Tέσσερις εμφανίσεις που έγραψαν ιστορία. Η Chiara Ferragni ήταν μία από τους οικοδεσπότες του μουσικού Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην ομώνυμη πόλη της Ιταλίας και κρίνει ποιο ιταλικό τραγούδι θα διαγωνιστεί στη Eurovision. Eίναι επίσης το φεστιβάλ το οποίο έδωσε την έμπνευση για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού. Σε συνεργασία με την καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri, η Ιταλίδα επιχειρηματίας και influencer έθιξε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα: τη γυναικεία ενδυνάμωση και την καταδίκη της βίας κατά των γυναικών. Κάθε της λουκ αποτέλεσε μια ηχηρή δήλωση. Η Maria Grazia Chiuri είναι μια σχεδιάστρια που επαναφέρει στο προσκήνιο διαρκώς το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης μέσα από τις συλλογές της για τον γαλλικό οίκο. Είναι η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο τιμόνι του οίκου το 2016, ύστερα από 69 χρόνια ανδροκρατίας. Τα μπλουζάκια «We Should All Be Feminist», εμπνευσμένα από την πολιτική έκθεση της Chimamanda Ngozi Adichie, από το ντεμπούτο της Chiuri, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2017, έχουν γραφτεί στην ιστορία της μόδας.
Η αρχή έγινε μ’ ένα μαύρο στράπλες μεταξωτό φόρεμα, το οποίο ολοκλήρωνε μια λευκή μεταξωτή εσάρπα στην οποία ήταν κεντημένη η φράση “Pensati Libera” («σκέψου ελεύθερα» στα ελληνικά). Το φόρεμα-μανιφέστο είναι αποτέλεσμα του δημιουργικού διαλόγου μεταξύ της Maria Grazia Chiuri, της Rachele Regini (κόρη της Chiuri) και της Fulvia Carnevale, η οποία αποτελεί μέλος του διδύμου που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία της φεμινιστικής καλλιτεχνικής σύμπραξης Claire Fontaine. Η φράση είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να είναι απλά ο εαυτός τους δίχως να κρίνονται συνεχώς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Chiara αποκάλυψε ότι όταν άρχισαν να σκέφτονται με τη σχεδιάστρια και την ομάδα της τα σύνολα για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο 2023, συνειδητοποίησαν ότι δεν ήθελαν ρούχα που θα είναι απλά εκκεντρικά και όμορφα, αλλά ένιωσαν την ανάγκη να περάσουν ένα δυνατό μήνυμα στους τηλεθεατές και το κοινό στην αρένα του πιο δημοφιλούς σταδίου της Ιταλίας, έστω και μέσω της μόδας. Τα απλά αλλά ισχυρά λόγια προέρχονται από μια φωτογραφία που τράβηξε η Claire Fontaine ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσoυν όλες τις γυναίκες να νιώσουν ελεύθερες να βγουν από τον ρόλο που τους έχει επιβάλει η κοινωνία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πέρα από το φόρεμα-μανιφέστο, όλες οι υπόλοιπες δημιουργίες που έντυσαν την Chiara «μετέφεραν» ένα ισχυρό μήνυμα. Ένα ολόλευκο μάξι φόρεμα, που ονομάστηκε το «φόρεμα των προσβολών», είχε κεντημένα με μαύρες πούλιες σχόλια μίσους που έχει λάβει ανά περιόδους η διάσημη influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Απαίσιο», «Οριακά πορνό», «Γιατί βάζετε εμφυτεύματα στήθους;».
«Φέρνοντας αυτές τις σεξιστικές φράσεις στο Σανρεμό θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλους να νοιάζονται και να υπενθυμίζουν στις γυναίκες να μην αφήνουν αυτούς που τις μισούν να τις μειώνουν και να τις χτυπούν, γιατί μονάχα οι απόψεις όσων μας αγαπούν έχουν σημασία», έγραψε η Ferragni στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στη συνέχεια της βραδιάς, η Chiara εμφανίστηκε με ένα «naked dress» που αποτύπωσε με trompe l’oeil κέντημα το γυμνό της σώμα. To «ξεδιάντροπο φόρεμα», όπως ονομάστηκε, εφιστά την προσοχή στο ζήτημα της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, το οποίο κρίνεται και σεξουαλικοποιείται διαρκώς. Στόχος των δημιουργών του είναι να περάσουν το μήνυμα ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να νιώθουν ντροπή για το σώμα τους και να υπενθυμίσουν σε όλους το δικαίωμα να προβάλουν το σώμα τους όπως εκείνοι επιθυμούν χωρίς να αισθάνονται ενοχές.
«Αυτή η ψευδαίσθηση του γυμνού θέλει να υπενθυμίσει ότι αν κάποιος αποφασίσει να δείξει ή νιώσει σέξι με το σώμα του δεν δικαιολογεί καμία βία εναντίον του», ανέφερε η Ferragni.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τέλος, εμφανίστηκε με το φόρεμα «κλουβί». Η Chiara μοιράστηκε τη δημιουργία που συμβολίζει το αίσθημα εγκλεισμού που νιώθουν οι γυναίκες εδώ και χιλιάδες χρόνια με τη μικρή της κόρη, Vittoria, η οποία φόρεσε τη μίνι size εκδοχή του. Η συγκεκριμένη δημιουργία, όπως αποκάλυψε η Chiuri, εμπνέεται από το installation Remote control II της καλλιτέχνιδας Jana Sterbak.
«Αυτό το φόρεμα αντιπροσωπεύει την ελπίδα να σπάσουν οι συμβάσεις που επιβάλλει η πατριαρχία. Την ελπίδα που εναποθέτουμε στα κοριτσάκια του σήμερα που θα είναι οι γυναίκες του αύριο. Αυτή είναι η επιθυμία μιας μητέρας για την κόρη της, να μπορέσει επιτέλους να φωνάξει νικήσαμε!».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.