Ένα αφεντικό μπορεί να κάνει ένα ολόκληρο γραφείο δυστυχισμένο. Σκέψου απλά πόσες ώρες περνάνε οι άνθρωποι στα γραφεία τους, η ζωή μπορεί να γίνει ένα πραγματικό χάος. Τι μπορείς να κάνεις όμως για αυτό;
Στην αρχή αισθάνεσαι θυμό, άγχος και μια γκρι «κατάθλα». Παίζεις σε ένα εργασιακό Survivor και κάθε βδομάδα υπάρχουν κάποιοι που είναι υποψήφιοι προς αποχώρηση. Μέσα στο γραφείο υπάρχει αναβρασμός και ένας εκνευρισμός. Συμπεριφέρεστε άσχημα και νιώθετε χειρότερα. Όλοι λέτε πως το αφεντικό σας είναι ένας σκέτος κόπανος και συμφωνείτε μεταξύ σας. Έχετε σκεφτεί τι θα μπορούσατε να κάνετε για αυτό, αλλά κανείς δεν παίρνει κάποια πρωτοβουλία. Ελπίζετε απλά η συμπεριφορά του να βελτιωθεί από μόνη της.
Φυσικά και δεν σταματάει, συνεχίζει να σου ουρλιάζει με κάθε αφορμή και σε κρατάει μέχρι αργά στο γραφείο. Κριτικάρει άγρια τη δουλειά σου και συνειδητοποιείς πως δεν πρόκειται να δεχθείς καμία καλύτερη ή πιο ήπια συμπεριφορά.
Kάνεις ό,τι μπορείς για να αποφύγεις τις εκρήξεις του, αλλά τίποτα δεν πιάνει. Η δουλειά σου γίνεται φυλακή στην οποία είσαι καταδικασμένη να πηγαίνεις καθημερινά. Περνάς τη μέρα σου σκεπτόμενη πόσο μισείς το αφεντικό σου και τρέμεις την κάθε του αντίδραση.
Αυτά είναι δύο βήματα για να προχωρήσεις. Και τα δύο δείχνουν δύσκολα στην αρχή, αλλά θα σε εκπλήξουν με το πόσο απλά είναι.
Αγνόησε τις αφορμές που βρίσκει το αφεντικό σου για να γίνεται έξαλλο και αγνόησε και την συμπεριφορά που σε πειράζει τόσο πολύ. Γιατί ακόμα και αν έχεις βρει παρηγοριά στο πηγαδάκι του γραφείου, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι πράξεις αυτού του ανθρώπου σε επηρεάζουν.
Μήπως αυτές οι συμπεριφορές σου θυμίζουν κάποιον άλλο στη ζωή; Μπορείς να αποποιηθείς παντελώς την επικριτική του συμπεριφορά; Τι είναι αυτό που κάνει το αφεντικό σου να συμπεριφέρεται τόσο άσχημα; Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να τις κάνεις στον εαυτό σου.
Είναι δύσκολο να συμπονέσεις το αφεντικό σου. Αλλά γιατί πιστεύεις ότι σου προτείνουμε να κάνεις αυτό το βήμα; Γιατί αν βρεις έναν τρόπο να καταλάβεις την οπτική του, θα καταλάβεις γιατί συμπεριφέρεται έτσι. Το να συμπονέσεις το manager του τμήματος σου μπορεί να σου δώσει χώρο να επεξεργαστείς τις πληροφορίες και να διώξει τις αρνητικές σκέψεις μακριά. Ίσως ξεκινήσεις να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο.
Ίσως τα αφεντικά που ασχολούνται με το micromanagement φοβούνται υπερβολικά μήπως χάσουν τον έλεγχο και την πειθαρχία που χρειάζεται μέσα σε ένα γραφείο. Έτσι οχυρώνονται και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Ίσως όλη τους η ζωή είναι χτισμένη στο να ευχαριστούν τους άλλους και αυτή τους την ανασφάλεια την φορτώνουν στους υφιστάμενους τους.
Ίσως πάλι το αφεντικό σου δείχνει αυτή την αλαζονική συμπεριφορά στην προσπάθεια του να μην εκτεθεί και ταπεινωθεί. Μπορεί με αυτόν τον τρόπο να προσπαθεί να κρύψει κάποια ανασφάλεια, ή την χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχει.
Αν το αφεντικό σου έχει εύθραυστη αυτοεκτίμηση, το να είσαι εσύ θετικός μπορεί να σε κάνει να ξεχωρίσεις. Αυτή η παρατήρηση μπορεί να σε κάνει να συγχρονιστείς επιτέλους μαζί του και να γίνετε μια δυνατή ομάδα.