Η Ρεσμά Σαουτζανί, συνιδρύτρια της ΜΚΟ «Girls Who Code» και επικεφαλής του προγράμματος «Moms First» μίλησε σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας για τη σημασία της αποτυχίας και του θάρρους.
Η 47χρονη δικηγόρος και πολιτικός, κόρη Ινδών μεταναστών που κατάφεραν να φύγουν από την εμπόλεμη Ουγκάντα λίγα χρόνια πριν γεννηθεί, ήταν προσκεκλημένη του Πανεπιστημίου Elon, το οποίο διοργανώνει μία σειρά από ομιλίες και συζητήσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, και στη γυναικεία ενδυνάμωση.
Η Σαουτζανί συμμετείχε στη συζήτηση με τίτλο «Δημιουργώντας μαζί ελπίδα», και μίλησε για τις δράσεις της, καθώς και για όσα της έχει μάθει η ζωή μέσα από τον ακτιβισμό. Η ΜΚΟ της έχει ως σκοπό να βοηθήσει κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με την επιστήμη της πληροφορικής και το επιμέρους project Moms First πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας να στηρίξει τις εργαζόμενες γυναίκες σε κάθε τομέα.
«Έχοντας γεννηθεί από μετανάστες γονείς που ήταν και πρόσφυγες, ήταν κάτι που με επηρέασε πολύ γιατί επιβεβαίωσα ποιον θέλω να βοηθήσω. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου έχω βοηθήσει ανθρώπους χωρίς χρήματα, που δεν τους δίνεται ιδιαίτερη σημασία, κορίτσια, γυναίκες, ανθρώπους που δεν έχουν φωνή», είπε η Σαουτζανί, που έφτιαξε την πρώτη της ΜΚΟ όταν ήταν 13 ετών.
Η ίδια το 2010 ήταν υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές των ΗΠΑ και δυστυχώς συγκέντρωσε μόνο το 19% των ψήφων, ωστόσο αυτή η αποτυχία της ήταν ένα από τα πιο σημαντικά, πολύτιμα πράγματα που της συνέβησαν.
«Όταν ξύπνησα το επόμενο πρωί συνειδητοποίησα ότι η αποτυχία δεν με διέλυσε. Με ενέπνευσε να δημιουργήσω το Girls Who Code. Ξεκλείδωσε αυτή την περίοδο του θάρρους που έκανε μεγάλη διαφορά στην πορεία μου»,
είπε χαρακτηριστικά. Πράγματι, με αυτή την αφορμή ξεκίνησε την ΜΚΟ της, αρχικά με 20 κορίτσια και 5 εθελοντές καθηγητές, και σήμερα ο οργανισμός απαριθμεί πάνω από 580 χιλιάδες μαθήτριες.
Σε παλιότερο TED Talk της, η Σαουτζανί είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πώς τα κορίτσια πρέπει να διδάσκονται πώς να είναι γενναίες και όχι τέλειες, ενώ αυτό είναι και το κεντρικό θέμα του βιβλίου της.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα από την εκπομπή The Diary of a CEO, όπου μιλάει για το ζήτημα των ηγετικών ικανοτήτων των γυναικών και το πώς αυτές καταπιέζονται από τις κοινωνικές νόρμες.
View this post on Instagram