«Θα περιέγραφα τις ενδυματολογικές επιλογές της βασίλισσας Ελισάβετ ως «εκτός μόδας», όμως, με μία ακλόνητη αίσθηση προσωπικού στυλ, την οποία καλλιεργούσε καθόλη τη διάρκεια της ζωής της», δήλωσε η Hazel Clark, καθηγήτρια σχεδίου και μόδας στο Parsons School of Design. Η μακροβιότερη βασίλισσα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου άφησε την τελευταία της πνοή την Πέμπτη, 08/09. Η πορεία της στο στέμμα της επεφύλασσε πολλές πολιτικές δοκιμασίες, σκάνδαλα και κρίσεις, τις οποίες ξεπέρασε βγαίνοντας από αυτές πιο δυνατή.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τη διαδρομή της γυναίκας που δεν θα μπορούσε ούτε η ίδια να φανταστεί πόσο θα μακροημέρευε στο αξίωμα που υπηρέτησε μέχρι την τελευταία της ανάσα, όταν ανέβηκε στο βρετανικό θρόνο, σε ηλικία 25 ετών. Πέρα από μία εμβληματική ηγέτιδα, θα παραμείνει στην ιστορία και ως μία από τις πρωτοπόρους του power dressing.
«Πρέπει να με δουν για να με πιστέψουν», δήλωσε κάποτε χαρακτηριστικά η Ελισάβετ και από εκείνη τη στιγμή φαίνεται πως οι εμφανίσεις της παρέμειναν πιστές σε αυτή τη φιλοσοφία. Από νεαρή ηλικία, η βασίλισσα αναγνώρισε τη σημασία του να ξεχωρίζεις μέσα στο πλήθος. Αυτός ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που επέλεγε ταγιέρ, φορέματα και αξεσουάρ στις πιο ζωηρές αποχρώσεις του ουράνιου τόξου.
Ανέκαθεν φρόντιζε να συμβαδίζει με την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της χώρας της. Όταν παντρεύτηκε τον Φίλιππο, το 1947, στην μεταπολεμική Βρετανία, επέλεξε ένα νυφικό δια χειρός του Βρετανού σχεδιαστή Norman Hartnell, χρησιμοποιώντας κουπόνια τροφίμων, που είχε εξοικονομήσει, προκειμένου να προμηθευτεί το τούλι, το σιφόν και το μετάξι για το διακοσμημένο με μαργαριτάρια βασιλικό νυφικό της.
Την ίδια περίοδο γνώρισε και το New Look του Dior. Μάλιστα ήταν ανάμεσα στις πρώτες που ανακάλυψαν αυτή τη νέα σιλουέτα ντυσίματος στο Λονδίνο, η οποία έμοιαζε επαναστατική, κατά τα λεγόμενα της Κάρμελ Σόου, τότε διευθύντριας του αμερικανικού περιοδικού μόδας Harper’s Bazaar, ύστερα από έναν επταετή παγκόσμιο πόλεμο. Έκτοτε παρέμεινε στενά συνδεδεμένη με τον οίκο, δημιουργώντας έναν δεσμό που έμελλε να κρατήσει στη διάρκεια του χρόνου.
Έξι χρόνια αργότερα, το 1953, όταν στέφθηκε βασίλισσα της Αγγλίας επέλεξε ακόμα μια δημιουργία του Hartnell. Αυτή τη φορά επρόκειτο για ένα λευκό σατέν φόρεμα που ήταν κεντημένο με εθνικά εμβλήματα, ασημοκλωστή και μαργαριτάρια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μέχρι το τέλος της ζωής της παρέμεινε πιστή στη «στολή» που δημιούργησε και την έκανε να ξεχωρίζει ανάμεσα στα πλήθη. Πέτυχε πολύ πριν από την Kim Kardashian να δημιουργήσει μια σιλουέτα αναγνωρίσιμη από χιλιόμετρα. Αυτή η συνέπεια στην εμφάνισή της συνέβαλε στη δημιουργία μιας αίσθησης εμπιστοσύνης απέναντι στο λαό της, ενώ αποτελούσε παράλληλα ένα σημάδι αξιοπιστίας απέναντι στην παγκόσμια αλλαγή.
Μια τυπική της εμφάνιση απαρτιζόταν από φορέματα και ταγιέρ σε έντονα χρώματα, καπέλα με πλατύ γείσο και πολλή φαντασία (τα αξεσουάρ ήταν ο τομέας όπου άφηνε τη φαντασία της πιο ελεύθερη), καρφίτσες, Hermés μεταξωτά μαντήλια ενίοτε, παλτό σε στυλ μαντώ, kitten heel γόβες και τις χαρακτηριστικές top-handle τσάντες της από Launer London.
Πρώτη φορά στη ζωή της παρευρέθηκε σε επίδειξη μόδας το 2018, όπου καθόταν στην πρώτη σειρά δίπλα στην Anna Wintour, διευθύντρια της αμερικανικής Vogue στην οποία είχε απονείμει τον τιμητικό τίτλο της Ντάμας για την συμβολή της στον χώρο της δημοσιογραφίας της μόδας το 2017.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο πρώτο της show, η Ελισάβετ φόρεσε ένα τουίντ φόρεμα με ασορτί τζάκετ σε γαλάζια απόχρωση και μαύρες γόβες με χοντρό τακούνι. Tο look της ήταν σχεδιασμένο από την Angela Kelly, την σχεδιάστρια που επιμελούνταν τις εμφανίσεις της για παραπάνω από 20 χρόνια. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εμφανίσεις της έγιναν viral. Στον εορτασμό των ενενηκοστών γενεθλίων της φόρεσε ένα lime πράσινο ταγιέρ, το οποίο μέσα σε λίγες ώρες απέκτησε το δικό του hashtag: #neonat90.
Ο θάνατός της βύθισε το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει περιέλθει σε δεκαήμερη περίοδο πένθους, στη θλίψη. Η περίοδος αυτή τυχαίνει να συμπέφτει με τις ημέρες διεξαγωγής της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου, η έναρξη της οποίας είναι προγραμματισμένη για τις 16 Σεπτεμβρίου και η λήξη της για την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.
Παρόλο που το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας ανακοίνωσε πως η Εβδομάδα Μόδας θα προχωρήσει κανονικά με το πρόγραμμά της, κάποιοι σχεδιαστές και οίκοι αποφάσισαν να σεβαστούν την περίοδο πένθους και να ακυρώσουν τις επιδείξεις τους. Ήδη οίκος Burberry ανακοίνωσε την ακύρωση του show του για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023.