Σε ηλικία 93 ετών «έφυγε» από τη ζωή σχεδιάστρια μόδας Mary Quant, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένειά της. «Πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της στο Σάρεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα το πρωί», γράφει για την ακρίβεια.

Η Mary Quant έγινε γνωστή παγκοσμίως ως «η σχεδιάστρια που σύστησε τις μίνι φούστες στον κόσμο». Οι δίκοι της άνθρωποι έγραψαν πως: «μια από τις πιο αναγνωρισμένες σχεδιάστριες μόδας του 20ού αιώνα και μια καινοτόμος».

Η Mary Quant το 2019 – Photo by Nick Harvey/WireImage

«Άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Kings Road το 1955 και με το διορατικό και δημιουργικό της ταλέντο κατάφερε να δημιουργήσει γρήγορα ένα μοναδικό όνομα. Η συνεισφορά της στη βρετανική μόδα ήταν μεγάλη», αναφέρουν επίσης.

Η ίδια υπήρξε θρύλος στη βρετανική και παγκόσμια μόδα. Οι μίνι φούστες, τα hotpants και τα καλσόν σε έντονα χρώματα είναι μόνο μερικά από τα item που εισήγαγε στη βιομηχανία της μόδας, αλλά και την καθημερινότητα των γυναικών.

Πώς την αποχαιρέτησαν συνεργάτες και φίλοι

Η Twiggy Lawnson, το διεθνούς φήμης μοντέλο που μεσουράνησε στις πασαρέλες τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ήταν η πρώτη που απέτισε φόρο τιμής στη Mary Quant γράφοντας στα social media πως ήταν μια εξαιρετική επιρροή για τις νέες γυναίκες τη δεκαετία του 1960. «Έκανε επανάσταση στον κόσμο της μόδας και ήταν λαμπρή επιχειρηματίας. Η δεκαετία του 1960 δεν θα ήταν αυτή που είναι, δίχως εκείνην».

Ο λογαριασμός του μουσείου Victoria & Albert έγραψε στο Twitter: «Είναι αδύνατο να αμφισβητηθεί η συμβολή της Quant στη μόδα. Αντιπροσώπευε τη χαρούμενη ελευθερία της μόδας, της δεκαετίας του 1960 και παρείχε ένα νέο πρότυπο για τις νέες γυναίκες. Η μόδα σήμερα οφείλει τόσα πολλά στην πρωτοπορία και το όραμα της».

Η διευθύντρια μόδας των New York Times, Vanessa Friedman, έγραψε στο Twitter: «Ξεκουράσου Mary Quant, που απελευθέρωσες το γυναικείο πόδι. Σου χρωστάμε».

Ποια ήταν η Mary Quant

Μοντέλα παρακολουθούν επίδειξή της τη δεκαετία του 1960 – Photo by Mario De Biasi/Mondadori via Getty Images

Η Dame Mary Quant ήταν μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες στον κόσμο της μόδας τη δεκαετία του 1960, ενώ της πιστώνεται το ότι έκανε τη μόδα προσιτή σε όλους με τα κομψά, βελτιωμένα και ζωντανά σχέδιά της.

Γεννημένη στο νοτιοανατολικό Λονδίνο στις 11 Φεβρουαρίου 1930, η Mary ήταν κόρη δύο δασκάλων. Απέκτησε δίπλωμα στη δεκαετία του 1950 στην καλλιτεχνική εκπαίδευση στο Goldsmiths College, όπου γνώρισε τον σύζυγό της, Alexander Plunket Greene, που αργότερα βοήθησε στην καθιέρωση της επωνυμίας της.

Με τον σύζυγό της – Photo by Dove/Express/Hulton Archive/Getty Images.

Δούλεψε αρχικά ως μαθητευόμενη σχεδιάστρια και το 1955 άνοιξε το πρώτο δικό της κατάστημα στo Λονδίνο. Το “Bazaar” όπως ονομαζόταν, εμπορευόταν ρούχα και αξεσουάρ και έγινε το κέντρο των νέων του Λονδίνου. Στο υπόγειό του φιλοξενούσε εστιατόριο, στο οποίο σύχναζαν καλλιτέχνες και νέοι της εποχής. Δεν άργησε η στιγμή που η συνοικία του Chelsea, όπου είχε ανοίξει το μαγαζί προσέλκυε προσωπικότητες όπως οι Brigitte Bardot, Audrey Hepburn, Beatles και Rolling Stones. Η διορατικότητα και η δημιουργικότητά της γρήγορα την καθιέρωσαν στη βρετανική μόδα.

Το 2014 δήλωσε για τις μίνι φούστες, τις οποίες ονόμασε έτσι χάρη στο αγαπημένο της αυτοκίνητο: «έδιναν ένα αίσθημα ελευθερίας και απελευθέρωσης».

Στην παρουσίαση της πρώτης συλλογής παπουτσιών της το 1967 – Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images

«Ήταν τα κορίτσια του King Roads που εφηύραν τις μίνι φούστες. Έφτιαχνα ρούχα για χορό, για τρέξιμο. Κάναμε ρούχα στο μήκος που ήθελε ο πελάτης. Τις φτιάχναμε κοντές και οι πελάτες έλεγαν “πιο κοντές”».

Πέρα από το μήκος η Mary Quant «έπαιξε» και με τα χρώματα, τα pattern και τα υφάσματα. Εξερεύνησε γεωμετρικά σχέδια, πουά και χρώματα σε αντίθεση και έπαιξε με νέα υφάσματα, όπως PVC και ελαστικά υφάσματα, για να πετύχει μια μοντέρνα και παιχνιδιάρικη εμφάνιση.

Με τον Vidal Sassoon τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Michael Parkinson -Photo by Central Press//Hulton Archive/Getty Images.

Εκτός από τα παραπάνω, συνέβαλε και στη διάδοση του bob κουρέματος, το οποίο πρωτοδοκίμασε με τον φίλο της Vidal Sassoon, τον γνωστό κομμωτή και επιχειρηματία, η Dame Mary δημιούργησε επίσης hot παντελόνια, το skinny rib πουλόβερ και το αδιάβροχο μάσκαρα.

Ήταν μέλος του Chartered Society of Designers, βραβεύτηκε με μετάλλια και ανακηρύχθηκε “Dame” για την προσφορά της στον χώρο της μόδας. Μια έκθεση της δουλειάς της άνοιξε στο μουσείο Victoria & Albert το 2019 και έκτοτε έχει περιοδεύσει στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία.

Αναλογιζόμενη τα πρώτα 20 χρόνια της καριέρας της, στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης είχε πει: «Ήταν υπέροχα, συναρπαστικά και παρά την ξέφρενη και απίστευτα σκληρή δουλειά διασκεδάζαμε πάρα πολύ».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below