Η Cristina Zenato έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην προστασία των ωκεανών.
View this post on Instagram
Επισκέφτηκε τυχαία τις Μπαχάμες πριν από πολλά χρόνια και αποφάσισε να μετακομίσει για πάντα σε αυτό τον παράδεισο της υποθαλάσσιας ζωής, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει τεράστια εμπειρία στο θέμα της προστασίας των απειλούμενων με εξαφάνιση θαλάσσιων ειδών.
Η Zenato βουτάει σε μέρη όπου ζουν καρχαρίες και παρατηρεί τη συμπεριφορά τους, φροντίζοντας να απομακρύνει από τα ζώα άγκιστρα που καρφώνονται πάνω τους εξαιτίας της παράνομης αλιείας και της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Μέσα από το έργο της προσπαθεί να αναδείξει την επιτακτική ανάγκη σοβαρής ενασχόλησης με τον βυθό και τα πλάσματά του, ωστόσο συχνά βρίσκει μπροστά της διάφορα εμπόδια, τα οποία σχετίζονται πρωτίστως με το φύλο της.
View this post on Instagram
Σε πρόσφατες αναρτήσεις της στο Facebook και το Instagram η Zenato έθεσε ξεκάθαρα το πρόβλημα:
«Υπάρχουν κάποιοι τίτλοι που μου έχουν αποδοθεί τις τελευταίες ημέρες, όλοι από άνδρες, όταν άρχισαν να αμφισβητούν τη σημασία της αφαίρεσης των αγκίστρων από τους καρχαρίες, με αδύναμες δικαιολογίες όπως ‘οι καρχαρίες δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο’, ‘τα άγκιστρα σκουριάζουν’ και ‘δεν ξέρεις τι λες’ (παρότι έχω 30 χρόνια εμπειρίας).
Όταν αρχίζω να απαντάω με δεδομένα και πληροφορίες, και ξεμένουν από επιχειρήματα, μου αποδίδουν αυτούς τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
Δυστυχώς υπάρχει τεράστια άγνοια για τους καρχαρίες, την επιβίωσή τους, τον πόνο και τη συμπόνοια σε αυτό τον κόσμο: το να υπάρχει τέτοια αντίδραση απέναντι σε μια πράξη που ανακουφίζει ένα ζώο από τον πόνο είναι θλιβερό και αποκρουστικό. Και καταδεικνύει την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διατήρηση των ειδών και τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσα από την εκπαίδευση.
Δείχνει ποια είναι η βαθιά ριζωμένη αντίληψη πίσω από την επίθεση σε κάποιον, όταν δεν έχουν δίκιο.
Και καταλήγει σε λεκτική κακοποίηση. Έχω δει ξανά τέτοια σχόλια προς γυναίκες και αυτό ζημιώνει την κοινωνία μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σας παρακαλώ, μην αναρτήσετε σχόλια όπως ‘είσαι στα social media, τι περίμενες;’. Φέρνει στο νου αναμνήσεις που σχετίζοται με το victim blaming.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έπρεπε να είναι ένα μέρος ανταλλαγής και υποστήριξης και, όταν δεν συμφωνούμε με κάτι θετικό, καλό είναι να συνεχίζουμε τη ζωή μας.
Οπότε ενστερνίζομαι αυτούς τους τίτλους, γιατί τους αξίζω: Βασίλισσα, Προστάτιδα, Φροντιστική, Αποφασιστική, Μητέρα των Καρχαριών».
Στη φωτογραφία που ανάρτησε, η Zenato είχε αναγράψει τους εξής χαρακτηρισμούς που είχε διαβάσει για το πρόσωπό της: Κάρεν, παιδιάστικη, κακομαθημένη, επιθετική, σεξίστρια.
Η 53χρονη γυναίκα πόζαρε στις αναρτήσεις της χαμογελώντας και έστειλε το δικό της σημαντικό φεμινιστικό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες του κόσμου που έρχονται αντιμέτωπες με τέτοιες συμπεριφορές, παρακινώντας τις να συνεχίσουν να είναι ξεχωριστές.
View this post on Instagram
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Δημόσιο προφίλ Instagram.com/ cristinazenato