Ο Παναγιώτης και η Σωτηρία Αραμπατζή πριν από περίπου έναν μήνα έκαναν μια γενναιόδωρη προσφορά στο νοσοκομείο του Έβρου, δωρίζοντας 100,000€. Το ζευγάρι, που δεν έχει δικά του παιδιά, δούλευε για χρόνια σε βιομηχανίες στη Γερμανία.
Με τα χρήματα που συγκέντρωσε από τα τόσα χρόνια δουλειάς στην ξενιτιά κατάφερε να προσφέρει στο νοσοκομείο ένα όχημα για τη μεταφορά ΑμεΑ, ένα ιατρικό μηχάνημα (Υστεροσκόπιο) για τη Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική, κλιματιστικά, υπολογιστές και εκτυπωτές.
Ο κ. Παναγιώτης, 90 ετών, και η κα. Σωτηρία, 86 ετών, μίλησαν στο Marie Claire για αυτή τους την απόφαση.
«Γιατί το χρειάζονταν», απαντούν στην ερώτηση «γιατί αποφασίσατε να δωρίσετε το όχημα για την μεταφορά των παιδιών ΑμεΑ στο νοσοκομείο;».
Η ευθύτητά τους είναι αφοπλιστική. Δεν τους περνάει από το μυαλό γιατί να μην το είχαν κάνει, γιατί να είχαν κρατήσει τα περισσότερα από 100.000 ευρώ που έβγαλαν με κόπο, με κούραση πραγματική, με τα χέρια τους, ως εργάτες, μετανάστες στη Γερμανία.
«Το είχαμε τάμα, το είχαμε σκοπό. Πήγαμε στο νοσοκομείο. Αυτοί λοιπόν μας είπαν ότι είναι χρήσιμο για τα παιδάκια και το κάναμε. Για να διευκολύνουμε τον τόπο μας».
Διαβάστε εδώ την ιστορία της κας Αθηνάς, η οποία δώρισε ένα ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας του Μεσολογγίου, στη μνήμη του συζύγου της.
Μιλάνε στο τηλέφωνο εναλλάξ, πολύ φωναχτά, από τη Μάνη του Εβρου, περίπου 11 χιλιόμετρα πάνω από το Διδυμότειχο, όπου επέστρεψαν για να ξεχειμωνιάσουν τις ζωές τους. «Εμείς, είναι αλήθεια, δεν έχουμε παιδιά. Ηρθαμε με αυτά τα χρήματα που είχαμε. Κάπου τα είχαν ανάγκη, εμείς δεν τα έχουμε. Ετσι, λοιπόν, έγινε η δουλειά».
Έτσι, λοιπόν, απλά, έγινε η δουλειά και η Σωτηρία με τον άνδρα της αγκάλιασαν όλα τα παιδιά ΑμεΑ της περιοχής. Ετσι, έγινε η δουλειά και έγιναν οι ίδιοι η γιαγιά και ο παππούς όλων των οικογενειών που τους χρειάζονταν.
Συνέντευξη: Σοφία Μανδηλαρά
Το απόσπασμα αποτελεί μέρος του αφιερώματος του Marie Claire Ιανουαρίου 2024 στις γυναίκες του Έβρου. Διαβάστε τις ιστορίες τους εδώ.