Η Σκανδιναβία και οι Κάτω χώρες ήταν από τους πιο hot προορισμός τη δεκαετία που πέρασε και όπως φαίνεται θα διατηρήσει αυτή τη καθεδρία για πολύ ακόμα. Η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία ήταν πάντα χώρες που ακολουθούσαν τη μόδα, με τους Iris Van Herpen, Dries Van Noten και Jonny Johansson (Acne studios) να αποτελούν τα πιο ιδιαίτερα παραδείγματα. Ναι μεν οι πρωτεύουσες της μόδας είναι η “Αγία Τετράδα” – Παρίσι, Λονδίνο, Μιλάνο και Νέα Υόρκη – αλλά όπως φαίνεται τα fashion brands από τις συγκεκριμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν αφήσει ήδη το στίγμα τους στη μόδα με ένα πολύ απλό και ταυτόχρονα περίτεχνο τρόπο.

Αυτό που χαρακτηρίζει το στυλ τους είναι η απλότητα στις γραμμές σε συνδυασμό με την effortless αισθητική. Οι σχεδιαστές επικεντρώνονται στη ποιότητα των υφασμάτων και όχι στα φυσιολογικά “μοτίβα” που επιτάσσουν οι τάσεις. Μια πλειάδα brands συμπληρώνουν το επιτελείο της σκανδιναβικής και φλαμανδικής τέχνης του ενδύεσθαι ποντάροντας πάντα στο στυλ, την άνεση και την εκλεπτισμένη ποιότητα.

1. Iris Van Herpen 

Ίσως η μοναδική σχεδιάστρια haute couture στη λίστα μας. Η φουτουριστική της ματιά έχει αποτυπωθεί σε πολλά red carpets και σε εκατοντάδες fashion editorials. Η Ολλανδή σχεδιάστρια μόδας, που έχει δουλέψει για τον Alexander Mcqueen, είναι πρωτοπόρος στη χρήση της 3D εκτύπωσης ως τεχνική κατασκευής ενδυμάτων. Η τεχνολογία είναι μία από τις κατευθυντήριες αρχές της δουλειάς της, καθώς – όπως είχε παραδεχτεί σε μια συνέντευξή της – δεν συνηθίζει να σχεδιάζει το ρούχο στο χαρτί, αλλά κατευθείαν στο μενεκέν, οπότε η σχεδιαστική και η παραγωγική δουλειά γίνονται ταυτόχρονα στα εδάφη της fantasy couture.

2. Ganni 

Με βάση την Κοπεγχάγη, το σχεδιαστικό δίδυμο Nicolaj & Ditte Reffstrup εξέλιξε τον σκανδιναβικό τρόπο ντυσίματος με funky patterns και απλά κοψίματα στα ρούχα. Η μάρκα GANNI δημιουργήθηκε με σκοπό να σπάσει τα τυπικά στερεοτυπικά της σκανδιναβικής μόδας, τα οποία περικλύονταν στο scandi-style και στο girly-boho. H δανέζικη εταιρεία ρούχων πρότεινε μια τρίτη εναλλακτική που δεν βασίζεται σε κανόνες, αλλά επηρεάζεται από την προσωπικότητα και την πειραματικότητα πάντα υπό τη σκέπη του ready-to-wear.

3. Dries Van Noten

Προσγειωνόμαστε στο Βέλγιο, όπου ο σχεδιαστής από την Αμβέρσα, Dries Van Noten έχει μια δημιουργική προσέγγιση κάπως “ανορθόδοξη” και ιδιαίτερη. Ο Dries Van Noten έψαχνε από την αρχή της καριέρας του να “βρει νερό στη Σαχάρα” με σκοπό να αναθεωρήσει τα τετριμμένα. Η τέχνη του ενδύεσθαι και οι γυναίκες του οφείλουν πολλά, καθώς τα έργα του μέλους της κολεκτίβας “Antwerp Six” χαρακτηρίζονται από avant garde στοιχεία σε feminine μονοπάτια.

4. Elvis Pompilio

View this post on Instagram

#amelienothomb #elvispompilio #hats #love

A post shared by Elvis Pompilio (@elvispompilio) on

Μια επιβλητική φιγούρα στο χώρο του καπέλου μετρώντας πάνω από 20 χρόνια στο χώρου της μόδας. Ο ιταλικής καταγωγής, Elvis Pompilio έχει συνεργαστεί με brands – ιέρειες της μόδας όπως Dior, Ann Demeulemeester, Thierry Mugler και Valentino. Τα έργα του πωλούνται σε Ευρώπη – Ασία και Αμερική και η έδρα του είναι οι Βρυξέλλες.

5. Samsøe

Οι Klaus και Preben Samsøe είναι οι γονείς της γνωστής εταιρείας ρούχων με ready-to-wear συλλογές. Η Samsøe ορίζεται από μια αισθητική που φοριέται, που συνδυάζει την χρηστική ενέργεια του στυλ της Κοπεγχάγης με ένα σκανδιναβικό πνεύμα. Οι συλλογές ξεπερνούν τις τάσεις, ώστε να καταλήγουν σε μινιμαλιστική, οικονομικά προσιτή μόδα με σαφή σκανδιναβική εμφάνιση.

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below