Η Julia Roberts είχε αναρτήσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μία φωτογραφία που είχε βγάλει με την ανιψιά της, Emma, ένα πρωί στο σπίτι της. Όπως είχε εξηγήσει η ίδια, η Emma είχε μείνει εκεί το βράδυ και το πρωί ξύπνησαν, ήπιαν το τσάι τους και πέρασαν χρόνο μαζί. Ο κόσμος του Internet, ωστόσο, δεν ενέκρινε την αυθόρμητη φωτογραφία της Julia και έσπευσε να σχολιάσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την εμφάνιση και την ηλικία της.
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε μετά, η Roberts εξήγησε τι συνέβη:
«Άνάρτησα μία φωτογραφία με την ανιψιά μου από ένα πρωί Σαββατοκύριακου. Κοιμήθηκε στο σπίτι, ξυπνήσαμε το πρωί, ήπιαμε τσάι, παίξαμε χαρτιά και περάσαμε ένα όμορφο πρωινό. Ήταν τέλεια, ένιωσα πάρα πολύ ωραία και η γλυκιά μου η ανιψιά το ανάρτησε μερικές μέρες μετά [στον δικό της λογαριασμό]. Και κάπως έτσι συνέβησαν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα.
Πάρα πολλοί άνθρωποι αισθάνθηκαν ότι οπωσδήποτε έπρεπε να μιλήσουν για το πόσο απαίσια φαίνομαι στη φωτογραφία, το ότι μοιάζω να μην είμαι καλά, ότι μοιάζω με άντρα, για ποιο λόγο δημοσιοποίησα μία τέτοια φωτογραφία, όπου φαίνομαι χάλια, άνθρωποι να γράφουν ‘Θεέ μου, δεν την αναγνωρίζω‘, ‘έτσι μοιάζει στην πραγματικότητα’ και να μαλώνουν στα σχόλια, όπου κάποιος έγραψε ‘πρέπει να μιλάτε ωραία’ και [κάποιος απάντησε] ‘γιατί, αφού είναι χάλια’.
Εντυπωσιάστηκα με το πώς με έκανε να αισθανθώ και είμαι μια γυναίκα πενήντα χρονών με αυτογνωσία, παραταύτα τα συναισθήματά μου πληγώθηκαν. Στενοχωρήθηκα τόσο πολύ που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να καταλάβουν το νόημα [της φωτογραφίας], το πόσο ωραίο πράγμα ήταν και αναρωτήθηκα τι θα συνέβαινε αν ήμουν 15.
Είναι καταστροφικό, με έκανε να καταλάβω τι σημαίνουν όλα likes και τα κλικ και οι καρδιές και συνειδητοποιείς ότι υπάρχει κάτι νευρολογικό που να σχετίζεται με αυτό», συμπλήρωσε η σταρ.
Το παράδειγμα αυτό είναι χαρακτηριστικό του online πολέμου που μπορεί να δεχτεί οποιοσδήποτε σταρ, και ειδικά μία διάσημη γυναίκα, όταν αποφασίσει να δημοσιοποιήσει μία εικόνα της που δεν είναι όσο τέλεια τη θέλουν οι ακόλουθοί της. Tότε, το νόημα χάνεται και όσοι υπό άλλες συνθήκες θα έγραφαν αποθεωτικά σχόλια, αρχίζουν να καταφέρονται εναντίον του προσώπου, σαν να τους χρωστάει την ομορφιά και τη συμμόρφωση σε συγκεκριμένα κριτήρια εξωτερικής εμφάνισης.
Αυτή η αντικειμενοποίηση της γυναικείας εμφάνισης θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι τόσο παλιά όσο κι ο ήλιος, και η Roberts εξέφρασε τις συνέπειές της με ειλικρίνεια και θάρρος, δίνοντας ένα κίνητρο σε όλους τους ανθρώπους που δέχονται τέτοιου είδους επιθέσεις να προσπαθούν να τις αγνοούν και να μην χάνουν την αυτοπεποίθησή τους εξαιτίας τους. Μπορεί να έχει περάσει καιρός από τότε, αλλά δυστυχώς δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στη δημόσια αντιμετώπιση των ανθρώπων, όταν δεν ανταποκρίνονται στις (παράλογες, ενίοτε) απαιτήσεις των άλλων.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο:
View this post on Instagram