Πλήθος εστεμμένων και μελών βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη και όχι μόνο, βρέθηκε από νωρίς σήμερα το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνταντίνου, με πολλά βλέμματα να είναι στραμμένα στις ενδυματολογικές επιλογές των κυριών και το νόημα πίσω από τις εμφανίσεις τους.
Η Βασίλισσα της Ισπανίας Λετίσια, η πριγκίπισσα Άννα, η Βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, η πριγκίπισσα της Δανίας Βενεδίκτη, η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας με τον σύζυγό της Αλέξανδρο και η Δούκισσα της Ρωσίας Μαρία Βλαδιμήροβ, είναι μόνο μερικές από τις κυρίες που έδωσαν το παρών στην τελετή και όλες φόρεσαν μαύρα φορέματα μέσα από μακριά παλτά και καλσόν ή μπότες.
Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, εδώ δεν είδαμε πολλά καπέλα ενώ κάποιες εμφανίσεις συμπληρώθηκαν από μαύρες στέκες ή κορδέλες όπως εκείνες της Μαρί Σαντάλ και της Νίνα Φλορ.
Το έθιμο που θέλει τις πένθιμες εμφανίσεις να είναι στα μαύρα πηγαίνει πίσω στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Διαδεδομένο σε όλη σχεδόν την Ευρώπη μ’ αυτόν τον συμβολισμό, ωστόσο το μαύρο χρώμα δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις, η προφανής επιλογή. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι Ευρωπαίες βασίλισσες στις κηδείες και στο πένθος φορούσαν λευκά. Τον 19ο αιώνα, ήρθε η Βασίλισσα Βικτώρια, που καθιέρωσε το λευκό ως επιλογή για τη χαρά και το μαύρο ως το χρώμα του πένθους. Μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Βικτωρίας , το dress code του πένθους για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας εμπλουτίστηκε. Την περίπτωση του «λευκού πένθους» τη συναντήσαμε και στη μητέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, όταν η βασιλομήτωρ Ελισάβετ χρειάστηκε να κάνει ένα διάλειμμα, από το μαύρο χρώμα. Λίγο μετά την στέψη του συζύγου της, Γεωργίου ΣΤ’, κλήθηκε να συνδυάσει το πένθος για τον θάνατο της μητέρας της, Cecilia Bowes‑Lyon, μ’ ένα σημαντικό ταξίδι στη Γαλλία, το πρώτο της με τον σύζυγό της ως βασιλιά. Τότε ντύθηκε στα λευκά.
Έτσι και σήμερα, ανάμεσα στο πλήθος των μαύρων εμφανίσεων ξεχώρισαν και κάποιες με λευκά πέπλα. Τα μαργαριτάρια ωστόσο δεν έλειπαν σχεδόν από κανένα σύνολο αφού αναφέρονται συχνά ως «κόσμημα πένθους», μια παράδοση που χρονολογείται επίσης από την εποχή της βασίλισσας Βικτώριας.
Φωτογραφίες: ndp