“Δεν έχω πλέον ταυτότητα…. Δεν ξέρω αν θα ξαναφτιάξω ποτέ τον εαυτό μου”, δήλωσε πριν από λίγες μέρες η Gisèle Pélicot στο δικαστήριο. Η γυναίκα δηλαδή της οποίας η ιστορία έχει συγκλονίσει τον τελευταίο καιρό όχι μόνο τη Γαλλία αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικότερα, λίγες ημέρες πριν, ξεκίνησε η δίκη κατά του Dominique Pélicot ο οποίος κατηγορείται ότι νάρκωνε την 71χρονη σύζυγό του, Gisèle Pélicot, προσκαλώντας δεκάδες αγνώστους να κάνουν το ίδιο κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας δεκαετίας. Συγκεκριμένα, μεταξύ 2011 και 2020, λέγεται ότι πάνω από 70 άντρες βίασαν την Pélicot με τη συναίνεση του συζύγου της. Για την ακρίβεια, η αστυνομία κάνει λόγο για 72 άντρες και συνολικά 92 βιασμούς σε διάστημα 9 χρόνων.

Ο Dominique Pélicot λοιπόν, παραδέχτηκε ότι νάρκωνε συστηματικά τη σύζυγό του με υπνωτικά χάπια καθώς και πως στη συνέχεια στρατολογούσε δεκάδες αγνώστους να της κάνουν ακριβώς το ίδιο, στο ίδιο τους το σπίτι. Ο Pélicot μάλιστα, φαίνεται πως κρατούσε σχολαστικά αρχεία για την κακοποίηση της συζύγου του, τα οποία είδε η αστυνομία αφού τον έπιασε να φωτογραφίζει τις φούστες των γυναικών σε ένα σούπερ μάρκετ. Έπειτα, η αστυνομία ανακάλυψε και έναν φάκελο στον υπολογιστή του Dominique, με το όνομα “κακοποιήσεις”, ο οποίος περιείχε 20.000 εικόνες και βίντεο της γυναίκας του να βιάζεται σχεδόν 100 φορές. “Οι αστυνομικοί μου έσωσαν τη ζωή, ερευνώντας τον υπολογιστή του συζύγου μου”, δήλωσε μεταξύ άλλων η ίδια στην κατάθεσή της.

“Δεν έχω πλέον ταυτότητα…. Δεν ξέρω αν θα ξαναφτιάξω ποτέ τον εαυτό μου”.

Και αφού η αποτρόπαιη αυτή ιστορία είδε το φως της δημοσιότητας, η Gisèle Pélicot αποφάσισε να παραιτηθεί από το δικαίωμά της στην ανωνυμία ούτως ώστε η δίκη να γίνει δημόσια “για όλες τις γυναίκες που μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ ως θύματα”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Απαίτησε «να γίνουν όλα δημόσια, ώστε η ντροπή να αλλάξει στρατόπεδο».Έτσι, πριν από λίγες μέρες, η Gisèle Pélicot πήρε για πρώτη φορά τον λόγο, από την έναρξη της δίκης στο ποινικό δικαστήριο του Βοκλίζ, περιγράφοντας επί μιάμιση ώρα τον εφιάλτη που ζούσε εν αγνοία της επί 9 χρόνια.

“Είναι το ένα πιο φριχτό από το άλλο. Σκηνές βαρβαρότητας, βιασμοί, αναρωτιέμαι πώς άντεξα. Το σώμα είναι ζεστό, δεν είναι παγωμένο, όμως εγώ είμαι νεκρή στο κρεβάτι μου…”. 

Αξίζει να αναφερθεί πως η Gisèle Pélicot έχει τη στήριξη όλων των γυναικών του κόσμου αλλά, και των τριών παιδιών που απέκτησε με τον Dominique. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η ίδια, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έπρεπε να κάνει ήταν το να επικοινωνήσει με τα ενήλικα παιδιά της αυτό που της είχε συμβεί. Και όταν τελικά κατάφερε να το κάνει, η κραυγή που άκουσε να βγαίνει από την κόρη της στοίχειωσε τα πάντα. Ή, όπως η ίδια είπε, χαράχτηκε για πάντα στη μνήμη της.

Η Gisèle Pélicot λοιπόν φαίνεται πως πλέον ζει με την ελπίδα να βοηθήσει η μαρτυρία της κι’άλλες γυναίκες καθώς και να αποτελέσει φωνή για όλες όσες δεν αναγνωρίζονται ως θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων. Και στην τελική, όπως δήλωσε και ο δικηγόρος της αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της δίκης, “Θα μπορούσε να είχε επιλέξει μια κλειστή δίκη, αλλά αυτό θα ήθελαν οι κακοποιητές της”. 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below