Εν τω μέσω της φετινής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 28) στο Ντουμπάι, η οποία ξεκίνησε στις 30 Νοέμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου, έγινε μία παρουσίαση από τον πολυτελή οίκο Stella McCartney σε συνεργασία με την εταιρία Protein Evolution, που μέλλεται να εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες βιολογικής ανακύκλωσης υφασμάτων. Αποκαλύφθηκε το πρώτο στον κόσμο ένδυμα το οποίο παρήχθη ολοκληρωτικά από απόβλητα συσκευασιών και υφασμάτων.
Το ρούχο αυτό είναι ένα παρκά και, για να δημιουργηθεί, χρησιμοποιήθηκε μία τεχνολογία που ονομάζεται Biopure. H διαδικασία της δημιουργίας είχε ως εξής:
Αρχικά, η Protein Evolution με την χρήση της παραπάνω τεχνολογίας, διασπά τα απορρίμματα πολυεστέρα σε πρώτες ύλες, δημιουργώντας έναν πολυεστέρα που δεν διακρίνεται από τους αντίστοιχους που προέρχονται από πετρέλαιο. Αυτό το καταφέρνει με ειδικά ένζυμα σχεδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη. Η εταιρία μάλιστα ισχυρίζεται ότι ο πολυεστέρας που προκύπτει, είναι απείρως ανακυκλώσιμος, με σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα συγκριτικά με τον παραδοσιακό.
Μετά, το έργο αναλαμβάνει η έμπειρη ομάδα του οίκου πολυτελείας Stella McCartney και ο βιολογικά ανακυκλωμένος πολυεστέρας κλώθεται σε νήμα και υφαίνεται από την αρχή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η διαδικασία αυτή είναι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην δημιουργία μίας πιο βιώσιμης και περιβαλλοντικά φιλικής βιομηχανίας μόδας. Με δυνατότητα χειρισμού διαφόρων ροών απορριμμάτων, από πλαστικά μπουκάλια έως βιομηχανικά υφάσματα, η Biopure ισχυρίζεται ότι προσφέρει μια βιώσιμη λύση σε πολλούς τομείς. Ο Connor Lynn, συνιδρυτής και chief business officer της Protein Evolution σχολίασε: «Αυτή η επικύρωση επίστρωσης δεν είναι μόνο για τη χρησιμότητα και την ποιότητα του βιο-ανακυκλωμένου πολυεστέρα – ειδικά τα τσιπ πολυεστέρα που δημιουργήθηκαν με τη χρήση Biopure – προσφέρει επίσης στις εταιρείες μια εναλλακτική λύση στη χωματερή ή αποτεφρωτήρα για τα υφάσματα τους, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των υλικών τους επ’ αόριστον».
Βέβαια, και ο συνεργάτης-οίκος της εταιρίας βιολογικής ανακύκλωσης δεν ήταν καθόλου τυχαίος. Η επωνυμία Stella McCartney είναι ένας από τους πρώτους που υιοθέτησαν το Materials Impact Explorer (MIE), ένα εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου που σχεδιάστηκε ειδικά για τη βιομηχανία μόδας, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης μέσω μιας συνεργασίας με το μη κερδοσκοπικό Textile Exchange, τη Google, τη NGIS, μια εταιρεία τεχνολογίας τοποθεσίας, και το World Wildlife Fund (WWF).