Πόσες πολλές και διαφορετικές παρασκευές μπορούν να προκύψουν από μια ταπεινή πατάτα; Πώς μπορώ να βάψω τα ρούχα-που η ίδια έχω υφάνει- με τους μπλε χυμούς των μούρων; Πώς μπορώ να ψήσω τέλειο αχνιστό ψωμί στον ξυλόφουρνο με σχήμα γάτας, που έχτισα με τα χέρια μου;
Η Li Ziqi, κάτοικος μιας φάρμας στο Σετσουάν της Κίνας, δεν αναρωτήθηκε απλώς τα παραπάνω. Αποφάσισε να τα κάνει πράξη και να τα καταγράφει σε δεκάλεπτα βίντεο, που ανεβάζει στο κανάλι της στο Youtube, το οποίο μετρά μέχρι στιγμής πάνω από 14 εκατομμύρια συνδρομητές.
Για εκείνη, τo έναυσμα δεν ήταν η καθαρή ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση, όπως είναι για πολλούς youtuber. Η ίδια μυήθηκε σε αυτόν τον τρόπο ζωής επειδή αυτή ήταν η καθημερινότητά της από μικρή ηλικία, όταν μετά το διαζύγιο των γονιών της μετακόμισε στους παππούδες της. Μετά τον θάνατο του παππού της που ήταν μάγειρας σε ένα κοντινό χωριό, η Li Ziqi μαζί με τη γιαγιά της που της έμαθε τα μυστικά της γης, αφιερώθηκαν σε αυτόν τον τρόπο ζωής για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Και τα κατάφεραν.
Στα κινηματογραφικά και υψηλής αισθητικής βίντεό της, η Li Ziqi, που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από κάποιο καρτουνίστικο σκίτσο του Μιγιαζάκι, καταγράφει «Τη ζωή της ντομάτας» από την ώρα που η ίδια θα τη φυτέψει, μέχρι τη στιγμή που θα τη μαζέψει απ’ το χωράφι της για να την αξιοποιήσει με δέκα διαφορετικούς τρόπους. Μες στην απλότητα της βουκολικής αυτής ζωής, η ίδια φαίνεται να βάζει σε απόλυτη εφαρμογή τη no waste και diy νοοτροπία που έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια. Και «Η ζωή της ντομάτας» είναι μόνο ένα παράδειγμα απ’ τα βίντεό της που για να ακολουθήσουν κάθε προϊόν σε όλα τα στάδια της ζωής του, απαιτούν μήνες για να φτιαχτούν.
Το υλικό της, στην καραντίνα, έγινε το προσωπικό μου αγχολυτικό. Σε αυτά τα βίντεο, η απουσία της ομιλίας, δίνει τη θέση της σε παραδοσιακούς ασιατικούς ρυθμούς, που σε βάζουν κατευθείαν σε μια κατάσταση ζεν, ενώ οι ήχοι της εξοχής, οι κλαγγές απ’ τα μαγειρικά σκεύη και τα φρέσκα υλικά που ψιλοκόβονται , κοχλάζουν και τσιτσιρίζουν, σε ταξιδεύουν στη φάρμα της Li Ziqi, στον παραμυθένιο κήπο της γιαγιάς της, στο οικογενειακό τους τραπέζι.
Κάνε ένα σύντομο ταξίδι στην Κίνα με ένα κλικ στο παρακάτω βίντεο:
Από την Ιωάννα Ζέρβα. Πηγή: olivemagazine.gr