Μία από τις πιο παρεξηγημένες προσωπικότητες παγκοσμίως, μία γυναίκα που βίωσε πριν από 1/4 του αιώνα έναν ανελέητο προσωπικό πόλεμο και εξευτελίστηκε εξαιτίας της ανισορροπίας δυνάμεων ανάμεσα σε εκείνη και τον τότε περίγυρό της, βρίσκεται πίσω από μία νέα καμπάνια που έχει ως αντικείμενο τον εκφοβισμό που προκαλούμε στον εαυτό μας.
Η Monica Lewinsky, που πριν λίγο καιρό έκλεισε τα 50 της και λέει πως βρίσκεται στην πιο καλή δεκαετία της ζωής της μέχρι σήμερα, φιλοξενήθηκε στο Today Show, όπου μίλησε για διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων για την προσπάθειά της να βοηθήσει τους ανθρώπους ανά τον κόσμο να αισθανθούν καλύτερα, μέσα από τη συνειδητοποίηση του πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Η ίδια έγραψε ένα κείμενο σχετικά με το θέμα του self-bullying και παρουσίασε βίντεο όπου άνθρωποι απευθύνονται στον εαυτό τους με σκληρά λόγια και στη συνέχεια αντιλαμβάνονται πως με αυτό τον τρόπο δεν θα κατέκριναν κανέναν άλλο.
Η προσωπική της εμπειρία σε αυτό τον τομέα και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για να σταματήσει το bullying στον εαυτό της περιγράφονται από την ίδια σε ένα κείμενο πολύ προσωπικό, το οποίο επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά πως, αν συνέβαινε σήμερα, το σκάνδαλο θα ήταν μία διαφορετική ιστορία.
October is Bullying Prevention Month and Monica Lewinsky wants you to confront a bully you know all too well. @SavannahGuthrie speaks to @MonicaLewinsky about the “Stand Up to Yourself” campaign, which examines the role of self-bullying and self-shaming in our mental health. pic.twitter.com/eHLsBGL8Co
— TODAY (@TODAYshow) October 3, 2023
«Αποκαλώ διστακτικά τον εαυτό μου ‘ασθενή μηδέν’ του ιντερνετικού bullying. Ένα βράδυ του 1998 πήγα για ύπνο ως ένας άνθρωπος που διατηρεί την ιδιωτικότητά του και ξύπνησα την επόμενη ημέρα, γνωστή σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να ήταν πριν την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά, πιστέψτε με, τα ενημερωτικά website, τα online σχόλια και τα chat room μπορούσαν επίσης να κάνουν μεγάλη ζημιά (για να μην αναφερθώ στα αστεία που κυκλοφορούσαν δεξιά κι αριστερά σαν memes, απλά μέσως email).
Νόμιζα ότι είχα χάσει την online υπόληψή μου πριν ακόμα εφευρεθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και πάλι αντιμετώπισα ένα τσουνάμι μίσους.
Ήταν ένα διαφορετικό είδος εκφοβισμού αυτό που βίωσα στο δημοτικό και το γυμνάσιο γιατί, τότε, δεν υπήρχε το Internet. Ό,τι γινόταν στο σχολείο, έμενε στο σχολείο (παρότι φυσικά πήγαινα σπίτι με τις δικές μου συναισθηματικές μελανιές). Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπήκαν σιγά σιγά στις ζωές μας και άλλαξαν τα πάντα. Όχι μόνο για μένα, που είχα μία φήμη που προϋπήρχε του Twitter και του Facebook, αλλά και για όσους είχαν ακόμα πιο ιδιωτικές ιστορίες από εμένα.
Το φθινόπωρο του 2010 μιλούσα με τη μητέρα μου για την τραγική ιστορία του Tyler Clemente. Και κατάφερα να δω μέσα από τη δική της οπτική την ιστορία ενός νεαρού φοιτητή που τον είχε μαγνητοσκοπήσει ο συγκάτοικός του, χωρίς ο Tyler να το ξέρει, σε τρυφερές στιγμές με έναν άλλο άντρα, και κατόπιν ανέβασε το βίντεο στο Internet. O Clemente ντράπηκε τόσο πολύ που αυτοκτόνησε πηδώντας από τη Γέφυρα George Washington. Μετά από αυτό που μου συνέβη το 1998, η μαμά μου ήταν πάρα πολύ στενοχωρημένη για την οικογένεια του Tyler. Η ένταση της αντίδρασής της με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι ζούσαμε σε ένα κόσμο όπου άνθρωποι που κρατούσαν τα προσωπικά τους για εκείνους (και ήταν εντελώς αθώοι) θεωρούσαν τους εαυτούς τους θύματα του δημόσιου εξευτελισμού.
Ήλπιζα ότι σε αυτό το νέο τοπίο ίσως οι δικές μου εμπειρίες επιβίωσης του δημόσιου εξευτελισμού θα βοηθούσαν – και αυτό έδωσε στο παρελθόν μου ένα νέο σκοπό.
Για τον Μήνα Πρόληψης του Bullying 2023, η καμπάνια μας κοιτάει προς τα μέσα, προς τους εκφοβιστές που γνωρίζουμε πολύ καλά, και αυτούς που μπορεί να είναι οι χειρότεροι κριτικοί μας: προς τους εαυτούς μας δηλαδή. Ίσως ο Δαλάι Λάμα να μην έχει μία αρνητική φωνή στο κεφάλι του, αλλά ως ένα βαθμό είμαι πεπεισμένη πως όλοι έχουν.
Η έμπνευση για την καμπάνια ‘Όρθωσε το Ανάστημα στον Εαυτό σου‘ προήλθε από μία προσωπική εμπειρία που είχα πριν από 10 χρόνια, συμμετέχοντας ανώνυμα σε ένα σεμινάριο. Σε μία άσκηση μας χώρισαν σε ομάδες τριών ανθρώπων και μας ζήτησαν να καταγράφουμε όλα τα αρνητικά πράγματα που ακούγαμε να λέμε στον εαυτό μας. Ήταν πολύ εύκολη άσκηση, μπορούσα να γράψω σελίδες επί σελίδων με αρνητικά σχόλια. Μετά όμως, το πράγμα άλλαξε γιατί μας έβαλαν να τα διαβάσουμε σε άλλους ανθρώπους και αυτή η εμπειρία ήταν τελείως μεταμορφωτική για εμάς.
Το να ακούω τον εαυτό μου να λέει δυνατά όσα έλεγα σιωπηλά, με έκανε να κλάψω. Όχι μόνο συνειδητοποίησα πόσο απάνθρωπη ήμουν προς εμένα, αλλά πώς εσωτερίκευα αυτή την απανθρωπιά.
View this post on Instagram
Μπορούμε να είμαστε ο χειρότερος εχθρός μας, πράγμα που προφανέστατα δεν βοηθάει και δεν είναι υγιές. Ποτέ δε θα μπορέσουμε να ξεριζώσουμε την αρνητική φωνή μέσα μας, αλλά μπορούμε να την αλλάξουμε. Μπορούμε να την φιμώσουμε κάποιες φορές και να δούμε μικρές αλλαγές στο πώς μιλάμε αυτοματοποιημένα σε εμάς. Έχω δουλέψει με τον σιωπηλό bully που είμαι πάρα πολύ και ακόμα και σήμερα οι φίλοι μου ίσως σας πουν ότι δεν είμαι τόσο καλή απέναντί μου όσο θα μπορούσα.
Το να φιμώνω αυτές τις φωνές ή να διώχνω τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό μου, μού δίνει μια ελαφρότητα και χώρο για να πολλαπλασιαστούν τα θετικά πράγματα στη ζωή μου.
Οι πιο κοντινές μας σχέσεις είναι πολύτιμες γιατί μας θυμίζουν ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα. Και η πιο κοντινή μας σχέση είναι με το πρόσωπο στο οποίο μπορούμε να μιλάμε για όλη μας τη ζωή: με τον εαυτό μας».
Τα πολύ δυνατά λόγια της Lewinsky αντηχούν τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2021 στο σόου του Trevor Noah, όπου μεταξύ άλλων είχε πει για τη διαδικασία που ξεκίνησε ώστε να θεραπεύσει τον εαυτό της, χρόνια μετά από τα γεγονότα του 1998, ότι έκανε πάρα πολλή δουλειά με τον εαυτό της και χρειάστηκε πολλή ψυχοθεραπεία. Η ίδια είχε τονίσει τότε, πράγμα που επανέλαβε και στο Today Show, πως οι νέες γενιές ήταν αυτές που τη βοήθησαν να ξαναδεί τα πράγματα, από άλλο πρίσμα. «Όχι πως δεν είχα κι εγώ ευθύνες. Σίγουρα παίρνω ευθύνες για αυτά τα πράγματα. Αλλά η ιδέα ότι είχα περισσότερες ευθύνες και υπέστην χειρότερες συνέπειες σε σχέση με τον πιο ισχυρό άνδρα στον κόσμο και άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, που ήταν 20 χρόνια μεγαλύτεροί μου, είναι παρανοϊκό», είχε δηλώσει, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.
View this post on Instagram
Η προσπάθεια της Monica Lewinsky να δώσει ένα νέο νόημα στην προσωπική της ιστορία, να αξιοποιήσει τα αρνητικά συναισθήματα που βίωσε στο παρελθόν – και σε ένα βαθμό ζει ακόμα και σήμερα – για να βοηθήσει, τόσο την ίδια, όσο και τους ανθρώπους γύρω της να δουν ότι στην πραγματικότητα αξίζουν και δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενα δημόσιου εξευτελισμού, είναι ενδεικτικό του πώς μπορεί να κάνει την υπέρβαση ένας άνθρωπος που λοιδωρήθηκε όσο λίγοι σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια και να δώσει το παράδειγμα του πώς είναι εφικτό να ελέγξεις, τελικά, το δικό σου αφήγημα.