Για αρκετά κορίτσια το να γίνουν μπαλαρίνα ήταν η παιδική τους φαντασίωση. Μικρές και μεγαλύτερες δεσποινίδες θα ήθελαν να διαθέτουν τη χάρη αλλά και το στυλ των καλλίγραμμων χορευτριών με τις σατέν πουέντ, τα καλσόν και τις τούλινες φούστες. Σήμερα, η γοητεία του μπαλέτου δεν συναρπάζει μόνο τον κόσμο της μόδας, αλλά παρελαύνει και στα κοινωνικά δίκτυα, με το hashtag «balletcore» να έχει περισσότερες από 13 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok. Στον πυρήνα της η τάση του balletcore ενσαρκώνει τη θηλυκότητα και είναι εμπνευσμένη από τα κοστούμια παραστάσεων αλλά και τα ρούχα που φοράνε οι μπαλαρίνες κατά τη διάρκεια της πρόβας. Βέβαια αυτή η αισθητική και η σχέση της με τη μόδα έχουν την απαρχή τους αρκετές δεκαετίες πριν από την πρόσφατη αναγέννησή της στην πασαρέλα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την Πατρίτσια Μίαρς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Fashion Institute of Technology (FIT) στη Νέα Υόρκη και επιμελήτρια της έκθεσης «Ballerina: Fashion’s Modern Muse», που παρουσιάστηκε στο μουσείο του FIT το 2020, «η επιρροή του μπαλέτου στη μόδα χρονολογείται κατά τη δεκαετία του 1930 και του 1940 και σε αυτό συνέβαλε η επιδραστική μπαλαρίνα εκείνης της εποχής, η Μαρί Ταλιόνι». Μάλιστα τη δεκαετία του 1930 η Chanel παρουσίασε τουαλέτες από τούλι εμπνευσμένες από τα κοστούμια που δημιούργησε το 1932 ο καλλιτέχνης Κριστιάν Μπεράρ για το καστ του φημισμένου Cotillion Ballet. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1950 και 1960, οι φλατ μπαλαρίνες αποτέλεσαν βασικό κομμάτι στην γκαρνταρόμπα των νεαρών γυναικών και εμπνευστηκαν από το στυλ της Οντρεϊ Χέπμπορν και της Τζιν Σίμπεργκ, ενώ οι σιλουέτες των μπαλαρινών από τους πίνακες του ζωγράφου Εντγκάρ Ντεγκά ενέπνευσαν τις συλλογές των John Galliano και Jean Paul Gaultier. Ακόμα και ο σκοτεινός ρόλος της Νάταλι Πόρτμαν στον «Μαύρο κύκνο» το 2010 έφερε ξανά τον ενδυματολογικό κώδικα της μπαλαρίνας στο κέντρο της σκηνής της μόδας.
Κι αυτή η τάση δεν προορίζεται μόνο για το «ιδανικό» σώμα της μπαλαρίνας, αλλά έχει γίνει προσεγγίσιμη από όλους, ανάλογα με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις τους, που μπορεί να κυμαίνονται από μίνι wrap φούστες, πλεκτές ζακέτες και σατέν ή αραχνοΰφαντα κομμάτια μέχρι φλατ μπαλαρίνες που θυμίζουν πουέντ. Συγκεκριμένα, αυτό που παρατηρήσαμε για τις φλατ μπαλαρίνες που κατέκλυσαν τις πασαρέλες των δύο περασμένων σεζόν (βλ. αυτές της Miu Miu) είναι ότι συνεχίζουν να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των φασιονίστας και μάλιστα, σύμφωνα με την πλατφόρμα συλλογής δεδομένων Tagwalk, η δημοτικότητά τους αυξήθηκε κατά 121% σε σύγκριση με πέρυσι.
Τι πιστεύει ένας ειδικός του είδους που πουλάει περίπου 700.00 ζευγάρια μπαλαρίνες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο; Η εταιρεία υποδημάτων Repetto γεννήθηκε το 1947 από το μαλακό σχέδιο που δημιούργησε η Ρόουζ Ρεπέτο για να ανακουφίσει τα πόδια του γιου της, χορογράφου Ρολάν Πετί. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Μπεατρίς Βερστέν, Markeitng Manager του γνωστού γαλλικού brand, έμαθα ότι «οι φλατ μπαλαρίνες επαναπροσδιορίζονται ως ένα παπούτσι που μπορεί να φορεθεί από γυναίκες όλων των ηλικιών. Στη Repetto έχουμε εστιάσει στο να παρουσιάσουμε μερικά από τα πιο εμβληματικά σχέδια στη νεότερη γενιά διευρύνοντας τη χρωματική γκάμα».
Με διασημότητες όπως η Κένταλ Τζένερ και η Μπέλα Χαντίντ να βρίσκονται ήδη από πέρυσι στο τιμόνι αυτής της τάσης και σχεδιαστές όπως ο Tζιαμπατίστα Βάλι και η Σιμόν Ρότσα, μεταξύ άλλων, να ενσωματώνουν την balletcore αισθητική στις συλλογές τους, δεν είναι περίεργο που το dresscode του μπαλέτου εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση και αυτή τη σεζόν. Σε αντίστοιχο ύφος, η Μόλι Γκόνταρντ συνεχίζει τη νεορομαντική της εξερεύνηση παρουσιάζοντας μακριές τούλινες φούστες που συνδυάζονται με πλεκτά πουλόβερ, ενώ στην κουκλίστικη συλλογή της Sandy Liang η δαντέλα χρησιμοποιήθηκε αριστοτεχνικά για να δημιουργήσει αυτή την αίσθηση τρυφερότητας, όπως φαίνεται στα ημιδιάφανα φορέματα τα οποία συνδύασε με μπαλαρίνες. Θυμηθείτε πως για την επίτευξη του balletcore το layering είναι υψίστης σημασίας, είτε πρόκειται για γκέτες πάνω από καλσόν, για παράδειγμα, είτε για το ανασήκωμα των μανικιών μιας πλεκτής ζακέτας πάνω από ένα κορμάκι. Και να είστε σίγουρες πως αυτή η τάση δεν είναι ακόμα έτοιμη να κρεμάσει τις πουέντ της.