιλέγουμε προϊόντα που είναι βιώσιμα, π.χ. βιώσιμα είδη ψαριών, που σημαίνει όχι σε λάθος εποχή και μέγεθος, όχι προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο μη βιώσιμης προέλευσης, ξύλο με πιστοποίηση αειφορίας κ.ά. Και βέβαια να απαιτούμε από τις εταιρείες που επιλέγουμε και από τους πολιτικούς μας ηγέτες άμεση δράση για την απολύτως επείγουσα κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».