Η πιο σημαντική, ίσως, ημέρα της ζωής του Καρόλου, πρώην Πρίγκιπα της Ουαλίας και νυν βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, θα είναι η 6η Μαΐου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η στέψη του στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Σε ηλικία 74 ετών, ο Κάρολος Γ‘, όπως επιθυμεί να λέγεται ο νέος μονάρχης, θα διαβεί το κατώφλι της εμβληματικής Αγγλικανικής εκκλησίας και θα αποκτήσει με κάθε τιμή και επισημότητα τον τίτλο του Βασιλιά της Κοινοπολιτείας, μια δουλειά την οποία “κυνηγούσε” πολλά χρόνια. Η τελετή, με δεδομένη την ιστορικότητά της, θα είναι γεμάτη με σύμβολα, πολύτιμα αντικείμενα, κοσμήματα και, βέβαια, πολλά εντυπωσιακά ρούχα αμύθητης αξίας και τεράστιου ιστορικού ενδιαφέροντος.

 

Στους πολλούς λόγους για τους οποίους η επερχόμενη στέψη του Καρόλου είναι ξεχωριστή προστέθηκε πρόσφατα και άλλος ένας. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του παλατιού ανακοίνωσαν ότι ο Κάρολος θα φορέσει πάρα πολλά ρούχα που είχαν χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό από διάφορους προκατόχους του, ως και εκατοντάδες χρόνια πριν. Ο μονάρχης πραγματοποίησε αυτή την βιώσιμη επιλογή, για λόγους ιστορικούς, αλλά και συμβολικούς, καθώς ένα μεγάλο μέρος του έργου με το οποίο ασχολείται εδώ και δεκαετίες είναι η πράσινη οικονομία. Έτσι, οι υπεύθυνοι του παλατιού για την ένδυση και την τήρηση του πολυσέλιδου πρωτοκόλλου της στέψης “βούτηξαν” στις ιστορικές ντουλάπες των βασιλικών αρχείων και ανέθεσαν σε ειδικούς κάθε κλάδου το “φρεσκάρισμα” μιας υπερπολύτιμης συλλογής από βασιλικά ρούχα (εμβλήματα), υφάσματα και αξεσουάρ που ανήκαν σε διάφορους βασιλιάδες και βασίλισσες, προγόνους του και μη.

 

Για την είσοδό του στο αββαείο, ο Κάρολος θα “δανειστεί” από τον παππού του Γεώργιο VI την επίσημη πορφυρή, βελούδινη “τήβεννο του Κράτους“, με τελείωμα από ερμίνα και χρυσοκλωστή,  που ο πρώην βασιλιάς είχε φορέσει στη δική του τελετή στέψης το 1937. Στον Γεώργιο VI ανήκει και η λινή λευκή τουνίκ, που συμβολίζει την ταπεινότητα απέναντι στο Θείο, και την οποία ο εγγονός του θα φορέσει στο ξεκίνημα της τελετής. Το Colobium sindonis, όπως ονομάζεται στα λατινικά, θα είναι το πιο λιτό ρούχο της όλης διαδικασίας, καθώς μετά από αυτό θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται όλο το φάσμα της βασιλικής πολυτέλειας.

Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Supertunica, ένα μακρυμάνικο ολόχρυσο πανωφόρι, το οποίο δημιουργήθηκε για τον βασιλιά Γεώργιο V το 1911, και έκτοτε έχει προτιμηθεί σε κάθε διαδικασία στέψης, όχι άδικα, καθόσον διαθέτει σε όλη του την επιφάνεια μπορντούρες κεντημένες στο χέρι. Κι επειδή ένα τόσο “ριχτό”ρούχο θέλει και μια ζώνη για να “δείξει”, ο Κάρολος θα φορέσει στη μέση του τη χρυσή – τι άλλο; – ζώνη η οποία ανήκε, όπως σωστά μαντέψατε, στον παππού του.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)


Το layering φαίνεται πως είναι η κεντρική fashion ιδέα πίσω από την τελετή σκέψης, καθώς πάνω από τη Supertunica θα φορεθεί και ο Αυτοκρατορικός Μανδύας, ο οποίος χρονολογείται από το 1821. Η λέξη “εντυπωσιακό” δεν αρκεί για να περιγράψει το σχέδιο αυτού του πανωφοριού, πάνω στο οποίο έχουν κεντηθεί με χρυσοκλωστή και μετάξι από κορώνες, αετοί, τριαντάφυλλα, τριφύλλια, ως και γαϊδουράγκαθα. Εκείνη τη στιγμή ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ θα σπεύσει, με βάση το πρωτόκολλο, να βοηθήσει τον πατέρα του να φορέσει τον μανδύα, καθώς το έμβλημα ζυγίζει περίπου 4 κιλά, ενώ περιλαμβάνει και μια χρυσοποίκιλτη ζώνη που αναπαριστά έναν αετό που πετάει. Αφού συμβούν όλα αυτά, ο Κάρολος θα φορέσει στο δεξί του χέρι το λευκό δερμάτινο γάντι με τις κεντημένες λεπτομέρειες – φυσικά και αυτό από τη Στέψη του Γεώργιου VI – ώστε να μπορέσει να σηκώσει το βασιλικό σκήπτρο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής ο βασιλιάς θα φορά ή θα κρατάει διάφορα αξεσουάρ, όπως ένα σπαθί, δαχτυλίδια και μια χρυσή σφαίρα με έναν σταυρό στην κορυφή.

Η κορύφωση της διαδικασίας θα είναι, βέβαια, η κυριολεκτική στέψη του με το εντυπωσιακό “Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου“, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και περιλαμβάνει 444 πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται ρουμπίνια και ζαφείρια.


Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πόση ώρα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί το ντύσιμο του Καρόλου ως τη στέψη, και μετά η αφαίρεση των περισσότερων ενδυμάτων, ώστε να φορέσει το τελευταίο κομμάτι, την “τήβεννο της Αυτοκρατορίας“, που θα έχει βαθύ μωβ χρώμα, η απάντηση βρίσκεται ακόμα “στον αέρα”, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ και μέρες, το παλάτι επιθυμεί να να μειώσει σημαντικά το χρόνο διάρκειας της διαδικασίας και, ίσως, αυτό επηρεάσει κάπως και τα ενδιάμεσα “outfit”. Αυτό βέβαια δε γνωρίζουμε κατά πόσο θα είναι εφικτό, με δεδομένο ότι μόνο για να αλλάξει το πρώτο του στέμμα με το δεύτερο, το Αυτοκρατορικό, που περιλαμβάνει 3.000 πολύτιμους λίθους, ένα δεκάλεπτο θα το χρειαστεί, ίσως μαζί και μια επιτόπια φυσικοθεραπεία, αφού το Αυτοκρατορικό Στέμμα είναι τόσο βαρύ που μπορεί κυριολεκτικά να σου σπάσει το λαιμό αυτού που το φοράει – κι αυτά είναι λόγια της μητέρας του Καρόλου, ίσως και με διττή σημασία.

Αν κουραστήκατε ήδη και μόνο στη σκέψη του “βάλε, βγάλε” και των 334 σελίδων του πρωτοκόλλου της στέψης και ενθρόνισης, σκεφθείτε πως όλα αυτά θα τα ζήσει ο Κάρολος, με μια σημαντική μερίδα των Βρετανών υπηκόων να μην “εγκρίνει” τη διαδοχή του. Αυτό βέβαια δε θα έχει καμία σημασία για τον ίδιο και τη σύζυγό του, Καμίλα, η οποία επίσης θα στεφθεί βασίλισσα την ίδια ημέρα κι έτσι μαζί θα προσπαθήσουν να ζήσουν το κοινό τους όνειρο, σε μια εποχή που η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και μαζί της ο θεσμός της βασιλείας περνούν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία τους. Αυτοί θα είναι και όρθιοι σχεδόν σε όλη την πολύωρη διαδικασία, ενώ εμείς θα μπορούμε να την παρακολουθήσουμε με την άνεσή μας από τον καναπέ μας και χωρίς το φόβο να καταστρέψουμε κάποιο ρούχο – ιστορικό κειμήλιο.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below