Ονειρεύεσαι να κάνεις επιτέλους το μεγάλο βήμα και να στήσεις τη δική σου επιχείρηση; Δεν είναι ένα σενάριο που είναι αδύνατο να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να πάρεις το ρίσκο. Οι μικρές επιχειρήσεις και τα νέα εγχειρήματα γνωρίζουν ιδιαίτερη επιτυχία. Μπορεί η εποχή που ζούμε να έχει φέρει τα πάνω κάτω αλλά αν έχεις καλές ιδέες και βάλεις και λίγη πίστη, μπορείς να δρομολογήσεις τα σχέδιά σου και να φτάσεις το όνειρό σου. Σιγουρέψου απλά ότι έχεις σκεφτεί κάθε ενδεχόμενο πριν πάρεις το πράσινο φως. Παρακάτω σου έχουμε έξι ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου αν σκέφτεσαι να ανοίξεις τη δική σου δουλειά.
Είσαι έτοιμη για το άχαρο κομμάτι;
Το κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος μια δική του επιχείρηση είναι συνήθως κάτι που αγαπά. Όσοι αγαπούν τα γλυκά ανοίγουν ζαχαροπλαστεία, οι βιβλιόφιλοι ανοίγουν βιβλιοπωλεία και τα λοιπά. Ωστόσο, επειδή σου αρέσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία δεν σημαίνει ότι θέλεις και να τρέχεις μια τέτοια επιχείρηση. Ως ιδιοκτήτρια θα πρέπει να διαχειριστείς πολλά λειτουργικά πράγματα της επιχείρησης από αυτά που σε κινητοποίησαν να την ανοίξεις σε πρώτη φάση. Θα πρέπει να το καταλάβεις και να το αποδεχτείς πριν προχωρήσεις με τα επιχειρηματικά σου σχέδια.
Είσαι έτοιμη να μάθεις πάνω στη δουλειά;
Το να προετοιμάζεσαι για το πώς να στήσεις τη δική σου επιχείρηση είναι μια έξυπνη κίνηση αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν γίνεται να τα μάθεις όλη με τη μία. Μην είσαι μία από αυτούς που περιμένει να είναι όλα τέλεια πριν κάνεις το μεγάλο βήμα. Αν λειτουργήσεις έτσι, μπορεί να μην ανοίξεις ποτέ την επιχείρηση των ονείρων σου. Πολλά πράγματα θα τα μάθεις στην πορεία και χρειάζεται να είσαι εξοικειωθείς με το να μαθαίνεις γρήγορα στην πορεία.
Μπορείς να αντιγράψεις σωστά τους άλλους;
Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος εργασιών για να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση. Αν θέλεις να πετύχεις, είναι σημαντικό να δουλέψεις σκληρά για να βρεις πώς θα την κάνεις πιο αποτελεσματική και επικερδή. Είναι απόλυτα αποδεκτό να δεις κι άλλους στον τομέα σου και να αντιγράψεις κάποιες από τις στρατηγικές τους. Αν σχεδιάζεις να ανοίξεις μια εταιρία catering και βλέπεις ότι η πιο δημοφιλής στην πόλη σου έχει φορτηγά ψυγεία τότε θα πρέπει να σκεφτείς να έχεις κι εσύ. Αν η μπυραρία στη γειτονιά σου κάνει κάθε εβδομάδα εκδηλώσεις θα πρέπει να προσπαθήσεις να βάλεις κι εσύ μια φορά το μήνα για να δεις πώς θα πάει. Το να αντιγράφεις δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι, αρκεί να βάζεις τη δική σου πινελιά στα πράγματα.
Έχεις το κεφάλαιο;
Μπορεί να τα έχεις όλα οργανωμένα στο μυαλό σου και να νιώθεις σίγουρη αλλά θα πρέπει να ξέρεις αν διαθέτεις τα χρήματα που χρειάζονται για να στηρίξεις το εγχείρημά σου. Κατέγραψε τα κόστη και υπολόγισε τα κέρδη για να ξέρεις αν είναι η σωστή στιγμή να κάνεις την επένδυση. Σκέψου αν χρειάζεσαι κι αν μπορείς να βρεις επενδυτές, δάνεια, επιχορηγήσεις και πώς αυτό θα επηρεάσει τα προσωπικά σου έσοδα και την επιτυχία της επιχείρησης.
Είναι η επιχείρησή σου κάτι που χρειάζεται ο κόσμος;
Πολλοί άνθρωποι στήνουν επιχειρήσεις γιατί απλά μοιάζει ωραία ιδέα. Αρκετοί από αυτούς δεν κάνουν την απαραίτητη έρευνα για να ανακαλύψουν αν οι επιχειρήσεις τους χρειάζονται στην αγορά. Ψάχνεις για αγοραστές και κέρδη και επενδύεις πολλά χρήματα και χρόνο για να το κάνεις. Πάρε μια ιδέα για το τι υπάρχει τριγύρω, κάνει έρευνες, δες τι άλλο είναι εκεί έξω και αποφάσισε αν η επιχείρησή σου μοιάζει καλή ιδέα μόνο σε εσένα ή είναι γενικότερα.
Έχεις ομάδα;
Μπορεί να τα πας καλά με τον εαυτό σου αλλά χρειάζεσαι μια ομάδα ειδικών σε διάφορα παιδεία για να επιτύχεις. Κοίτα γύρω σου και σκέψου τους φίλους, την οικογένεια και πρώην συναδέλφους ως πηγές που θα σε βοηθήσουν καλύτερα με το εγχείρημά σου. Ως επιχειρηματίας θα χρειαστείς αξιόπιστες συμβουλές, μέντορα, έναν λογιστή, νομικές συμβουλές και πιθανότατα επενδυτές. Αφού υπολογίσεις ποιον ξέρεις και εμπιστεύεσαι, μπορείς να βρεις τον σωστό άνθρωπο για τη σωστή θέση;
Το να στήσεις τη δική σου επιχείρηση είναι ένα μεγάλο βήμα αλλά πρέπει να ξεκινήσεις με όλα όσα έχεις. Σιγουρέψου ότι τα έχεις βάλει ολα κάτω πριν ξεκινήσεις.