H Tori Dunlap ακολουθούσε πάντα μια αρχή στα οικονομικά της: Για να πετύχει έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για τη δική της κατάσταση – για κανέναν άλλο.

Με βάση αυτή την αρχή κατάφερε στα 25 της να έχει αποταμιεύσει 100.000 δολάρια και σήμερα, στα 28 της, είναι κάτοχος ενός brand «οικονομικής εκπαίδευσης» αλλά και συγγραφέας ενός best seller των New York Times.

Στην πορεία κέρδισε περισσότερες γνώσεις για το πώς να επιτύχει κάποιος τους οικονομικούς του στόχους, είτε αυτοί έχουν να κάνουν με περισσότερα χρήματα είτε με τη συνταξιοδότηση ή την έναρξη της δικής του επιχείρησης. Μάλιστα, τρεις μήνες μετά τα 25α γενέθλιά της, παραιτήθηκε από τη δουλειά της και μετέτρεψε το blog της στο brand “Her First $100K” με στόχο να βοηθήσει τις γυναίκες να καταπολεμήσουν την οικονομική ανισότητα και να πάρουν τον έλεγχο των χρημάτων τους.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις τρεις βασικές συμβουλές της, σύμφωνα με τις οποίες μπορείτε να αποκτήσετε οικονομική ελευθερία, ό,τι κι αν σημαίνει αυτή για εσάς.

Η εξάσκηση φέρνει την καλύτερη διαχείριση

Το να γίνει κάποιος καλός με τα χρήματα θέλει χρόνο. Η καλή διαχείριση των χρημάτων είναι μια δεξιότητα που δεν υπάρχει έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους, γι’ αυτό πρέπει να εξασκηθούν σε αυτή. «Νομίζω ότι βγαίνουμε από τη μήτρα περιμένοντας να είμαστε μαγικά καλοί στα χρήματα, αλλά δεν περιμένουμε από τους εαυτούς μας να είμαστε μαγικά καλοί σε οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να εξασκηθείτε και να αποκτήσετε τη συνήθεια να μαθαίνετε για τα χρήματα προτού μπορέσετε πραγματικά να κατακτήσετε την αποτελεσματική χρήση του. Όπως και σε οτιδήποτε καινούργιο, είτε πρόκειται για παίξιμο κιθάρας είτε εκμάθηση της ιταλικής γλώσσας, θα είστε κακοί σε αυτό. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάς να προσπαθείς, σημαίνει ότι κάνεις στον εαυτό σου μεγάλη χάρη».

Οι αξίες και το πώς προσδιορίονται κάνουν τη διαφορά

Πριν ορίσετε τους οικονομικούς σας στόχους, πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τις προσωπικές αξίες σας, χωρίς να σκέφτεστε το τι κάνουν οι άλλοι. «Πρέπει να συνδέσετε ένα “γιατί” και τις αξίες σας πίσω από τους οικονομικούς σας στόχους. Αν δεν θέλετε να το κάνετε, μην το κάνετε. Δεν πειράζει. Πρέπει να βρείτε πράγματα που πραγματικά αντικατοπτρίζουν τις αξίες σας. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν στόχους όπως η ιδιοκτησία σπιτιού ή η πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά αν οι αξίες σας ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την ευελιξία που προσφέρει η ενοικίαση ή τη χαρά που δίνει η καριέρα σας, τότε αυτά δεν χρειάζεται να είναι οι στόχοι σας», σημειώνει.

Το «Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης» πρέπει πάντα να έρχεται πρώτο

Αν και δεν στηρίζει τις «γενικές» συμβουλές, πιστεύει πως όλοι πρέπει να έχουν ένα ταμείο για έκτακτες ανάγκες. Συνιστά, μάλιστα, να εξοικονομούμε τρεις έως έξι μήνες δαπανών διαβίωσης σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό, υψηλής απόδοσης για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη μπορεί να έρθει στη ζωή. «Πρέπει όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την οικονομική κατάσταση, να εργαζόμαστε για αυτό το ταμείο έκτακτης ανάγκης. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, ακόμη και πριν εξοφλήσετε οποιοδήποτε χρέος. Η δουλειά του [ταμείου έκτακτης ανάγκης] είναι απλώς να κάθεται εκεί σε περίπτωση που το χρειαστείτε για αν μείνετε άνεργοι, αρρωστήσει ο σκύλος σας, αρρωστήσετε εσείς, πάθει λάστιχο το αυτοκίνητό σας ή ξεσπάσει κάποια ανάγκη που δεν είχατε σκεφτεί».

 

κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @torikdunlap.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below