Από τη Θάλεια Τσιχλάκη

«Να παραγγείλουμε»; Κάποτε αυτή ήταν η εναλλακτική μας, μια ανομολόγητη επιθυμία για «βρόμικο» φαγητό. Τώρα όμως που, εξαιτίας της πανδημίας, μπήκαν στο παιχνίδι οι μάγειρες, αυτοί που ξέρουν πως δεν μπαίνουν όλα τα φαγητά σε πακέτο, μπορούμε να φάμε διαλεχτά πιάτα στο σπίτι. Κι επειδή ορισμένα φαγητά στο κουτί καταστρέφονται από την ίδια τους την υγρασία, διαμορφώθηκαν τρία σενάρια:
1. Πάρ’ το έτοιμο Υπάρχουν οι σεφ που δέχτηκαν τον «ιστορικό συμβιβασμό» των ημερών, απλούστευσαν, συρρίκνωσαν και χώρεσαν την κουζίνα τους σε καλαίσθητα, ως επί τo πλείστον, δοχεία μεταφοράς. Χρησιμοποιούν μεν τις εγκαταστάσεις των εστιατορίων τους ως ghost kitchen, αλλά διανέμουν με διαφορετικό όνομα.
2. «Οικογενειακά» πακέτα Κάποιοι άλλοι υιοθέτησαν τη λογική «ταψάκια». Σου φέρνουν φαγητό στο σπίτι, διανέμοντάς το οι ίδιοι, σε ταψιά ή όμορφα, ανθεκτικά, μη επιστρέψιμα σκεύη, χωρίς τη διαμεσολάβηση εταιρείας ή χωροταξικούς περιορισμούς, αρκεί να παραγγείλεις για τέσσερα ή έξι άτομα (οι μερίδες εύκολα ταΐζουν και περισσότερους).
3. DIY Kits Υπάρχουν, τέλος, και αυτοί που σου στέλνουν το φαγητό είτε έτοιμο για ψήσιμο είτε σε ένα προηγούμενο στάδιο, όπου χρειάζεται να το ψιλομαγειρέψεις χρησιμοποιώντας τα υλικά που σου έχουν προετοιμάσει. Μην ανησυχείτε, είναι ευκολάκι.
Και τι θα πιούμε; Ρίξετε μια ματιά στον κατάλογο των κρασιών.
Αρκετοί προτείνουν ενδιαφέρουσες ετικέτες σε προσιτές τιμές.
Και κάποιοι άλλοι μπίρες ή κοκτέιλ. Απ’ όλα έχει… η κάβα.

ΒΟΡΕΙΑ

«Bellagio», Αγία Παρασκευή
Αν η καρδιά σας τραβάει καλοφτιαγμένο ιταλικό και μένετε βορειοανατολικά, εδώ μπορείτε να διαλέξετε vitello tonnato και τις εξαίσιες πίτσες που έχει επιμεληθεί ο Νίκος Δημητροκάλλης («Dal Professore»), με πιο δημοφιλή την bufalina με σάλτσα ντομάτας, ντοματίνια, βουβαλίσια μοτσαρέλα, ρόκα και βασιλικό. Στα κυρίως ξεχωρίσαμε το χειροποίητο λουκάνικο αγριογούρουνου στη σχάρα, την cotoletta alla milanese με panko και τα φιλετίνια σε saltimbocca alla romana.
Διανομή: μέσω efood.

ΚΕΝΤΡΟ
«Casa Simul»


Ο σεφ Νίκος Θωμάς ήταν για χρόνια ο άνθρωπος πίσω από τα mystery boxes και τις δοκιμασίες του «MasterChef». Από την παντζαροσαλάτα με χαρούπι, καρύδι, μανταρίνι και γαλομυζήθρα, τα νιόκι με μείγμα μανιταριών και μπεσαμέλ με τρούφα (vegeterian) και τη σούπα κακαβιά με μπακαλιάρο και σαφράν μέχρι την αρνίσια σπάλα με πουρέ από γίγαντες, τυροκαυτερή και μπρόκολο, τα πιάτα του διακρίνονται για το συνδυασμό λεπτότητας και νοστιμιάς.
Διανομή: μέσω Wolt.

«Ekiben Athens»


Ο Άρης Βεζενές δημιούργησε το αδελφάκι του «Birdman», αντλώντας έμπνευση από τα γεύματα, σε bento box, που προσφέρουν οι καντίνες των σιδηροδρομικών σταθμών στην Ιαπωνία. Το γεύμα ekiben περιλαμβάνει ρύζι, sushi ή ζυμαρικά, λαχανικά και μια μικρή ποσότητα είτε θαλασσινών, είτε κοτόπουλου ή μοσχαρίσιου κρέατος. Τα don (bowls) συνοδεύονται από ρύζι ή noodles (hit: το hamachi don, μαγιάτικο sashimi με εσπεριδοειδή). Πιο δημοφιλή nigiri: Ran-ichi (κοπή rump, με μαγιονέζα με άρωμα τρούφας) και Ichibo (κοπή picanha, με φρέσκο kizami wasabi).

Ramen

Διανομή: wolt και efood 13.00-23.00. Εκτός ακτίνας παράδοσης, για παραγγελίες άνω των 100 ευρώ, κατόπιν συνεννόησης στο ekiben@birdman.gr.

«Pink Flamingo Dim Sum»


Η αγάπη του σεφ Βασίλη Καλλίδη για το έθνικ φαγητό και το street food είναι γνωστή. Στο μικροσκοπικό «Pink Flamingo» του εστίασε εξαρχής στα baos, στα γεμιστά ψωμάκια ατμού, και στα dim sum, τα μικρά πιατάκια των υπαίθριων αγορών της Μπανγκόκ και του Χονγκ Κονγκ.

Αχνιστά Dim Sum με Χοιρινό και Ginger

Αξίζει να δοκιμάσει το vegan teriyaki tempeh με αβοκάντο και φιστικοβούτυρο, τη σαλάτα με τα soba noodles, φασολάκια edamame και τα λαχανικά, αλλά και το PFC bao burger με κοτόπουλο teriyaki και το dim sum με το χοιρινό ατμού, σπιτική σάλτσα σόγιας και τζίντζερ.

Aγαπημένο γλυκό: mini bao με κρέμα πατισερί!

 

Aperol spritz και Tina Pink (με pink lemonade, gin και φρέσκο λάιμ), τα κοκτέιλ για να συνοδέψετε το φαγητό.

Διανομή μέσω wolt 12.00-23.00.

«PS: Luncheon»


Γεννήθηκε στην καραντίνα από τη συνεργασία του σεφ και κριτή του «MasterChef» Σωτήρη Κοντιζά με τον Κώστα Πισσιώτη και την ομάδα των «Nolan», «Proveleggios» με φαγητό σχεδιασμένο για έξω. Συνδυάζει το «πάρ’ το έτοιμο» με «το φτιάξ’ το μόνος σου», DIY kit. Ετοιμα έρχονται τα ψωμιά (καρβέλι με προζύμι ή νιώτικο τυρί, φοκάτσα με ’nduja), η ταραμοσαλάτα, τα μπρόκολα και κάστανα στον ξυλόφουρνο και διάφορα μπολ (καυτερές φτερούγες κοτόπουλου με sriracha και μέλι, γιαπωνέζικο κάρι με καρότο και πατάτα, παναρισμένη χοιρινή κοτολέτα και ρύζι ατμού).

Whole Burnt Cheesecake (VG), αυτός ο έρωτας!

Διανομή: 13.00-23.00 μέσω wolt ή αν δεν φτάνει στην περιοχή, διαλέγοντας από το nolanverse.com και παραγγέλνοντας στο 210 5234749.

«Sushi Lunchi»

Επικό Saba+Chirashi Don

H δημοτικότητα του «Sushimou» οδήγησε τον σεφ Αντώνη Δρακουλαράκο στη δημιουργία ενός διαφορετικού delivery, με lunch bowls. Ξεκινάς με μεζεδάκια (σούπα miso ή τα τραγανά, τηγανητά κολάρα και μάγουλα από λαβράκι) και μετά επιλέγεις don (μπολ).

Spicy Ebi – Don!

Στα highlights: Saba chirashi (κολιός ή άλλο ψάρι, πάνω σε τσιράσι -μη ρολαρισμένο- σούσι, με ξιδάτο ρύζι, αβοκάντο, τζίντζερ, ουασάμπι), spicy ebi (πικάντικη μαγιονέζα, γαρίδες, αβοκάντο, τζίντζερ, ρύζι , ουασάμπι), αλλά και vegan don με τηγανητό φαγόπυρο, μανιτάρια σιμέτζι, αγγούρι, αβοκάντο, φύκια γκόμα-γουακάμε, ξιδάτο ρύζι.
Διανομή μέσω wolt και efood 12.00-24.00.

«The Clumsies»


Το μενού του Αθηναγόρα Κωστάκου στο «The Clumsies» είναι casual bar food: μπολ με σαλάτες ή αυγά (the spicy egg mess: scrabbled, λουκάνικο πάπρικας, ζυμωτό ψωμί), burger, χορτοφαγικό και μη, πιάτα όπως πικάντικα tacos με τραγανές τηγανητές γαρίδες και λαχανικά ή παστίστιο The Clumsies (μακαρονάκι κοφτό, μοσχαρίσια ουρά με μπεσαμέλ γραβιέρας και λάδι τρούφας). Αν διάλεγα ένα από τα γλυκά του Σπύρου Αρτελάρη θα ήταν οι λουκουμάδες με πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης, κρέμα βανίλιας και αλάτι. Tα κοκτέιλ όπως το Athenian Spritz θα έρθουν σε ατομικό μπουκάλι ή τενεκεδάκι για να μη χαθεί το ανθρακικό τους.
Διανομή: μέσω wolt και efood.

«Grande Βretagne»

Ονειρεμένο GB brunch!

Ξεκίνησαν με το «Tea Me Away», το απογευματινό τσάι της «Μεγάλης Βρεταννίας» στο σπίτι σας με ραφινάτα γλυκά του executive σεφ-ζαχαροπλάστη Arnaud Larher. Αργότερα ο executive σεφ του ιστορικού ξενοδοχείου Αστέριος Κουστούδης με τους συνεργάτες του δημιούργησε το «Let us do the cooking» με πέντε μενού σε υπέρκομψες συσκευασίες για 4 ή 6 άτομα: vegeterian (πρασόπιτα με γραβιέρα Ανδρου), brunch (αρνάκι γάλακτος στη γάστρα, μαριναρισμένο με γιαούρτι, πατάτες φούρνου και gravy μουστάρδας), ψαροφαγικό (ψητό φαγκρί, συναγρίδα ή σφυρίδα και χόρτα εποχής), κλασικό (μοσχάρι à la bourguignonne, μανιτάρια του δάσους, πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και καρότα κονφί). Για φινάλε, το αυθεντικό mille-feuille του σεφ-ζαχαροπλάστη Ευγένιου Βαρδακαστάνη. Για κάθε μενού ο head sommelier Ευάγγελος Ψοφίδης προτείνει και κρασί.
Παραγγελίες 11.00-20.00 στο 210 3330748, μία μέρα πριν για τσάι, brunch, δύο μέρες πριν για τα άλλα μενού. Διανομή: σε όλη την Αττική.

«Sweet Alchemy By Stelios Parliaros»


Μήπως αρκεί να πεις «Στέλιος Παρλιάρος» ή «Γλυκές Αλχημείες» κι αμέσως νιώθεις να σε καταλαμβάνει εκείνο το γνωστό σου υπογλυκαιμικό σύνδρομο; Ονειρεύεσαι μπισκότα, μαρμελάδες, chicago με λευκή και bitter σοκολάτα και καραμελωμένα αμύγδαλα, πάστα φλώρα με φιστίκι Αιγίνης, ψητό cheesecake καραμέλας, linz cake με σμέουρα; Φρόντισε να παραγγείλεις μεταξύ 10.00-20.00 ή προγραμμάτισέ το για την επομένη.
Διανομή: μέσω wolt ή από το κατάστημα, αν δεν έρχεται η wolt (εντός του αστικού ιστού), στο 210 7240205 για παραγγελίες άνω των 50 ευρώ.


«Tuk tuk thai street food»

Tom Κha Kai

Μελετήστε το μενού στο tuktukthaifood.net/menu. Εκτός από κροκέτες ψαριού Tod Man pla και ανοιξιάτικα ρολά, δoκιμάστε σαλάτα με παπάγια, φασολάκια και σάλτσα ταμάρινδου, noodles Pad thai (χορτοφαγικά, με κοτόπουλο, με χοιρινό, με γαρίδες) και Kaeng Kiew Waan (πράσινο κάρι, επίσης σε 4 εκδοχές). Hit, οι yin-yang σούπες που μοσχοβολάνε λέμον γκρας, γκαλανγκάλ και φύλλα κεφίρ-λάιμ: η λευκή, λιγότερο καυτερή και βελούδινη (με γάλα καρύδας) Tom Κha Kai

Tom Yum Goong

και η κόκκινη, όξινη και καυτερή Tom Yum Goong. Παραγγείλετε ασιατικές μπίρες! Διανομή: μέσω efood και Wolt 16.00-23.00.

ΝΟΤΙΑ

«Matsuhisa»

Scallop tataki

Μπορείς να γευτείς τα περισσότερα από τα εμβληματικά του πιάτα στο σπίτι αρχίζοντας με τα εθιστικά φασολάκια edamame, το ψητό κουνουπίδι με πιπεριά jalapeno, το χταπόδι carpaccio με dry miso, τη σαλάτα Matsuhisa sashimi. Στα κυρίως συναντάς το Chilean seabass (οδοντόψαρο) με πιπεριά jalapeno, το κλασικό τους black cod, sushi-rolls, sashimi – nigiri.

Chirasi sushi

Οπωσδήποτε παγωτό moshi. Ιδανικά για να συνοδέψετε το φαγητό, τα κοκτέιλ Passion Martini και Ginger rush, αλλά και σάκε ή κρασί. Επιλέγεις διαδικτυακά στο matsuhisaathens.com/delivery-menu/ και παραγγέλνεις στο 210 8960510.
Τρίτη ως Σάββατο 18.00-23.00 και Κυριακή 14.00-22.00. Για τις περιοχές
Γλυφάδα, Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη, χωρίς όριο ελάχιστης παραγγελίας.
Για την υπόλοιπη Αθήνα το ελάχιστο όριο είναι 500 ευρώ.
Διανομή: «Matsuhisa Athens Home Fine Dining»,
σε συνεργασία με τη Σπανός Α.Ε.

«Νapul’e», Βάρη


Η Μάγκυ Ταμπακάκη, βγαίνοντας από το «MasterChef» και την Junior εκδοχή του όπου ήταν κριτής, άνοιξε μαζί με τον σύζυγό της Francesco Ciccio ένα ιταλικό στη Βάρη με ναπολιτάνικη κουζίνα, το «Νapul’è». Στο μενού που αλλάζει κάθε εβδομάδα, εκτός από τις πίτσες (must η Margherita) και τα κλασικά λαζάνια (alla bolognese, καυτερούτσικα alla calabrese, λευκά με φιστίκια και μορταδέλα), που έρχονται άψητα σε «οικογενειακά» ταψάκια -στο μέγεθος που σας χρειάζεται- για να τα ψήσετε στο φούρνο σας, υπάρχουν και ναπολιτάνικα κεφτεδάκια με κουκουνάρι και σταφίδες σε κόκκινη σάλτσα. Must το tiramisù, σε τρεις εκδοχές: κλασικό, λεμονιού ή με φρούτα του δάσους.
Οι παραγγελίες γίνονται κάποιες μέρες πριν, τηλεφωνικά στο 210 9655815. Διανομή: κάνουν μόνοι τους,
προγραμματισμένα, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below