Όταν παρομοιάζει τη ζαχαροπλαστική με τη μουσική, ο Μαρίνος Κοσμάς έχει στο μυαλό του τους κανόνες. Αλλά τα αληθινά ενδιαφέρονται πράγματα εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι που ξέρουν καλά τους κανόνες αποφασίζουν να τους σπάσουν ή να τους ξαναγράψουν. Στη συνέντευξη που έδωσε στο Marie Claire Ιουνίου, μας μίλησε για την πορεία του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έναν πρώτο κι έναν δεύτερο επαγγελματικό κύκλο, αλλά και τον τρίτο, που μόλις αρχίζει με τη δημιουργία ενός gluten free ζαχαροπλαστείου και αρτοποιείου.
Οι αγαπημένες του σοκολάτες, αυτές που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για τα γλυκά του, έρχονται από το Περού. Η αγάπη του γι’ αυτές ξεκινά τις μέρες που εργαζόταν στο Matsuhisa -«το Περού ήταν εξάλλου η πρώτη χώρα όπου άνοιξε εστιατόριο ο Nobu πριν δημιουργήσει το brand», μάς θυμίζει ο Κοσμάς, ο οποίος θα συναντηθεί στη συνέχεια με τον Περουβιανό σούπερσταρ σεφ Βιρχίλιο Μαρτίνεζ, που έχει δικές του φυτείες κακάο και δημιουργεί τη δική του σοκολάτα. «Το Eco System είναι ένα γλυκό που λανσάραμε μαζί στο Χονγκ Κονγκ πρόπερσι. Πρόκειται για έναν σοκολατένιο καρπό του κακάο που περικλείει τον μικρόκοσμο του Αμαζονίου: είναι λίγο σουρεάλ, με κλαδάκια σοκολάτας, σταγόνες βροχής από λίτσι, κρεμέ με μάνγκο και passion fruit πάσιον φρουτ, μους με περουβιανή σοκολάτα (δουλεύουμε με πρώτη ύλη σοκολάτα Alto El Sol από το Περού) και χώμα από καρπό του κακάο με κράμα κραμπλ και τόνγκα από τη Βενεζουέλα, που βγάζει φοβερή ένταση και γεύση πικραμύγδαλου». Αυτό ήταν το γλυκό που απασχόλησε το κοινό του Masterchef, σε ένα επεισόδιο που σημείωσε υψηλή τηλεθέαση και κόστισε τη θέση της αγαπημένης παίκτριας Μαργαρίτας (ευτυχώς, για λίγο). Στο Masterchef τον προσκάλεσε ο αγαπημένος μας chef Σωτήρης Κοντιζάς, αδερφικός του φίλος από τις μέρες τους στο Matsuhisa Athens. O Κοσμάς μοιράστηκε μάλιστα με το τηλεοπτικό κοινό και την πρώτη του εντύπωση από την μέρα που συνάντησε τον γνωστό για την αυστηρότητα, αλλά και το χιούμορ του κριτή: «Άνοιξε την πόρτα της κουζίνας του Matsuhisa ένας τύπος με κοστούμι και χαρτοφύλακα στο χέρι (σ.σ. ο Κοντιζάς ερχόταν κατευθείαν από την πρώτη του δουλειά, στην τράπεζα), και νόμιζα ότι ήρθε το υγειονομικό!»
Μετά από την εμφάνιση στο masterchef το brand Marinos Kosmas γνώρισε την αναμενόμενη τηλεοπτική δόξα και ο Μαρίνος βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για το όραμά του. «Σημασία έχει τι μήνυμα θέλει να περάσει κανείς μέσα από την προβολή κι εγώ ήθελα να ενημερώσω τον κόσμο για την κοιλιοκάκη. Όντας ένας από αυτούς που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια που έχει να κάνει με τη δυσανεξία στη γλουτένη, θέλω να ετοιμάζω ψωμί και γλυκά που θα μπορούν να καταλανώνουν αυτοί οι άνθρωποι», μας εξηγεί. Όταν ο ίδιος θέλει να ετοιμάσει ένα γρήγορο γλυκό ετοιμάζει για τον εαυτό του κρέπες με σοκολάτα και -πάντα- gluten free μπισκότα. Αφού μας πει επίσης ότι από πρώτες ύλες λατρεύει το κυδώνι («γλυκό, σε μους, με γιαούρτι»), για το καλοκαίρι θα μας προτείνει ελαφριές και φρουτώδεις γεύσεις. «Λειτουργώ με βάση το ένστικτό μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αφουγκράζομαι αυτό που θέλει ο κόσμος. Θα προτείνω φρουτώδη και ελαφριά γλυκά σε εναλλακτικούς συνδυασμούς: πεπόνι-μαστίχα, καρπούζι- λεβάντα, είναι κάποιοι από αυτούς που τους δουλεύω και στα μακαρόν και στα γλυκά». Όταν ήταν στο εξωτερικό, το σήμα κατατεθέν του ήταν η κανέλα, όχι τόσο αγαπητή στην Ασία, αλλά υλικό που λάτρευαν στο Ντουμπάι. «Στην Αθήνα φτιάχνουμε το δικό μας tres leches με κόκο σαφράν, ένα milk cake με γεύση σπέκουλος και τριμμένο μπισκότο και φιστίκι Αιγίνης από πάνω».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μαρίνου Κοσμά στο Marie Claire Ιουνίου,
που κυκλοφορεί την Κυριακή 16 Μαΐου, ημέρα επίσημων εγκαινίων και για το κατάστημά του στη Νίκαια, (Ηρακλέους 27) με καλεσμένους διάσημους chef φίλους του, gluten free κεράσματα και πολλές εκπλήξεις για όσους παρευρεθούν.