Το σκάνδαλο γύρω από τον Mohamed Al-Fayed, τον γνωστό επιχειρηματία, έχει φέρει στο φως μια σκοτεινή πλευρά της εξουσίας και της κατάχρησής της. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο Al-Fayed κατηγορείται για συστηματική σεξουαλική παρενόχληση και βιασμούς νεαρών γυναικών που εργάζονταν στην επιχείρησή του. Η φράση που φέρεται να χρησιμοποιούσε είναι η εξής: «καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα», που αναδεικνύει αν μη τι άλλο, την κυνικότητα και την αδιαφορία του προς τις συνέπειες των πράξεών του.

Γυναίκες που εργάζονταν γι’ αυτόν περιέγραψαν την καθημερινή πίεση και τον φόβο που δέχονταν, ενώ πολλές από αυτές υποστήριξαν ότι ένιωθαν αδύναμες να αντιδράσουν. Η κατάχρηση εξουσίας είναι φαινόμενο που δυστυχώς παραμένει διαχρονικό, με τις γυναίκες να βρίσκονται συχνά στη δυσάρεστη θέση. Τώρα, 5 πρώην εργαζόμενες δηλώνουν ότι βιάστηκαν και πάνω από 20 ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον δισεκατομμυριούχο.

Σύμφωνα με το BBC, τα Harrods βοήθησαν στη συγκάλυψη των καταγγελιών για κακοποίηση. Τα εν λόγω περιστατικά λέγεται πως έγιναν σε Λονδίνο, Παρίσι, Σεν Τροπέ και Άμπου Ντάμπι ενώ φαίνεται, πως η κακοποίηση των γυναικών αποτελούσε κοινό μυστικό, όπως παραδέχονται και πρώην εργαζόμενοι. Κάποιοι εξ αυτών ωστόσο, αναφέρουν ότι δεν γνώριζαν για τις σεξουαλικές επιθέσεις ή τους βιασμούς.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η συστηματική φύση αυτών των ενεργειών καθώς και η έλλειψη προστασίας που αντιμετώπισαν τα θύματα στον επαγγελματικό τους χώρο. Η ιστορία του Mohamed Al-Fayed αποτελεί μια ακόμη υπενθύμιση ότι ο δρόμος για την ισότητα και την ασφαλή εργασία είναι μακρύς. Για τις γυναίκες, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να διεκδικούν ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, χωρίς να φοβούνται για την προσωπική τους ακεραιότητα ή την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες ήρθαν στο φως από το BBC, το ντοκιμαντέρ και podcast “Al-Fayed: Predator at Harrods“. 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below