Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η πανδημία και οι γρήγοροι ρυθμοί με τους οποίους αλλάζει ο κόσμος μας, έχουν επηρεάσει αρνητικά έναν μεγάλο αριθμό κλάδων εργασίας (μείωση μισθών, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, απολύσεις) και έχουν κάνει πολλούς εργαζόμενους να προσανατολίζονται σε μια αλλαγή καριέρας. Ποια είναι όμως τα κατάλληλα βήματα για μια αποτελεσματική μετάβαση.
Βρείτε τον προσανατολισμό σας
Χρησιμοποιήστε για πυξίδα την ιαπωνική φιλοσοφία του ikigai. Αναλογιστείτε τι αγαπάτε να κάνετε, σε τι είστε (ή μπορείτε να γίνετε) καλοί, τι ανάγκες υπάρχουν στην παρούσα συγκυρία που μπορείτε να καλύψετε και τέλος τι είναι αυτό για το οποίο θα μπορούσατε να αμοίβεσθε. Κάντε μία λίστα με τις θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν. Μην αυτολογοκριθείτε και μην εγκλωβιστείτε περιοριστικές αντιλήψεις. Αφήστε τον εαυτό σας να εξετάσει όλες τις πιθανότητες. Είναι θεμιτό να μην έχετε ακόμη έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο αλλά είναι απαραίτητο να έχετε σχεδιάσει κάποια βήματα. Ακόμη και αν δεν ξέρετε πως θα εισέλθετε στον νέο κλάδο εργασίας, πρέπει να γνωρίζετε τι είδους δουλειά επιθυμείτε και γιατί.
Χτίστε το δίκτυο σας
Η οικοδόμηση ενός διευρυμένου επαγγελματικού δικτύου είναι κάτι που πρέπει να κάνετε διαρκώς και όχι μόνο όταν αποφασίσετε να αλλάξετε καριέρα. Αν χρειαστεί να χτίσετε το δίκτυο σας τότε (αντί απλώς να καλλιεργήσετε το ήδη υπάρχον) θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να το κάνετε. Αναζητήστε άτομα που εργάζονται στον χώρο εργασίας που επιθυμείτε να ενταχθείτε. Αυτοί μπορούν να σας μιλήσουν για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δουλειάς, να σας συστήσουν σε managers του χώρου, να σας ενημερώσουν για θέσεις που άνοιξαν και να σας δώσουν τις συμβουλές και τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Φροντίστε να παρακολουθείτε όλες τις εκδηλώσεις και τα event του χώρου γιατί αυτά είναι εξαιρετικές ευκαιρίες δικτύωσης. Να είστε κοινωνικοί, ανοιχτοί και να έχετε προετοιμάσει το σωστό elevator pitch, λίγα λόγια που θα εξηγούν με σαφήνεια και συντομία τη θέση που αναζητάτε και τι έχετε να προσφέρεται στο χώρο. Αξιοποιήστε το elevator pitch σας όπου και αν βρίσκεστε, με φίλους ή γνωστούς, γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε και πού μπορεί να παρουσιαστεί μια ευκαιρία.
Αξιοποιήστε τις δεξιότητες σας
Εντοπίστε τις θέσεις που σας ενδιαφέρουν και δείτε στις αγγελίες τους τις γνώσεις και τις δεξιότητες που ζητούν. Θυμηθείτε καθένα από τα project που έχετε αναλάβει σε όλη την διάρκεια της καριέρας σας και δείτε μήπως κάποιο από αυτά απαιτούσε προσόντα τα οποία ζητούν και οι θέσεις τις οποίες θέλετε να διεκδικήσετε. Ίσως ανακαλύψετε πως έχετε ήδη τα προσόντα που απαιτούνται.
Καλλιεργήστε νέες δεξιότητες
Ενημερωθείτε για τον τρόπο που λειτουργεί η νέα αγορά στην οποία στοχεύετε. Θα χρειαστεί να μάθετε κάποιο νέο υπολογιστικό πρόγραμμα, πλατφόρμα ή γλώσσα; Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, ιδιαίτερα on line, είναι πια ιδιαίτερα προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή. Φροντίστε να μάθετε την ορολογία και την αργκό της νέας αγοράς ώστε να ακούγεστε εξοικειωμένοι με αυτήν. Δείτε πως θα μπορούσατε να την ενσωματώσετε με σωστό τρόπο στο βιογραφικό σας και πως θα την χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά σε μια συνέντευξη.
Προσαρμόστε το βιογραφικό σας
Όταν θέλετε να κάνετε αίτηση για μια δουλειά στην οποία δεν έχετε εμπειρία είναι πολύ σημαντικό να συντάξετε το βιογραφικό σας με τέτοιο τρόπο ώστε να υπογραμμίζει το πως η εμπειρία σας στην προηγούμενη δουλειά σας μπορεί να φανεί χρήσιμη σε αυτήν για την οποία κάνετε αίτηση. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το βιογραφικό σας να συνοδεύεται από ένα cover letter το οποίο θα αναλύει με σαφήνεια και συντομία το πως οι γνώσεις και οι δεξιότητες σας μπορούν να καλύψουν καθεμιά από τις απαιτήσεις της παρούσας θέσης.
Προετοιμαστείτε για το interview
Σίγουρα στην συνέντευξη θα ερωτηθείτε για την απόφαση σας να αλλάξετε καριέρα οπότε καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι. Μιλήστε με ενθουσιασμό για τον νέο χώρο εργασίας που έχετε επιλέξει και για όλα αυτά που πιστεύετε ότι έχετε να προσφέρετε σε αυτό τον νέο για εσάς στίβο. Τονίστε την εργατικότητα, την ευελιξία σας και την επιθυμία να έρχεστε συνεχώς αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις. Φροντίστε να εξηγήσετε με πειστικό τρόπο το πως η προηγούμενη εμπειρία σας θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην παρούσα θέση με το να αναφέρετε για παράδειγμα τον αριθμό των ατόμων που διοικούσατε, κάποια αύξηση στα κέρδη που είχατε πετύχει, η κάποια πρακτική που είχατε υιοθετήσει και ωφέλησε την εταιρεία. Τονίστε τις ομοιότητες που είχε η προηγούμενη εταιρεία στην οποία εργαζόσασταν με την παρούσα όπως το μέγεθος της ή τα συστήματα που χρησιμοποιούσε.
Στην προσπάθεια σας να μεταβείτε σε μια νέα αγορά εργασίας, πολύ χρήσιμη θα είναι η βοήθεια ενός career coach. Επιλέξτε τον κατάλληλο για εσάς και συμβουλευτείτε τον ώστε να περάσετε ομαλά και με επιτυχία σε ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική ζωή σας. Θυμηθείτε όμως. Η αλλαγή καριέρας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε- και μπορεί να χρειαστεί χρόνο. Μην απογοητευτείτε, κρατήστε το ηθικό σας ψηλά και κρατήστε το βλέμμα σας στραμμένο στον στόχο.
Από την Ιφιγένεια Παρασκευοπούλου, Life και Executive Coach, Συμβουλευτική Ψυχολόγο και Corporate Trainer.