Κάθε καλοκαίρι το μεγάλο στοίχημα πριν από τις διακοπές είναι να προετοιμάσω τη βαλίτσα «έξυπνα», αποφεύγοντας να τη φορτώσω με ρούχα και αξεσουάρ τα οποία οι πιθανότητες να τα φορέσω είναι ελάχιστες.
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, το δίλημμα παραμένει το ίδιο: να πάρω περισσότερα σύνολα, που σημαίνει περισσότερες επιλογές, ή να πάρω μόνο όσα πραγματικά χρειάζομαι; Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι το προηγούμενο διάστημα έχουν προηγηθεί αρκετές -παρορμητικές- αγορές την περίοδο των εκπτώσεων, πάντα σκεπτόμενη ότι «αυτό θα το φορέσω στο τάδε νησί, το άλλο σε κάποια κοντινή εξόρμηση με τις φίλες μου», οπότε πολλά από αυτά ενσωματώνονται χωρίς δεύτερη σκέψη στη βαλίτσα, ενώ ζήτημα είναι αν θα φορέσω ένα ή δύο. Συνομιλώντας με φίλες και συναδέλφους που πέφτουν και αυτές σχεδόν πάντα στην παγίδα του overpacking, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όσα ρούχα και αξεσουάρ και να πάρουμε μαζί μας, στο τέλος φοράμε σε επανάληψη το 1/3 με 2/3 από αυτά, τα οποία είναι κομμάτια που μας κολακεύουν και φορώντας τα αισθανόμαστε άνετα.
Προσπαθώντας να λύσουμε την εξίσωση του smart packing, το κλειδί για να διαλέξουμε με σύνεση τα λειτουργικά κομμάτια που θα μας συνοδεύσουν σε κάθε καλοκαιρινό προορισμό είναι η ευελιξία και η ποιότητα. Ρούχα και αξεσουάρ δηλαδή που μπορούν να φορεθούν με πολλαπλούς τρόπους από το πρωί μέχρι το βράδυ. Για παράδειγμα, όσα μαγιό και αν πακετάρεις, εκείνο που θα φορέσεις τις περισσότερες φορές είναι ένα καλής ποιότητας μονόχρωμο μπικίνι (μαύρο, καφέ ή λαδί).
Σύμφωνα με τη γνωστή κριτικό μόδας των «New York Times», Βανέσα Φρίντμαν, η capsule γκαρνταρόμπα των διακοπών θεωρείται το Αγιο Δισκοπότηρο του ταξιδιού, ένα αποτελεσματικό σύστημα ντυσίματος που προσαρμόζεται σε κάθε ηλιόλουστο περιβάλλον. Και μπορεί οι επαγγελματίες της μόδας να μην είναι οι καταλληλότεροι σύμβουλοι στο πώς να πακετάρουν λιγότερα αφού οι μέρες τους είναι αφιερωμένες στο να σκέφτονται πώς να φορέσουν περισσότερα, όμως λόγω των συχνών ταξιδιωτικών απαιτήσεων αρκετοί από αυτούς έχουν εξελίξει τα αντανακλαστικά γύρω από το «έξυπνο πακετάρισμα».
Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κάτι απελευθερωτικό στο να αφήνουμε πίσω τα περισσότερα από τα υπάρχοντα της καθημερινότητάς μας, ενώ πετυχαίνοντας τον στόχο της λειτουργικής βαλίτσας έχουμε καταφέρει να αποτινάξουμε από τους ώμους μας το βάρος του «τι φοράω τώρα;» σώζοντας επιπλέον χρόνο για να απολαύσουμε το μέρος που βρισκόμαστε. Και παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός τεμαχίων που πρέπει να πάρουμε μαζί μας, σύμφωνα με μία σύντομη έρευνα, ρωτώντας φίλους και συνεργάτες συμφωνήσαμε ότι η πιο ασφαλής επιλογή είναι τα κλασικά κομμάτια σε ουδέτερα χρώματα που εξασφαλίζουν πολλούς συνδυασμούς μεταξύ τους: ένα καλοραμμένο λευκό πουκάμισο, ένα μαγιό που κολακεύει τη σιλουέτα, μια βερμούδα, μια φούστα-παρεό και από αξεσουάρ ένα ζευγάρι δερμάτινα σανδάλια, μια ψάθινη τσάντα και μερικά κομψά χρυσά κοσμήματα. Bon Voyage!