Στις μέρες μας οι σχεδιαστές μόδας θεωρούνται πραγματικοί celebrities: εκκεντρικοί χαρακτήρες που με τη χρυσή πορεία που διανύουν προσφέρουν σε κάθε σεζόν ρούχα τα οποία σε κάνουν να ονειρεύεσαι.

Ποιος όμως πυροδότησε αυτό το είδος λατρείας για τους σχεδιαστές μόδας; Ποιος ήταν ο πρώτος που μετέτρεψε την ιδιότητα του σχεδιαστή σε θρύλο, μεταμορφώνοντας τον εαυτό του σε μια σχεδόν μυθολογική φιγούρα;

Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη απάντηση είναι μία: ο Cristóbal Balenciaga.

Instagram.com/cristobalbalenciagamuseoa

Ο Christian Dior τον χαρακτήρισε “the couturier of couturiers” («ο σχεδιαστής των σχεδιαστών»), ο Hubert de Givenchy είπε κάποτε ότι «είναι ο αρχιτέκτονας της υψηλής ραπτικής» και ο «πιο τρομερός». Η Coco Chanel είχε δηλώσει ότι «ο μόνος πραγματικός couturier ήταν αυτός, οι άλλοι είναι απλά σχεδιαστές μόδας».

Ισπανός στην καταγωγή, άνοιξε το πρώτο του κατάστημα το 1937 στο Παρίσι, και έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας από τους πιο αγαπητούς και επιτυχημένους σχεδιαστές υψηλής ραπτικής της εποχής. Τα ρούχα του ήταν τόσο μεγαλοπρεπή και γιορτινά όσο διαχρονικά και λιτά. Αν γνωρίζετε ελάχιστα για την ιστορία του ανθρώπου που έφερε την επανάσταση στην Υψηλή Ραπτική, θα σας οδηγήσουμε στο να ανακαλύψετε τα 9 πιο ενδιαφέροντα γεγονότα για τη ζωή του θρυλικού Cristóbal Balenciaga.

Instagram.com/cristobalbalenciagamuseoa

Έμαθε να ράβει σε ηλικία 11 ετών

Ο Balenciaga γεννήθηκε το 1895 στη Getaria (μια μικρή πόλη στην ισπανική επαρχία Gipuzkoa). Γόνος μάλλον φτωχής οικογένειας, από μικρός βοηθούσε τη μοδίστρα μητέρα του και γι’ αυτό στα 11 του ήταν πολύ εξοικειωμένος με την βελόνα και την κλωστή. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, άφησε το σχολείο για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο εργαστήριο ραπτικής της μητέρας του, όπου έγινε και βοηθός της.

Ταξίδια στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας

Ερωτευμένος με τη μόδα από μικρή ηλικία, ο Balenciaga επισκεπτόταν συχνά τις ευγενείς γυναίκες της πόλης του, οι οποίες εκτιμούσαν τις δημιουργίες και την τεχνογνωσία του. Εκεί γνώρισε τη μαρκησία του Casa Torres, την Blanca Carrillo de Albornoz και τον Elio, που έγινε πελάτης και προστάτης του. Για λογαριασμό των γυναικών, έκανε πολλά ταξίδια, μεταξύ των οποίων ήταν και στο Μπιαρίτζ, μια συνοριακή γαλλική πόλη, με σκοπό να δει πώς ντύνονται οι Γαλλίδες. Εκεί, έμαθε τη γαλλική γλώσσα και μέσα σε λίγο καιρό μπόρεσε να την κατακτήσει τέλεια.

Μετακόμισε στο Παρίσι για να ξεφύγει από τον πόλεμο στην Ισπανία

Ο Cristóbal Balenciaga είχε ήδη ανοίξει τρία καταστήματα στην Ισπανία (και ολόκληρη η ισπανική βασιλική οικογένεια ήταν πελάτης του) μέχρι που το 1936, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Ο θρυλικός σχεδιαστής μετακόμισε απρόθυμα στο Παρίσι και το νέο του κατάστημα άνοιξε τις πόρτες του στη λεωφόρο George V τον Αύγουστο του 1937.

Instagram.com/cristobalbalenciagamuseoa

Έφερε επανάσταση στη σιλουέτα των γυναικών

Οι φαρδιοί ώμοι και τα τετράγωνα σχήματα (το τετράγωνο παλτό, το εμβληματικό ρούχο του σχεδιαστή, ήταν τόσο επιτυχημένο που υπήρχαν άνθρωποι πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη για να το αποκτήσουν) ήταν ο στιλιστικός του κώδικας. Η εξαιρετική απαλότητα των σχημάτων, ο όγκος γύρω από τη μέση και η ασυμμετρία στο μήκος, έχουν αποτυπωθεί σε βασικά κομμάτια όπως το ημι-συρραμένο φόρεμα και το φόρεμα με ουρά παγωνιού τα οποία εντάσσονται στην ιστορία των πιο όμορφων δημιουργιών.

Instagram.com/cristobalbalenciagamuseoa

Εφηύρε το φόρεμα Baby-doll

Ερωτευμένος με τις απαλές γραμμές και την εκλεπτυσμένη θηλυκότητα, ο Balenciaga αναδιαμορφώνει τη σιλουέτα των γυναικών με το baby doll φόρεμά του. Από τη στρογγυλή και αμάνικη εκδοχή της Twiggy μέχρι τη grunge εκδοχή της Courtney Love, το στρογγυλό και φουσκωτό φόρεμα έχει επανεφευρεθεί αμέτρητες φορές από τη δημιουργία του το 1958.

Instagram.com/cristobalbalenciagamuseoa

Απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας

Σε αντίθεση με τους περισσότερους σχεδιαστές συναδέλφους του, ο Balenciaga πάντα απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας καθώς δεν εμφανιζόταν ποτέ υποκλινόμενος στο τέλος των σόου του και η μόνη πλήρης συνέντευξη που έδωσε χρονολογείται στο 1971, στην Prudence Glyn των Times.

Οι μαθητευόμενοι και οι μούσες του

Στο ατελιέ του εκπαιδεύτηκαν μαθητευόμενοι υψηλού επιπέδου, όπως ο Oscar de la Renta, ο Emmanuel Ungaro, η Mila Schön και ο Hubert de Givenchy. Ανάμεσα στις μούσες του και πελάτισσες του δημιουργού βρίσκονταν: H κόμισσα von Bismarck, μια προσωπικότητα που ασκούσε μεγάλη επιρροή εκείνη την εποχή, αλλά και η Wallis Simpson, η Grace Kelly, η Jackie Kennedy, η Helena Rubinstein και η Greta Garbo.

Instagram.com/cristobalbalenciagamuseoa
Instagram.com/cristobalbalenciagamuseoa

Οι πιο σικ αεροσυνοδοί στην ιστορία

Οι αεροσυνοδοί της Air France του 1968 ήταν ίσως το πιο κομψό πλήρωμα όλων των εποχών. Τα μπλε ναυτικά κοστούμια τους, σχεδιασμένα από τον Balenciaga λίγο πριν ανακοινώσει την αποχώρησή του από τον κόσμο της μόδας, είχαν καθαρές γραμμές και λευκές λεπτομέρειες. Η μόδα που προοριζόταν για αεροσυνοδούς ήταν μια τάση της εποχής: ο Emilio Pucci σχεδίασε στολές σε στυλ αρλεκίνου για την Braniff Airlines το 1965, ενώ ο Pierre Cardin ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τις φουτουριστικές γυναικείες κάπες των Ολυμπιακών Αερογραμμών του 1969.

Instagram.com/cristobalbalenciagamuseoa
Instagram.com/cristobalbalenciagamuseoa

Η μεγάλη του αγάπη

Ο Cristóbal Balenciaga ήταν από τους πρώτους που δήλωσε φανερά ότι ήταν ομοφυλόφιλος (αν και πάντα κρατούσε την προσωπική του ζωή πολύ ιδιωτική). Ο έρωτας της ζωής του και η επί χρόνια σύντροφός του, τον οποίο γνώρισε στο Παρίσι, ήταν ο Γαλλο-Πολωνός Władzio Jaworowski d’Attainville. Συνεργάτης και εμπνευστής του, ήταν το μεγάλο του στήριγμα για την επιτυχία του οίκου. Όταν ο Jaworowski πέθανε το 1948, ο Balenciaga ήταν τόσο συντετριμμένος που έπεσε σε κατάθλιψη και σκέφτηκε να κλείσει την εταιρεία. Έμεινε πιστός στη μεγάλη του αγάπη σχεδόν για το υπόλοιπο της ζωής του, έχοντας ως εκ τούτου μόνο ασήμαντες σχέσεις.

Instagram.com/cristobalbalenciagamuseoa

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below