Ο οίκος Alexander McQueen ανέκαθεν αφηγείται μέσω της μόδας μια σπουδαία ιστορία. Πολεμιστές, μυθικά πλάσματα και ρομαντικές ηρωίδες αφθονούν. Οι τελευταίοι ωστόσο πρωταγωνιστές, δεν είναι άλλοι από μια ομάδα παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών από τις κοιλάδες της Νότιας Ουαλίας.
Το project “Last Summer in Wales” αποτελεί μια δημιουργική συνεργασία που αναπτύχθηκε τον τελευταίο χρόνο μεταξύ του οίκου Alexander McQueen και των Charlotte James και Clémentine Schneidermann και περιλαμβάνει μια σειρά δημιουργικών εργαστηρίων για νέους που ζουν σε ουαλικές κοινότητες γύρω από το Merthyr Tydfil και το Brynmawr, με στόχο να εμπνευστούν και να μυηθούν στο χώρο της μόδας και των δημιουργικών τεχνών.
Με χρονική αφετηρία τον Ιούνιο του 2020, το πρόγραμμα των εργαστηρίων ξεκίνησε με μία ψηφιακή συνεδρία κατά την οποία η Sarah Burton και η ομάδα του οίκου McQueen εξηγούν την έρευνα και τον σχεδιασμό πίσω από την συλλογή AW20, έμπνευση της οποίας αποτέλεσε η Ουαλία. Σχεδιάζοντας μια επαγγελματική φωτογράφιση μόδας με την ομάδα Alexander McQueen, οι νέοι συμμετείχαν σε ένα ψηφιακό casting workshop με την Sarah Burton και την Jess Hallet (casting director του οίκου), όπου εισήχθησαν στη διαδικασία του creative casting επιλέγοντας έναν φίλο, ή μέλος της οικογένειάς τους για να συμμετάσχει στη φωτογράφιση. Η Sarah Burton επέλεξε να φτιάξει μια σειρά από λιλά φορέματα που θα φορούσαν τα κορίτσια που επελέχθησαν, με τους νέους να συμμετέχουν εξ αποστάσεως στα διαδικασία των fittings. Ακολούθησε μια σειρά από καθηλωτικά εργαστήρια μόδας και φωτογραφίας, σχεδιασμένα για να προσφέρουν γνώσεις κι εμπειρία στη διαδικασία κατασκευής και παραγωγής ρούχων αλλά και φωτογραφίας τους.
Η πρώτη φάση των εργαστηρίων κορυφώθηκε με μια τετραήμερη φωτογράφηση, υπό την καθοδήγηση της Clémentine, της Charlotte και της ομάδας McQueen, στην οποία οι νέοι εμφανίζονται φορώντας τη συλλογή AW20 και η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από το Ogmore της Ουαλίας.
Καθώς η χρονιά προχωρούσε, η ομάδα σχεδιαστών McQueen διηύθυνε εργαστήρια κεντήματος και ατομικά σεμινάρια για όλους τους νέους, διδάσκοντας τους μια ποικιλία τεχνικών, τις οποίες και χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν κομμάτια με κεντημένα τα δικά τους προσωπικά μηνύματα και ατομικά σχέδια.
Στους νέους δόθηκαν επίσης τετράδια για σχέδιο και φωτογραφικές κάμερες Polaroid. Ενθαρρύνθηκαν να καταγράψουν όλα τα βήματα και τη διαδικασία παραγωγής του έργου, τραβώντας φωτογραφίες και συντάσσοντας visual diaries για το τι σκέφτηκε, ένιωσε και φαντάστηκε ο καθένας από αυτούς τις ημέρες που δούλευαν στο πλατό με το συνεργείο, τόσο πίσω όσο και μπροστά από την κάμερα.
Οι φωτογραφίες, τα εργαστήρια και τα έργα των νέων καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια και παρουσιάστηκαν σε μορφή βιβλίου, σύντομου ντοκιμαντέρ και ταινίας μόδας.
Λίγα λόγια για το Ffasiwn Stiwdio και τους συντελεστές.
Η Charlotte James είναι Ουαλή creative director και κινηματογραφίστρια, γεννημένη στο Merthyr Tydfil. Η Clémentine Schneidermann είναι Γαλλίδα φωτογράφος , που ζει επίσης στην Ουαλία. Οι Charlotte και Clémentine, που τις συνδέει η κοινή τους πεποίθηση ότι εργάζονται έξω από τις έννοιες της μονόδρομης διδασκαλίας, του παθητικού μοντέλου και της αντικειμενοποιημένης φωτογραφίας, συνεργάζονται με νέους που μεγαλώνουν στο Merthyr Tydfil και στην κοντινή πόλη Brynmawr, κάνοντας μαζί τους φωτογραφήσεις μόδας σε μια μακροχρόνια προσπάθεια ενσωμάτωσης της κοινότητας και των νέων ανθρώπων στις δημιουργικές διαδικασίες και τον χώρο της μόδας γενικότερα.
Για το έργο δημιουργήθηκαν δύο ταινίες ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Η μία επικεντρώνεται στο έργο ως σύνολο, καταγράφοντας τη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος. Η άλλη είναι μια ταινία μόδας, που επικεντρώνεται ειδικά στα λιλά φορέματα της συλλογής.