Σπούδασε Φιλοσοφική και εργάστηκε για μία δεκαετία σε διαφημιστικές εταιρείες και μέσα επικοινωνίας. Ωσπου το 2013 η Μελίνα Ταπραντζή άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε κανείς να βοηθήσει την ελληνική οικονομία εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τρόφιμα για ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχειας. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Wise Greece.
Θα λέγατε πως είστε γεννημένη επιχειρηματίας;
Κοιτώντας πίσω, θυμάμαι τον εαυτό μου μικρή να παίζω και να δημιουργώ στο δωμάτιό μου διάφορες «επιχειρηματικές δραστηριότητες», από φούρνους και λούνα παρκ μέχρι μαγαζιά με ρούχα και εστιατόρια! Αλλά νομίζω ότι κανείς δεν είναι γεννημένος επιχειρηματίας. Σίγουρα, μπορεί να γεννιέσαι με μία συγκεκριμένη νοοτροπία ή με ένα ταλέντο, να βλέπεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά και να τολμάς να αμφισβητήσεις τον τρόπο που γινόταν κάτι μέχρι σήμερα -που είναι βασικά συστατικά του επιχειρείν-, αλλά, όπως μας έχει δείξει η Ιστορία, το ταλέντο είναι μόλις το 10% και η σκληρή δουλειά το 90%. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους δραστηριότητα είναι σχεδόν κατακριτέα αν είσαι γυναίκα στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι θα σου πουν να μην το κάνεις.
Ποια είναι η σχέση σας με το φαγητό, πέρα από την αυτονόητη σημασία του, τι συμβολίζει για εσάς;
Δηλώνω foodie! Αγαπούσα πάντα το φαγητό, να μαγειρεύω για φίλους και να ανακαλύπτω νέες γεύσεις. Και έτσι χάρηκα πολύ όταν άρχισα -επιτέλους- να βλέπω τους Έλληνες παραγωγούς πριν από λίγα χρόνια να δίνουν μεγάλη σημασία στα προϊόντα που παράγει η χώρα μας. Να επενδύουν στην ποιότητα, στην καινοτομία και τη συσκευασία. Πάντα αναρωτιόμουν όταν ταξίδευα γιατί οι Ιταλοί, οι Ισπανοί ή οι Γάλλοι το έκαναν πριν από εμάς. Γιατί κάποτε σε μια γιορτή θα πηγαίναμε δώρο ένα γαλλικό κρασί και σχεδόν ντρεπόμασταν να πάμε ένα ελληνικό; Χαίρομαι πολύ, λοιπόν, που αυτό έχει επιτέλους αλλάξει και τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να σταθούν επάξια στα ράφια οποιουδήποτε καταστήματος στον κόσμο.
Το φαγητό όμως είναι και κάτι ακόμα, είναι παιδεία, είναι κουλτούρα, είναι τρόπος ζωής. Είναι ίσως η δεύτερη κοινή γλώσσα όλου το κόσμου – εάν θεωρήσουμε τη μουσική την πρώτη. Βλέπουμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, αν απλώς παρατηρήσουμε το τι και το πώς τρώνε. Και ειδικά για τους Έλληνες, που είναι ένας «έντονος» λαός, βλέπεις ότι όταν μαζεύονται γύρω από ένα τραπέζι σχεδόν όλα λύνονται μαγικά!
Γι’ αυτό, λοιπόν, και στη Wise Greece επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με τους παραγωγούς τροφίμων. Γιατί ο καλύτερος τρόπος να πεις τη μοντέρνα ιστορία αυτού του λαού είναι μέσα από αυτό που τον ενώνει, μέσα από αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά: να μοιράζεται φαγητό και να μοιράζει αγάπη.
Συνοψίζοντας τη δράση σας Wise Greece, για κάποιον που δεν γνωρίζει την εταιρεία, θα έλεγα: «Να κάνεις το καλό ενώ κάνεις το σωστό». Πώς σας ήρθε αυτή η φανταστική ιδέα;
H Wise Greece είναι μια πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση με διπλό σκοπό: από τη μία πλευρά βοηθάμε τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς τροφίμων να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό και από την άλλη πλευρά προσφέρουμε τρόφιμα σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία και συσσίτια όλης της χώρας.
Η Wise Greece γεννήθηκε μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, το 2013 – συνήθως όλα ξεκινούν από κάτι που σε ενοχλεί στην καθημερινότητά σου. Και τότε, που η Ελλάδα περνούσε πολύ μαύρες στιγμές, ήταν πολλά τα κοινωνικά προβλήματα που ενοχλούσαν. Γιατί οι μικροί παραγωγοί με μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις να μη βρίσκουν βοήθεια στην προώθηση των προϊόντων τους; Γιατί τα ιδρύματα της χώρας να μη βρίσκουν τα προϊόντα που χρειάζονται για να μαγειρέψουν για τους ωφελούμενούς τους; Γιατί μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του υποσιτισμού, καθώς αρκετοί άνθρωποι που ζουν στα όρια της φτώχειας αναγκάζονται να αγοράζουν τρόφιμα πολύ χαμηλής διατροφικής αξίας, με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα υγείας στο μέλλον;
Θέλαμε, λοιπόν, να προωθήσουμε την έννοια της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα, που τότε ο όρος ήταν εντελώς άγνωστος, παρόλο που στο εξωτερικό εδώ και χρόνια υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα που συμβάλλουν στη λύση πολλών κοινωνικών προβλημάτων. Σήμερα, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, η Wise Greece έχει αποδείξει το κοινωνικό της έργο, έχοντας κατακτήσει πολύ σημαντικά βραβεία που αναγνωρίζουν την όλη αυτή προσπάθεια.
Τι στάθηκε απρόσμενο εμπόδιο στη δημιουργία της Wise Greece και από πού θα λέγατε ότι λάβατε την πιο σημαντική βοήθεια;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν -και είναι σε πολλές περιπτώσεις- η άγνοια και η αμφισβήτηση. Ας μην ξεχνάμε ότι, δυστυχώς, οποιαδήποτε προσπάθεια που βοηθά με κάποιον τρόπο το κοινωνικό σύνολο αντιμετωπίζεται στη χώρα μας με πολύ μεγάλη δυσπιστία. Αρα, το να πείσεις τους καταναλωτές, τους παραγωγούς, τους κρατικούς φορείς κ.ά. ότι όντως προτίθεσαι να προσφέρεις σοβαρό κοινωνικό έργο ήταν ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, που, ομολογώ, δεν το είχα υπολογίσει στο ξεκίνημά μας όσο θα έπρεπε. Την πιο σημαντική βοήθεια όμως τη λάβαμε από τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας! Τους ανθρώπους που ήρθαν να μας βοηθήσουν εθελοντικά, εκείνους που έβρισκαν παραγωγούς και τους έλεγαν να επικοινωνήσουν μαζί μας, τους ανθρώπους που επέλεγαν τα προϊόντα με το μπλε σήμα Wise Greece για την καθημερινή τους μαγειρική, γιατί ήξεραν ότι με αυτό τον τρόπο μάς βοηθούσαν να προσφέρουμε ένα ακόμα γεύμα σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που κάποιους γνωρίζουμε προσωπικά, αλλά κάποιους δυστυχώς όχι, έκαναν τη Wise Greece αυτό που είναι σήμερα.
Συνεργάζεστε με 100 μικρούς παραγωγούς. Θα μας αναφέρετε ενδεικτικά δικές σας αγαπημένες πρώτες ύλες ή γεύσεις καθώς και τις περιοχές της Ελλάδας απ’ όπου προέρχονται;
Οι παραγωγοί μας βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αγαπώ πολύ τα γλυκά κουταλιού χωρίς ζάχαρη από το Κιάτο, τα φανταστικά χειροποίητα ζυμαρικά από τον Δομοκό, τα ιδιαίτερα προϊόντα με βάση τα μανιτάρια από τις Σέρρες, τις ελιές Καλαμών με λιαστές ντομάτες και μεσογειακά βότανα από την Κυπαρισσία, τα βούτυρα ξηρών καρπών από τη Σάμο, η σειρά με αρωματικούς ελληνικούς καφέδες με φυσικά ξύσματα και εκχυλίσματα, όπως μαστίχα, κάρδαμο ή περγαμόντο από τις Μυκήνες και τόσα ακόμα…
Και ποια θα λέγατε ότι είναι τα πιο δημοφιλή ανάμεσα στα 2.500 προϊόντα τα οποία διαθέτετε στην αγορά;
Εξαρτάται τη χώρα. Οι Έλληνες, για παράδειγμα, επιλέγουν τις πιο ιδιαίτερες ποικιλίες μελιών, όπως το μέλι ερείκης ή κουμαριάς, δοκιμάζουν πολύ τους μεζέδες και τις σάλτσες, τις χειροποίητες μαρμελάδες, τα βοτανικά ροφήματα και τα γλυκά κουταλιού. Οι Σκανδιναβοί, από την άλλη πλευρά, δεν γνωρίζουν πώς χρησιμοποιείται ένα γλυκό κουταλιού, ενώ αποφεύγουν τα προϊόντα με ζάχαρη και επιλέγουν τα βιολογικά μας προϊόντα. Στο εξωτερικό γενικά επιλέγουν τα κλασικά ελληνικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και τις ελιές, και εμείς κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια για να γνωρίσουν οι ξένοι καταναλωτές ότι η Ελλάδα παράγει και μια πληθώρα άλλων προϊόντων που αξίζει να δοκιμάσουν.
Η δράση σας σε ορφανοτροφεία και συσσίτια της χώρας ξεκινά με δική σας πρωτοβουλία ή δική τους; Πώς μπορεί να σας προσεγγίσει όποιος ενδιαφέρεται;
Έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με τα περισσότερα ιδρύματα της χώρας που έχουν ανάγκη από τρόφιμα, την οποία επικαιροποιούμε συχνά. Επίσης, έχουμε κάνει μια συνειδητή επιλογή από το ξεκίνημα της Wise Greece να βοηθάμε όσο το δυνατόν πιο μικρά -και λιγότερο προβεβλημένα ιδρύματα- τα οποία δυσκολεύονται και περισσότερο να βρουν τρόφιμα. Από εκεί και πέρα, δεχόμαστε σχεδόν καθημερινά αιτήματα από διάφορα ιδρύματα που θέλουν να ενταχθούν στο δίκτυο των δωρεών μας.
Τα Hope Boxes, που είδαμε στην πρώτη καραντίνα, θα συνεχιστούν και το χειμώνα;
Φυσικά! Τα hope boxes ήταν μια άμεση κίνηση που κάναμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του COVID. Ας σκεφτούμε ότι, από τη μία πλευρά, οι μικροί παραγωγοί της χώρας είδαν τότε τις πωλήσεις τους να πέφτουν δραματικά και, από την άλλη πλευρά, τα ιδρύματα δυσκολεύονταν πολύ να βρουν τρόφιμα για να μαγειρέψουν για τους ωφελούμενούς τους, καθώς οι περισσότερες ιδιωτικές ή δημόσιες δωρεές κατευθύνθηκαν, όπως ήταν λογικό, στον τομέα της υγείας. Ετσι, η Wise Greece δημιούργησε τα Hope Boxes, τα οποία περιέχουν βασικά τρόφιμα και σε συνεργασία με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που τα αγόρασαν καταφέραμε να προσφέρουμε περισσότερους από 10 τόνους τρόφιμα σε ιδρύματα που τα είχαν μεγάλη ανάγκη. Τα Hope Boxes θα συνεχιστούν, λοιπόν, και εμείς θα ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όποια προβλήματα εντοπίζουμε.
Περιμένουμε με τρομερό ενδιαφέρον το πρόγραμμα υποστήριξης των ευάλωτων γυναικών της επαρχίας και της Αθήνας που έχουν το μικρόβιο της μαγειρικής και τις οποίες η Wise θα εκπαιδεύσει δωρεάν για να μπορέσουν να γίνουν παραγωγοί τροφίμων και να αποκτήσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για εκείνες και την οικογένειά τους! Πώς μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή;
H Wise Greece, στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund των EEA Grants, θα πραγματοποιήσει στις αρχές του 2021 δωρεάν εκπαιδεύσεις σε ευάλωτες ομάδες της Αθήνας και της επαρχίας, με στόχο να τους προσφέρει τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εργαστούν στον αγρο-διατροφικό τομέα ή να γίνουν παραγωγοί τροφίμων και να αποκτήσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για εκείνες και την οικογένειά τους. Όποιος, λοιπόν, έχει το μικρόβιο της μαγειρικής θα μπορέσει να μάθει πώς μπορεί να το κάνει επαγγελματικά, αλλά και να εμπνευστεί από ανθρώπους οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως role models αφού ήδη το έχουν κάνει!
Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο wisegreece.com
Πρόσφατα η Wise Greece τιμήθηκε με το βραβείο SDGs and Her, και είναι η μοναδική στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία μη κερδοσκοπική εταιρεία που το έχει καταφέρει αυτό. Αυτή η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα πώς θα αξιοποιηθεί; Θα επεκτείνετε τη δράση σας;
Ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή για μας! Το συγκεκριμένο βραβείο διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα και απονέμεται σε 7 γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, των οποίων η δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που έχει ορίσει ο ΟΗΕ και έχουν συμφωνηθεί απ’ όλες τις χώρες που συμμετέχουν, όπως εξασφάλιση τροφής, καλή υγεία, ισότητα των δύο φύλων κ.ά. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα λαμβάνει ένα τέτοιο βραβείο και δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη χρονική στιγμή, μια και το 2020 ήταν -και συνεχίζει να είναι- μια δύσκολη χρονιά για όλους. Οπότε χρειαζόμασταν λίγα «καλά νέα» μέσα στο 2020 τόσο εμείς όσο και η χώρα μας!
Είναι μια σημαντική αναγνώριση για τη Wise Greece και για τις προσπάθειες που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια μέσα στη χειρότερη οικονομική και κοινωνική κρίση που πέρασε η χώρα μας και αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που κατά κάποιον τρόπο βάλαμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Ήδη αυτή η βράβευση μας έχει οδηγήσει σε συνεργασίες με παγκόσμιους φορείς, που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε νέα προγράμματα για να μεγιστοποιήσουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο.