Για τη δρομέα και πλέον ελίτ μαραθωνοδρόμο Anya Culling, ο Μαραθώνιος του Λονδίνου ήταν μόνο η αρχή ενός ταξιδιού που της άλλαξε τη ζωή. Ενώ πριν από πέντε χρόνια εργαζόταν με πλήρη απασχόληση και έτρεχε για διασκέδαση, έκανε στροφή 180 μοιρών στην καριέρα της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
To 2019 έτρεξε στους δρόμους του Λονδίνου τη διαδρομή του μαραθωνίου για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σε 4 ώρες και 34 λεπτά. Το 2022 κατάφερε να μειώσει τον χρόνο της σχεδόν στο μισό, κάνοντας τη διαδρομή σε μόλις 2 ώρες και 36 λεπτά. Το μεγάλο προσωπικό της επίτευγμα είναι, όμως, η επιτυχία στον μαραθώνιο της Κοπεγχάγης, η οποία την έβαλε στην λίστα των «ελίτ» μαραθωνοδρόμων.
Είναι εντυπωσιακό πώς ένας άνθρωπος που συνήθιζε να τρέχει απλά για χόμπι να καταφέρνει να γίνει μία από τις καλύτερες μαραθωνοδρόμους της χώρας της, κάνοντας ξαφνικά μία τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή της. Αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους, καθώς αποδεικνύει πως «συνηθισμένοι» άνθρωποι που δουλεύουν οκτώ και παραπάνω ώρες την ημέρα σε γραφεία και εταιρείες μπορούν να κάνουν εκπληκτικά πράγματα με τη φυσική τους κατάσταση, εάν έχουν πίστη και δουλέψουν σκληρά.
Πώς άλλαξε λοιπόν τον τρόπο άθλησής της και πώς έφτασε σε αυτά τα απίστευτα αποτελέσματα; Η Anya αφηγείται την ιστορία με τα δικά της λόγια:
«Είμαι η απόδειξη ότι όλα είναι δυνατά – πώς έγινα από μη δρομέας σε αθλήτρια 2 ωρών και 33 λεπτών».
Μεγάλωσα σε ένα ήσυχο χωριό στο Norfolk και μετακόμισα στο Λονδίνο αμέσως μετά το σχολείο. Ως παιδί έπαιζα πάντα χόκεϊ και κρίκετ, αλλά ποτέ δεν κέρδιζα στα αθλήματα.
Ενώ πάντα ασχολούμουν με την γυμναστική και τη φυσική μου κατάσταση, στην πραγματικότητα κόλλησα το ‘μικρόβιο του τρεξίματος” κατά τη διάρκεια του lockdown. Ένιωσα σαν να ήταν η τέλεια ευκαιρία να επικεντρωθώ στη φυσική μου κατάσταση λίγο παραπάνω. Την πρώτη ημέρα του lockdown, κατέβασα μία εφαρμογή για να μπορώ να παρακολουθώ την πρόοδό μου. Το συχνό τρέξιμο βοηθούσε τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μου υγεία, οπότε αξιοποίησα στο έπακρο τη μία ώρα άσκησης που μας επιτρεπόταν.
Πάντα απολάμβανα την κοινωνική πλευρά του αθλητισμού κι έτσι πήγαινα σε πολλά κλαμπ τρεξίματος όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί του lockdown. Τα πράγματα πήραν τα πάνω τους από εκεί και έπειτα – για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν είχα βάλει στο μυαλό μου ως στόχο έναν μαραθώνιο ή μία νίκη, απλά απολάμβανα το τρέξιμο. Δεν νομίζω ότι γνώριζα την πρόοδο που έκανα, επειδή οι χρόνοι και τα προσωπικά ρεκόρ ήταν δευτερεύοντα σε σχέση με την αγάπη μου για το άθλημα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δήλωσα συμμετοχή στον πρώτο μαραθώνιο του Λονδίνου το 2019 επειδή μου αρέσει να κάνω δύσκολα πράγματα. Ήθελα να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορούσα να το κάνω. Έχω πολλά πράγματα στο κεφάλι μου και το τρέξιμο με βοήθησε να βρίσκω ηρεμία και ισορροπία. Έμαθα επίσης ότι το τρέξιμο δεν πρέπει πάντα να είναι δύσκολο αλλά ότι υπάρχει χώρος τόσο για εύκολη όσο και για σκληρή προπόνηση.
Ένα εύκολο τρέξιμο, για μένα, έχει να κάνει με την απελευθέρωση των σκέψεων, του σώματός μου και την ηρεμία του μυαλού μου. Ένα δύσκολο τρέξιμο, είναι διαφορετικό – αφορά την συγκέντρωση, το να κρατήσω το μυαλό μου στους ρυθμούς και το χρόνο που χρειαζόμουν για να διανύσω συγκεκριμένες αποστάσεις.
Πήγα από έναν μαραθώνιο 4 ωρών και 34 λεπτών το 2019 σε έναν μαραθώνιο 2 ωρών και 36 λεπτών το 2022 πετυχαίνοντας σχεδόν τον μισό χρόνο. Στην συνέχεια έτρεξα 2 ώρες και 34 λεπτά στον Μαραθώνιο της Κοπεγχάγης κάτι που ήταν σημείο τομής για την αθλητική μου καριέρα. Αυτά τα 2 λεπτά διαφοράς μου έδωσαν την πρόκριση για να συμμετάσχω ως διακεκριμένη δρομέας στον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 2024».
Νομίζω ότι προόδευσα τόσο γρήγορα γιατί το να είμαι η ταχύτερη δεν ήταν ποτέ προτεραιότητά μου. Ποτέ δεν ανάγκασα τον εαυτό μου να τρέξει και ποτέ δεν το ένιωσα σαν αγγαρεία.
Πρόσφατα άρχισα να ασκώ υπερβολική πίεση στον εαυτό μου ενόψει του Μαραθωνίου του Λονδίνου, οπότε έκανα ένα βήμα πίσω και βρήκα ξανά την αγάπη μου για το άθλημα. Αυτό θα είναι πάντα υψίστης σημασίας για τη μακροζωία μου στο τρέξιμο.
Το μεγαλύτερο επίτευγμά μου μέχρι σήμερα είναι όταν αγωνίστηκα για την Αγγλία και όταν ολοκλήρωσα το The Speed Project – μια σκυταλοδρομία 340 μιλίων από τη Σάντα Μόνικα στο Λας Βέγκας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αποστολή μας ήταν να δείξουμε πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι γυναίκες σε έναν κόσμο με έμφυλα στερεότυπα που αφορούν στην στις αποδόσεις των αντοχών. Συνεργαστήκαμε με έναν ειδικό, ώστε να εξετάσουμε πώς επηρεάστηκε η φυσική, ψυχολογική και νευρολογική μας κατάσταση κατά τη διάρκεια αυτής της πρόκλησης. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα ενθαρρύνει τη διενέργεια κι άλλων μελετών πάνω στο θέμα.
«Αν μπορούσα να πω κάτι στον νεότερο εαυτό μου, θα έλεγα να μην περιορίζεσαι ποτέ. Ζω με τη φράση, “ Και αν αποδεικνυόταν καλύτερο από ό,τι μπορούσες να φανταστείς;”.
Εξακολουθώ να περνάω τα ίδια συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα στην προπόνηση. Έχω διαπιστώσει ότι παρόλο που χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο για να τερματίσω έναν αγώνα, κάθε μίλι που σημειώνω είναι εξίσου σημαντικό. Δούλεψα τόσο σκληρά και αγάπησα κάθε λεπτό αυτού του ταξιδιού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Συχνά με ρωτάνε γιατί τρέχω. Νομίζω ότι καταλήγω πάντα στην επιδίωξη του να μην φοβάμαι. Στη ζωή, πρέπει να ξεπεράσεις τόσα πολλά εμπόδια – είμαι σε μια συνεχή μάχη με το μυαλό μου που μου λέει ότι δεν μπορώ να κάνω πράγματα.
Ζω ένα όνειρο για το οποίο δούλεψα σκληρά. Όχι άλλες ανόητες αυτοπεριοριστικές πεποιθήσεις, όχι πια φόβος για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Η μεγαλύτερη ελπίδα μου είναι ότι κάποιος με κοιτάζει και σκέφτεται: «Αν μπορεί να το κάνει, γιατί δεν μπορώ κι εγώ;».
Η Anya Culling δίνει τις δικές της 7 συμβουλές τρεξίματος για αρχάριους
1. Ξεκινήστε σιγά-σιγά και θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Στο τρέξιμο είναι σημαντικό η πρόοδος να γίνεται σταδιακά, λέει η Culling. «Αυτό θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συνεπείς και χωρίς τραυματισμούς».
«Μην ρίχνετε τον εαυτό σας στα βαθιά και θυμηθείτε να απολαύσετε το ταξίδι. Βάλτε μικρούς στόχους κάθε εβδομάδα ή μήνα, αντί για έναν μεγάλο στόχο ο οποίος σας ασκεί μεγάλη πίεση και φαίνεται ανέφικτος στην αρχή».
2. Γίνετε μέλη μίας λέσχης τρεξίματος
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα σας πουν ότι αυτή είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις που πήραν ποτέ όσον αφορά την πορεία τους στο τρέξιμο. «Το τρέξιμο με φίλους ή μια ομάδα δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, αλλά σας βοηθά να διατηρήσετε το κίνητρό σας και να είστε υπεύθυνοι. Το να βρίσκεις ομοϊδεάτες σε κάνει να θέλεις να εμφανιστείς και να τρέξεις».
3. Μην ανησυχείτε τόσο πολύ
Αυτό είναι σημαντικό – «ειδικά όταν πρόκειται για τον ρυθμό, την απόσταση ή για το τι κάνουν όλοι γύρω σας», τονίζει η αθλήτρια. «Είναι το ταξίδι σας, οπότε επικεντρωθείτε στο να είστε συνεπείς».
4. Μάθετε να αγαπάτε την προπόνηση
Βρείτε μια προπόνηση που σας αρέσει, αν το τρέξιμο δεν είναι η πραγματική σας ευχαρίστηση. Θα τηρήσετε μια ρουτίνα προπόνησης μόνο αν την απολαμβάνετε στ’ αλήθεια.
Η ίδια τονίζει: «Μου αρέσει να ακούω podcast που τρέχουν, για να βυθιστώ πλήρως στον κόσμο του τρεξίματος. Το να ακολουθείς εμπνευσμένους δρομείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να πηγαίνεις σε έναν αγώνα για να υποστηρίξεις άλλους δρομείς είναι επίσης εξαιρετικό – η ενέργεια είναι μεταδοτική».
5. Κάντε ό,τι μπορείτε για να γίνει το τρέξιμο διασκεδαστικό
Σε αυτό το μέτωπο, η Culling είναι μεγάλη οπαδός των αθλητικών look που σας κάνουν να αισθάνεστε σίγουροι και άνετοι. «Συνιστώ να επενδύσετε σε ρούχα τρεξίματος που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
6. Τρέξτε με τους δικούς σας ρυθμούς
Μια άλλη πολύ βασική συμβουλή για αρχάριους δρομείς είναι να βρείτε τους ρυθμούς που λειτουργούν για εσάς, το σώμα σας και το τρέχον επίπεδο φυσικής σας κατάστασης και να μείνετε σε αυτούς. «Επιπλέον, συνιστώ πάντα να τρέχετε σε μια ώρα της ημέρας που λειτουργεί καλύτερα για εσάς, καθώς και να ακολουθείτε μια διαδρομή που αγαπάτε».
7. Ανταμείψτε τον εαυτό σας
Αναλογιστείτε τη σκληρή δουλειά και την πρόοδό που έχετε σημειώσει. «Είναι εύκολο να πετύχεις έναν στόχο και στη συνέχεια να θέλεις αμέσως να πας πιο μακριά ή πιο γρήγορα, πράγμα που τελικά σημαίνει ότι ποτέ δεν νιώθουμε αρκετά ικανοποιημένοι».
Γιορτάστε τις μικρές σας νίκες. «Αυτό μπορεί να σημαίνει να βγαίνεις έξω στη βροχή όταν θέλεις ή να τελειώνεις ένα τρέξιμο με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ξεκίνησες», υπογραμμίζει. «Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε πιο ολοκληρωμένοι και να αναλογιστείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει».
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Δημόσιο προφίλ Instagram.com/a.culling