Σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, και σε μεγάλο βαθμό στο παρόν, εθεωρείτο «ταμπού» να μιλήσεις για μια απόλυσή σου. Σήμερα κάποιοι τη μοιράζονται στα social media, με hashtags όπως #opentowork, #techlayoffs, #unemployed. Αρκεί να πληκτρολογήσεις «layoffs» («απολύσεις») στο TikTok, στο Twitter και σε άλλες κοινωνικές πλατφόρμες, για να εμφανιστεί στην οθόνη σου πλήθος από βιντεάκια και άλλες αναρτήσεις.
Μια από αυτές τις αναρτήσεις τις έκανε η Liz Paupin, η οποία τουίταρε την απόλυσή της στους 13.000 ακόλουθούς της και μέσα σε 24 ώρες είχε βρει δουλειά, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της «Wall Street Journal». Αλλά ακόμα και αν κάποιος δεν έχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, όπως η Liz, σίγουρα θα λάβει πολλά διαδικτυακά μηνύματα υποστήριξης και, πιθανόν, ραντεβού για συνεντεύξεις. Όπως ο Nathan Felt, που όταν ανακοίνωσε την απόλυσή του στο Linkedin: Παρόλο που το έκανε, όπως υποστηρίζει σήμερα, για να παρακινήσει και άλλους, στην ίδια θέση με εκείνον, να μη νιώσουν ηττημένοι, άρχισε να βομβαρδίζεται με νέες επαγγελματικές προτάσεις και, δύο μήνες μετά, είχε βρει καινούρια δουλειά.
Υπάρχει, ωστόσο, μια παγίδα σε αυτό, που οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφύγουμε οπωσδήποτε: να μη μιλήσουμε αρνητικά για τους πρώην εργοδότες μας που μας έστειλαν στο λογιστήριο να παραλάβουμε την αποζημίωσή μας.
Απεναντίας, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται σε μια φάση της ζωής μας που, ίσως, είμαστε κυριευμένοι με θυμό και απογοήτευση, να εκφράσουμε την εκτίμησή μας για ό,τι μας προσέφερε η επαγγελματική εμπειρία που μόλις έφτασε στο τέλος της και την επιθυμία μας να κάνουμε μια καινούρια αρχή.
Καλό είναι επίσης, για να ανοίξουμε το δρόμο για αυτή τη νέα αρχή, να περιγράψουμε, στην ανάρτησή μας, τον τίτλο που είχαμε, την εμπειρία μας και τι μπορούμε να προσφέρουμε στον επόμενο εργοδότη που μας επιλέξει.