Το περασμένο Σαββατοκύριακο μάς βρήκε μπροστά από την τηλεόρασή μας με ένα κομμάτι πίτσα στο ένα χέρι και ένα ποτήρι κρασί στο άλλο να πατάμε με μανία «επόμενο επεισόδιο» στον δεύτερο κύκλο της πολυσυζητημένης σειράς του Netflix, Bridgerton. Ενώ στην πρώτη σεζόν παρακολουθήσαμε την εξέλιξη του ερωτικού ειδυλλίου ανάμεσα στην Daphne, τη μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας Bridgerton, με τον δούκα του Χέιστιγνκς, Simon, η δεύτερη σεζόν εστιάζει στον έρωτα του Anthony, που έχει αναλάβει όλα τα οικονομικά και κοινωνικά χρέη της οικογενείας μετά το θάνατο του πατέρα του, με την Kate Sharma. Aν περιμένετε ότι θα δείτε ένα ήρεμο love story, γελιέστε οικτρά. Όλος ο κύκλος είναι γεμάτος αναποδιές, ανατροπές και τρυφερές σκηνές που εξελίσσονται σε πεδίο μάχης εξαιτίας της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές.
Αφού κάναμε μία μικρή εισαγωγή στη θεματολογία της νέας σεζόν, σταματάμε για να μη γίνουν spoilers και εστιάζουμε στο ενδυματολογικό κομμάτι που όπως, και στην πρώτη σεζόν, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Τι δουλειά έχουν τα εντυπωσιακά -οριακά κιτς- κοσμήματα, τα έντονα χρώματα, τα λαμπερά υφάσματα, το εκτεθειμένο μπούστο και τα περίτεχνα χτενίσματα στην αριστοκρατική σκηνή των αρχών του 19ου αιώνα; Καμία, είναι η σωστή απάντηση. Ωστόσο ίσως η διάσημη παραγωγός Shonda Rhimes, το όνομά της οποίας κρύβεται πίσω από σειρές όπως Grey’s Anatomy, Inventing Anna, Scandal κ.ά., και η ενδυματολόγος Ellen Mirojnick να ξεπερνούν τα ιστορικά όρια για έναν ανώτερο σκοπό, τη δημιουργία ενός δικού τους ανιστορικού σύμπαντος που διέπεται απ’ τους δικούς του κανόνες.
Ούτως ή άλλως πολλά στοιχεία της σειράς που αρχικά, ίσως και κάπως λανθασμένα, παρουσιάστηκε ως δράμα εποχής, δεν εμπίπτουν στα πραγματικά δεδομένα του 1813. Από τη μουσική μέχρι τις περούκες, την εθνικότητα της βασίλισσας της Αγγλίας και την εκτενή χρήση των κορσέδων, η οποία έλαβε πλήθος αρνητικών σχολίων ύστερα από περιστατικά τραυματισμών των πρωταγωνιστριών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Μάλιστα οι «σκληροί» και άκαμπτοι κορσέδες δεν έχουν καμία θέση σε μία σειρά που αφορά τις αρχές του 19oυ αιώνα, μία περίοδο που οι κορσέδες ήταν φτιαγμένοι από μαλακά υφάσματα που λειτουργούσαν υποστηρικτικά και όχι τόσο καταπιεστικά.
Αναγνωρίζουμε την αισθητική υπεροχή που μπορεί να έχει ένας καλοδουλεμένος στενός κορσές στο μάτι του μέσου τηλεθεατή, αλλά μήπως ήρθε η ώρα για μία σειρά με τόσο μεγάλη απήχηση ν’ αλλάξει αυτή τη «συνήθεια» και ν’ αρχίσει να προβάλλει πιο υγιή πρότυπα ή έστω να χρησιμοποιεί σουτιέν νέας γενιάς;
Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 φορέματα εμπνευσμένα από τον έξτρα glam χαρακτήρα της αγαπημένης μας ρομαντικής σειράς: