Καθ ‘όλη τη διάρκεια των εβδομάδων μόδας της φετινής σεζόν, ορισμένοι οίκοι παρουσίασαν ένα όραμα για το μέλλον που βασίζεται σε ογκώδεις, βαριές και εντυπωσιακές γούνες. Είτε σε συνδυασμό με παγιέτες όπως στην Prada, είτε με αθλητικά ρούχα όπως στον Givenchy, οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν αυτό το αμφιλεγόμενο υλικό για να εξερευνήσουν τη βαθιά επιθυμία των καταναλωτών για άνεση και πολυτέλεια στη ζωή μετά την πανδημία.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ρούχων ωστόσο, ήταν συνθετικά, καθώς όλο και περισσότεροι οίκοι μόδας – όπως Burberry, Versace και Chanel – έχουν καταργήσει την αληθινή γούνα και τάσσονται υπέρ των βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων. Πρόσφατα σε αυτήν τη λίστα προστέθηκαν οι Alexander McQueen και Balenciaga, οι οποίοι, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου από τον όμιλο Kering, έχουν δεσμευτεί να γίνουν fur-free.
Αν και πρακτικά ο Balenciaga δεν έχει χρησιμοποιήσει αληθινές γούνες στις συλλογές του από τότε που ανέλαβε ο Demna Gvasalia τη θέση του δημιουργικού διευθυντή, αυτό έχει πλέον παγιωθεί στην πολιτική του οίκου. Είναι μια αντανάκλαση της πολιτιστικής αλλαγής που καλύπτει τις προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με την κοινωνική ευθύνη. Συμφωνα με μια μελέτη η ζήτηση για vegan εναλλακτικές λύσεις έναντι των ζωικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 258% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο το 2019.
Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την καινοτομία στον κλάδο, ο όμιλος Kering, ο οποίος κατέχει επίσης τη fur-free Gucci και Bottega Veneta, επένδυσε πρόσφατα σε άλλες ηθικές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Mylo, μιας εταιρείας που παράγει υποκατάστατα δέρματος από μανιτάρια. Σύμφωνα ωστόσο με την Humane Society, οι Saint Laurent και Brioni είναι οι μόνες μάρκες της Kering που δεν έχουν παραιτηθεί από τη χρήση γούνας στις συλλογές τους.
Φυσικά, ο βιγκανισμός δεν είναι πάντα συνώνυμος με τη βιωσιμότητα και παρόλο που η χρήση συνθετικής γούνας είναι μια νίκη για την υπεράσπιση των ζώων, μια άλλη μελέτη απέδειξε πως οι συνθετικές γούνες κατασκευάζονται συχνά από πολυεστέρα και ακρυλικά υφάσματα, τα οποία βασίζονται στο πετρέλαιο και άλλες τοξικές ουσίες για το περιβάλλον. Τα χημικά υποπροϊόντα, από τα οποία δημιουργείται μια συνθετική γούνα, καταλήγουν σε υδάτινες περιοχές και χρειάζονται περίπου 1000 χρόνια για να αποσυντεθούν.
Πριν από είκοσι χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που απαγόρευσε τη χρήση γούνας και τώρα, έχοντας εγκαταλείψει πλέον το κοινό εμπόριο, μπορεί να θέσει σε πλήρη απαγόρευση την πώληση γούνας για πάντα. Ωστόσο, είναι απίθανο να γίνει κάποια κίνηση σύντομα, αφού ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στην Guardian: “Μόλις η μελλοντική μας σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση εδραιωθεί, θα υπάρξει κάποια ευκαιρία για την κυβέρνηση να κάνει κάποια περαιτέρω βήματα σε σχέση με την πώληση γούνας.”
Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν έχει ακόμα κάποια ουσιώδης κίνηση / συζήτηση για την επίσημη κατάργηση της αληθινής γούνας από επιχειρήσεις και μάρκες.