Μέσω του κορωνοϊού, η βιομηχανία της μόδας έχει πληγεί σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο τα events που συμβαίνουν ετησίως στη βιομηχανία ακυρώνονται (συμπεριλαμβανομένων των fashion shows και ακόμα χειρότερα, του Met Ball), αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός λιανοπωλητών επιλέγει να κλείσει τις πόρτες του κι ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί ζημία στις πωλήσεις.
Αν και αυτό που συμβαίνει σήμερα φαίνεται αρκετά ζοφερό, το χάος και η ευαισθησία ωθεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα ταλέντα και τη δημιουργικότητά τους για να βοηθήσουν τους άλλους. Μεταξύ αυτών είναι κι οι σπουδαστές ή αλλιώς μελλοντικοί σχεδιαστές, που έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν μάσκες προσώπου – κάτιι που γίνεται όλο και πιο περιζήτητο, καθώς η παγκόσμια πανδημία επιδεινώνεται.
Στην Ακαδημία Τεχνών, Αρχιτεκτονικής & Σχεδίου της Πράγας, αρκετοί φοιτητές έχουν μέχρι στιγμής ράψει εκατοντάδες μάσκες προσώπου, οι οποίες αμέσως στάλθηκαν σε «νοσοκομεία, σπίτια ηλικιωμένων, εθελοντές ή άλλα άτομα που έχουν ανάγκη», η πρωτοβουλία τέθηκε σε εφαρμογή αφού η κυβέρνηση εξέδωσε εντολή, ώστε όλοι να φορούν μάσκες προσώπου.
“Αυτό το Σαββατοκύριακο μερικά νοσοκομεία στην Τσεχία άρχισαν να ζητούν μάσκες προσώπου (ακόμη και χειροποίητα) μέσα από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης”, λέει η Alice Klouzková, βοηθός στην Ακαδημία. “Οι μαθητές και οι σχεδιαστές μόδας μπορούν να ράψουν και πολλοί έχουν μικρά εργαστήρια με ραπτομηχανές σπίτι τους.”
Με τη σύλληψη των ανθρώπων σε δημόσιες συγκοινωνίες χωρίς μάσκα, που αποτελεί πλέον δημόσιο αδίκημα, η ετικέτα Adva που εδρεύει στο Λονδίνο αναγνώρισε επίσης την τρέχουσα κατάσταση στην Πράγα. “Ένα μέρος της χονδρικής μας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι στην Πράγα και η κατάσταση εκεί, όσον αφορά την προσφορά μάσκας προσώπου, είναι καταστροφική”, εξηγεί η δημιουργός του brand, Aneta Pruskova.
Ακολουθώντας τα βήματα της Ακαδημίας Τεχνών, Αρχιτεκτονικής & Σχεδιασμού της Πράγας, η μάρκα γυναικείων ενδυμάτων , Adva”έχει ήδη αποφασίσει να κάνει μάσκες προσώπου για τους ανθρώπους και επίσης έχει την ικανότητα να κάνει μάσκες προσώπου για ιατρική χρήση”, συνεχίζει η Pruskova.
Επιπλέον, η σχεδιαστής Phoebe English χρησιμοποιεί το επάγγελμά της για να βοηθήσει. Πηγαίνοντας στο Instagram, η English δημοσίευσε μια εικόνα ενός κειμένου, που έγραφε “Μπορούμε να κάνουμε μάσκες για εσάς; Διαθέτουμε μηχανές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή επιπλέον μάσκας προσώπου. “
Με άλλους που δουλεύουν στη βιομηχανία της μόδας, η Allison Ozeray, σχεδιάστρια μόδας και freelancer από το Παρίσι σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει μάσκες, τις οποίες θα διανέμει τοπικά και σε ιατρικές οργανώσεις. “Είχα την αίσθηση ότι είμαι άχρηστη μπροστά σε όλα αυτά”, λέει. “Αν όλοι βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο και τις δεξιότητες τα πράγματα θα αλλάξουν και θα βελτιωθούν.”
Σε περιόδους αβεβαιότητας δεν πρέπει να υποτιμούμε την ικανότητα των δημιουργικών βιομηχανιών να ενθαρρύνουν την αλλαγή και να βοηθήσουν τους άλλους. “Πιστεύουμε ακράδαντα στη μόδα ως μέσο ή ως εργαλείο κοινωνικής ευθύνης που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας με πολλούς θετικούς τρόπους”, λέει η Klouzková. “Στο Fashion Design Studio προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στο γεγονός ότι η μελλοντική απασχόληση των αποφοίτων μας πρόκειται να αλλάξει, περισσότεροι σχεδιαστές θα πρέπει να εργαστούν σε έργα, που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη ή τη φροντίδα των ηλικιωμένων! ”