“Δεν απέκτησα αυτή την καριέρα επειδή είχα τα πιο μακριά πόδια ή επειδή ήμουν το πιο όμορφο κορίτσι. Έφτασα εδώ γιατί είχα τα κότσια και ποτέ δεν φοβήθηκα να είμαι η πρώτη”, λέει το μοντέλο Halima Aden. Ως η πρώτη μουσουλμάνα που περπάτησε σε διεθνείς πασαρέλες φορώντας hijab, η 21χρονη Σομαλο-Αμερικανή αψήφησε την τυπική πορεία ενός τοπ μόντελ για να βρει τη βάση της ανάμεσα στην ελίτ της μόδας και να αλλάξει το πρόσωπο της βιομηχανίας.
Γεννημένη στο στρατόπεδο προσφύγων της Κένυας μετά τη φυγή της οικογένειάς της από τον εμφύλιο πόλεμο της Σομαλίας, η Aden έφτασε στην Αμερική χωρίς να μιλάει αγγλικά και αγωνιζόταν με το καθεστώς της πρώην αλλοδαπής. Καθώς ζούσε αυτές τις πρώιμες αγωνίες, τα εφηβικά της χρόνια καθορίστηκαν από αρκετές πρωτιές, από τον τίτλο διαγωνισμού ομορφιάς του σχολείου της, μέχρι τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό Miss Minnesota USA φορώντας hijab και μπουρκίνι, γεγονός που την έκανε είδηση στις εφημερίδες.
Γρήγορα κέρδισε την προσοχή του κόσμου του μόντελινγκ, μια σταδιοδρομία που η Aden δεν είχε ποτέ οραματιστεί για τον εαυτό της, αλλά επέλεξε να την ακολουθήσει και να περιηγηθεί στην βιομηχανία της υψηλής μόδας με τους δικούς της όρους παραμένοντας πιστή στις βασικές της πεποιθήσεις.
Όταν η Aden υπέγραψε το συμβόλαιό της με το πρακτορείο IMG, αυτό περιελάμβανε τον όρο να φοράει hijab και ήταν πρόθυμη να απομακρυνθεί από μια τέτοια πολυπόθητη ευκαιρία αν μια σταδιοδρομία στην υψηλή μόδα σήμαινε ότι θα έπρεπε να συμβιβαστεί με τις παραδοσιακές προσδοκίες της βιομηχανίας. “Ο κόσμος σκεφτόταν:” Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει, επειδή έχεις όλες αυτές τις απαιτήσεις, όλους αυτούς τους περιορισμούς “, λέει η Aden που δημιουργικά έμαθε να παντρεύει τις δικές της ενδυματολογικές απαιτήσεις με τα δημιουργικά οράματα των σχεδιαστών και των ενδυματολόγων πίσω από τα πιο κορυφαία εμπορικά σήματα. “Για κάθε φωτογράφιση, ακόμα και τώρα, κουβαλάω τα hijabs μου, τα ζιβάγκο και ένα επιπλέον κολάν. Πάντα προετοιμάζομαι για τους στυλίστες, αυτή είναι μια διαδικασία πάνω στην οποία όλοι εξασκούμαστε ».
Getty Images
Κι ενώ η βιομηχανία της μόδας έχει αρχίσει να αγκαλιάζει πλέον την ποικιλομορφία, η αξιοσημείωτη καριέρα της Aden έχει πληγεί με κριτική και αρνητικότητα από όλες τις πλευρές. “Είχα τους Σομαλούς και τους Μουσουλμάνους να μου λένε,” Είσαι κομφορμίστρια. Γιατί να πάρεις μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς; Δεν ανήκει στην κουλτούρα μας. »Και στη συνέχεια από την αμερικανική πλευρά, υπήρχαν παρατηρήσεις όπως:« Δεν μας εκπροσωπείς. Μια γυναίκα που φοράει hijab; Με τίποτα», λέει η Aden, η οποία αρνήθηκε να αφήσει τα αρνητικά σχόλια να την καταβάλλουν.
Ποτέ μην αλλάζετε τον εαυτό σας, αλλάξτε το παιχνίδι “, λέει η Aden, η οποία έχει αποδείξει ότι η αυθεντικότητα μπορεί να καταστρέψει τα στερεότυπα καθώς ξαναγράφει την αφήγηση του τι σημαίνει να είσαι μουσουλμάνος στην Αμερική σήμερα. “Μεγαλώνοντας, σπάνια έβλεπα άρθρα περιοδικών με θετικό περιεχόμενο σε σχέση με τις μουσουλμάνες, αν έβλεπα ένα άρθρο για κάποια που έμοιαζε με εμένα, θα ήταν το απολύτως αντίθετο ». Έχοντας πλέον ποζάρει για τα εξώφυλλα πολλών κορυφαίων τίτλων περιοδικών και έχοντας περπατήσει σε αμέτρητες πασαρέλες μεγάλων οίκων, η Aden συνειδητοποιεί πλέον ότιη παρουσία της έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο ως role model και όχι ως σουπερμόντελ. “Για άλλες μουσουλμάνες έφηβες και παιδιά, είναι η πρώτη φορά που αισθάνονται ότι μπορούν να εκπροσωπούνται από κάτι mainstream. Mια δίκαιη εκπροσώπηση μια ακριβή αναπαράσταση, κάτι που πολλοί άνθρωποι θεωρούν δεδομένο, αλλά δεν είναι πάντα”, συμπληρώνει η Aden.
Η Aden παραμένει ενθουσιασμένη για την επιτυχία της, εξελίσσεται σε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των προσφύγων και ονομάστηκε πρέσβειρα της UNICEF το 2018. Στο πλαίσιο της διεθνούς επιτυχίας της, το πιο περήφανο επίτευγμα για εκείνη ήρθε με την επιστροφή της στο Kakuma, το προσφυγικό στρατόπεδο της Κένυας όπου γεννήθηκε. “Κοίταξα τα παιδιά, πρόσωπο με πρόσωπο, και τους είπα. «Υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα, υπάρχουν τόσα πολλά εκεί έξω που σας περιμένουν έξω από αυτό το στρατόπεδο, και το αξίζετε αυτό», θυμάται η Aden. “Η ζωή τους έδωσε μια διαφορετική κάρτα από τους περισσότερους από εμάς. Πρέπει όμως να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους. ”
Πηγή: forbes.com