Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas θα αναλάβει το ρόλο της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, καθώς επιλέχθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αναμένεται να ξεκινήσει να ασκεί τα καθήκοντά της το φθινόπωρο.
Η Kallas διαδέχεται τον 77χρονο πολιτικό Josep Borrell, σε μια από τις θέσεις της ΕΕ όπου υπάρχει ισχυρή γυναικεία παρουσία από την πρώτη στιγμή της θέσπισής τους, καθώς πριν από εκείνη έχουν χρηματίσει επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ένωσης ακόμα δύο γυναίκες.
View this post on Instagram
Η Kallas προέρχεται από πολιτική οικογένεια, καθώς μεταξύ άλλων ο πατέρας της υπήρξε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός της χώρας, καθώς και Επίτροπος, ενώ ο παππούς της ήταν μέλος της αντίστασης στον πόλεμο με τους Σοβιετικούς. Η ίδια παραδέχεται πως η οικογενειακή της ιστορία έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις της: η γιαγιά της και η μητέρα της εξορίστηκαν στη Σιβηρία το 1941 και οι Σοβιετικοί τους επέτρεψαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αρκετά χρόνια μετά. Η ίδια υποστηρίζει με θέρμη την ανεξαρτησία των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ από τη Ρωσία του Πούτιν, και ήταν από τις πρώτες αρχηγούς κράτους της ΕΕ που ζήτησαν την επιβολή σοβαρών κυρώσεων στη συγκεκριμένη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Σπούδασε νομικά με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και διοίκηση επιχειρήσεων. Ασχολήθηκε με την πολιτική από τα πρώτα χρόνια μετά την ενηλικίωσή της: Εκλέχτηκε βουλευτής από το 2011 ως το 2014 και από το 2018, μετά από μια επιτυχημένη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέλαβε τα ηνία του προοδευτικού κόμματος της χώρας, του οποίου μάλιστα ήταν και η πρώτη γυναίκα ηγέτιδα. Ακόμα μια πρωτιά της, την οποία σίγουρα βλέπει ως παράσημο, είναι η συμπερίληψή της στη λίστα των καταζητούμενων από το Κρεμλίνο προσώπων. Είναι η πρώτη αρχηγός κράτους που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα, κάτι που έγινε γνωστό μόλις πριν από λίγους μήνες.
View this post on Instagram
Ως πρωθυπουργός από το 2021 μέχρι σήμερα, έχει αποδείξει πως είναι αποτελεσματική και μπορεί να βρίσκει κοινά σημεία με τους συνομιλητές της, από όπου κι αν προέρχονται. Αυτό το στοιχείο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στη διαδικασία επιλογής της ως ύπατη εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής, όπως και οι υπόλοιπες ξεκάθαρες θέσεις που έχει πάρει κατά καιρούς για διάφορα σημαντικά θέματα.
Η επιλογή της Kallas σε αυτή τη θέση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στην παρούσα φάση φαίνεται πως οι γυναικείες φωνές εισακούγονται όλο και περισσότερο στις κορυφές των οργάνων της ΕΕ: Η Ursula von der Leyen παραμένει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Roberta Metsola συνεχίζει ως επικεφαλής του Κοινοβουλίου. Μια ακόμα γυναικεία προσθήκη αναμένεται να ανανεώσει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών σε μια εποχή με πολλές προκλήσεις, αν λάβουμε υπόψιν μας ποια είναι η δράση των ευρωσκεπτικιστριών Georgia Meloni και Marine Le Pen.
View this post on Instagram
H Kallas έχει δηλώσει στο παρελθόν στους Times ότι η ύπαρξη γυναικών στην κεφαλή των θεσμών θα εξασφάλιζε πολύ λιγότερη βία, κι αυτός αναμένεται να είναι ένας από τους βασικούς άξονες δράσης της μέσα από το νέο ρόλο που θα αναλάβει. Η ίδια θεωρεί πολύ σημαντική την ύπαρξη ισχυρής θέληση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε όλα τα σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κάτι που θα θελήσει να κάνει πράξη τα επόμενα χρόνια, συγκεράζοντας τις απόψεις 27 κρατών. Ίσως εκτός της Ουγγαρίας του Viktor Orbán, μιας από πιο τις συντηρητικές φωνές εντός της Ένωσης, τις οποίες η Kallas αναλαμβάνει εν μέρει να μετριάσει, για το καλό των ευρωπαϊκών αρχών.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Δημόσιο προφίλ Instagram.com/ kajakallas