Πριν από λίγο καιρό το κράτος της Νότιας Αφρικής προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας να εξετάσει το ζήτημα της τέλεσης γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν την Πέμπτη, με την παρουσίαση των επιχειρημάτων του προσφεύγοντος κράτους και από τους εκπροσώπους του ξεχώρισε για τα επιχειρήματά της η Ιρλανδή δικηγόρος Blinne Ní Ghrálaigh.

YouTube/guardiannews

Η δικηγόρος ανήκει στην ομάδα νομικής εκπροσώπησης της Νότιας Αφρικής, η οποία, όπως και το Ισραήλ, έχει υπογράψει τη σύμβαση που ρυθμίζει τη λειτουργία του συγκεκριμένου δικαστηρίου και άρα έχει το δικαίωμα να προσφύγει σε αυτό. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το αποφάσισε ήταν και το γεγονός ότι δύο από τους πιο γνωστούς ηγέτες κρατών της σύγχρονης ιστορίας, ο Nelson Mandela και ο Yaser Arafat, διατηρούσαν επί χρόνια στενές σχέσεις.

Η Blinne Ní Ghrálaigh ανέπτυξε τα επιχειρήματά της μέσα σε μισή ώρα, παραθέτοντας περιστατικά στο πλαίσιο των οποίων καταδεικνύεται η γενοκτόνος πρόθεση του κράτους του Ισραήλ απέναντι στον λαό της Γάζας. Η δικηγόρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτή «είναι η πρώτη γενοκτονία στην ιστορία όπου τα θύματά της μεταδίδουν στα μέσα την καταστροφή τους τη στιγμή που συμβαίνει, στην απέλπιδα και μέχρι στιγμής μάταιη προσπάθεια να κάνει κάτι ο υπόλοιπος κόσμος για εκείνα».

«Ολόκληρες οικογένειες πολλών γενεών θα εξαφανιστούν και ακόμα περισσότερα παιδιά της Παλαιστίνης θα γίνουν ‘WCNSF’, δηλαδή Wounded Children No Surviving Family [τραυματισμένα παιδιά χωρίς συγγενείς]: Αυτό το νέο τρομερό ακρωνύμιο προέκυψε από την γενοκτόνο επίθεση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας», 

τόνισε η δικηγόρος, η οποία ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με πολλούς κλάδους του Διεθνούς Δικαίου.

Η Ní Ghrálaigh μεγάλωσε με τη μητέρα της και τη μεγαλύτερη αδελφή της στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας της περνούσε πολύ χρόνο στα ακροατήρια του ποινικού δικαστηρίου του Λονδίνου, γνωστού και ως Old Bailey λόγω της τοποθεσίας του. Σπούδασε στο Queens’ College του Cambridge (το οποίο ιδρύθηκε προς τιμήν Αγγλίδων Βασιλισσών, εξ ου και ο πληθυντικός στον τίτλο του) και αποφοίτησε με άριστα, έχοντας πραγματοποιήσει και σπουδές στη μεσαιωνική ιστορία. Η ίδια μπορεί να παρίσταται στα δικαστήρια της Αγγλίας, της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ ανήκει και στον κατάλογο των δικηγόρων που συχνά εκπροσωπούν διαδίκους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στη σελίδα της στο website του δικηγορικού γραφείου όπου εργάζεται, η Ní Ghrálaigh είναι «τρομακτικά έξυπνη», ενώ διαθέτει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα θεώρησης μίας κατάστασης από πολλές πλευρές. Είναι αφοσιωμένη στους πελάτες της, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και κράτη όπως η Κροατία, που είχε κατηγορήσει στο παρελθόν τη Σερβία για γενοκτονία.

Σε παλιότερη συνέντευξή της είχε δηλώσει πως όταν ήταν 12 ετών είχε βρει σε μία βιβλιοθήκη της μητέρας της ένα φυλλάδιο για την πολύκροτη υπόθεση της Majella O’Hare, ενός 12χρονου κοριτσιού που πυροβολήθηκε πισώπλατα το 1976 από έναν Βρετανό στρατιώτη στη Βόρεια Ιρλανδία, την ώρα που πήγαινε στην εκκλησία με τους φίλους της.

«Διάβασα πως πέθανε στην αγκαλιά του πατέρα της, αφότου εκείνος άκουσε τον πυροβολισμό και έτρεξε προς εκείνη». 

Το νεαρό της ηλικίας του θύματος, οι συνθήκες υπό τις οποίες πυροβολήθηκε και το γεγονός ότι κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε όπως έπρεπε (ο στρατιώτης απαλλάχθηκε των κατηγοριών στη δίκη) επηρέασαν καθοριστικά την αίσθηση του δικαίου της Ní Ghrálaigh. Η ίδια έχει αφηγηθεί πως, αφότου διάβασε το φυλλάδιο, έτρεξε κλαίγοντας στη μητέρα της, ζητώντας της να κάνει κάτι γι’ αυτό. Σήμερα το φυλλάδιο αυτό υπάρχει στο γραφείο της, καδραρισμένο, για να θυμάται ποιος ήταν ο λόγος που την έκανε να γίνει δικηγόρος.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θα είναι η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο σήμερα, Παρασκευή, θα ακούσει τα επιχειρήματα της πλευράς του Ισραήλ. Μια γυναίκα, όμως σαν την Blinne Ní Ghrálaigh αποδεικνύει ότι, ξεκινώντας από το τίποτα, μπορεί να κάνει πραγματικότητα το επαγγελματικό της όνειρο και να προσπαθεί να βελτιώνει τον κόσμο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της επιχειρηματολογίας της:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RTÉ News (@rtenews)

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://www.matrixlaw.co.uk/

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below