Την περασμένη σεζόν, η Maria Grazia Chiuri έκανε το ντεμπούτο της ως η πρώτη γυναίκα καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior με ένα T-shirt με το σλόγκαν “We Should All Be Feminists” που έκανε αίσθηση στον κόσμο της μόδας. Για το show άνοιξη/ καλοκαίρι 2018 του οίκου, η σχεδιάστρια συνέχισε το μήνυμά της για την ενδυνάμωση των γυναικών με ένα νέο θέμα και ένα νέο statement μπλουζάκι.
Η επίδειξη άνοιξε με ένα μοντέλο που φορούσε ένα ασπρόμαυρo ριγέ τοπ που έγραφε: “Why have there been no great women artists?” Αρχικά, δημιουργήθηκε μια σύγχυση στο twitter σχετικά με το νόημα του σλόγκαν αλλά η εν λόγω δήλωση είναι στην πραγματικότητα ο τίτλος ενός δοκίμιου του 1971 που έγραψε η Linda Nochlin, και διερευνά το θέμα της ιστορίας της φεμινιστικής τέχνης.
Το δοκίμιο εξερευνά την ιστορία των γυναικών που δυσκολεύτηκαν να επιτύχουν στις τέχνες – μια κατάλληλη δήλωση για μια βιομηχανία που εξακολουθεί να ελέγχεται κυρίως από άνδρες. Η Chiuri είναι η πρώτη γυναίκακαλλιτεχνική διευθύντρια στη 70χρονη ιστορία του οίκου Dior, οπότε το statement έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.
Την ημέρα πριν από τo σόου, στο λογαριασμό του Dior στο Instagram εμφανίστηκε λίγη “behind-the-scenes” έμπνευση από τη συλλογή της Chiuri, η οποία συγχωνεύει την τέχνη με τη μόδα με αριστοτεχνικό τρόπο. Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε, η Chiuri θέτει την ερώτηση: «Υπάρχει “γυναικεία και ανδρική τέχνη;” Όχι, δεν νομίζω ότι υπάρχει, υπάρχουν γυναίκες καλλιτέχνες σε πολλούς τομείς, βεβαίως, δεν είναι και πάρα πολλές για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την ικανότητα. Κάθε ιστορία είναι ξεχωριστή για κάθε άτομο, και δεν καθορίζετεται από το φύλο του. Κάθε γυναίκα έχει κάτι να πει. ”