Μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα η δουλειά από το σπίτι έγινε τρόπος ζωής για τον οποίο χρειάστηκε να τεστάρουμε και να εξελίξουμε τις δεξιότητές μας στην τεχνολογία, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα νέο dress code. Σπίτι σημαίνει άνεση, αλλά η άνεση δεν μεταφράζεται μόνο σε ρούχα τα οποία φοράμε για να κοιμόμαστε ή για να κάνουμε γυμναστική. Αυτή τη φορά έχουμε να δουλέψουμε με τη looking-great-at-home αισθητική λαμβάνοντας υπόψη το επαγγελματικό ενδυματολογικό γλωσσάρι σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον όπου εμείς ορίζουμε τι θα φορέσουμε για να ενισχύσουμε την ψυχολογία μας.
Στην αρχή ασχολήθηκα κυρίως με το στήσιμο του εργασιακού μου αρχηγείου στη φωτεινή πλευρά του σπιτιού, στο διαμπερές σαλόνι όπου ο χώρος είναι μεγάλος έτσι ώστε να μην αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε κάποιας μορφής εξορία. Ολα έδειχναν υπό έλεγχο -τακτοποιημένο γραφείο, η μηχανή του καφέ σε κοντινή απόσταση για συχνό ανεφοδιασμό καφεΐνης-, όλα, εκτός από την γκαρνταρόμπα μου που ετοιμαζόταν να πέσει απροειδοποίητα σε χειμερία νάρκη. «Ποιος ξέρει πότε θα φορέσω τώρα εκείνο το μίντι Prada φόρεμα το οποίο έκανα δικό μου μετά από σκληρή διαδικτυακή διαπραγμάτευση στο Vestiaire» σκέφτηκα καθώς διαμόρφωνα την ντουλάπα ωθώντας στο πίσω μέρος οτιδήποτε εξεζητημένο, ενώ ακόμα χαζεύω καμιά φορά στο κουτί τους τα ψηλοτάκουνα πέδιλα της Amina Muaddi, τα οποία αδημονώ να ξαναφορέσω. Για την ώρα, αρκούμαι σε slippers, αθλητικά και φλατ παπούτσια. Από την πρώτη μέρα της καραντίνας στο σπίτι μέχρι σήμερα, η σχέση μου με το #wfh (work from home) στυλ πέρασε από διάφορα στάδια. Στην αρχή μού είχε λείψει τόσο πολύ να κυκλοφορώ στο σπίτι ανέμελα με τις πιζάμες που για μία σχεδόν εβδομάδα ήταν η μόνη κατηγορία ρούχου που φορούσα. Στην πορεία συνειδητοποίησα ότι δεν ένιωθα καλά, και το κίνητρο για δουλειά άρχισε να παραχωρεί τη θέση του σε περισσότερες στιγμές οκνηρίας. Εψαχνα να βρω τη θεραπεία για να τονώσω το παραγωγικό μου μάντρα σε ένα περιβάλλον όπου κινδύνευα να βουλιάξω στον αφράτο καναπέ χαζεύοντας άσκοπα στα social media – και αυτό εντέλει είχε να κάνει με τα ρούχα που επέλεγα να φορέσω. Με τις πιτζάμες αυτομάτως παρασύρεσαι σε ένα mode χαλάρωσης που δεν βοηθά στην τόνωση των εργασιακών αντανακλαστικών. Πριν από αυτή τη νέα καθημερινότητα όταν κάποιο Σαββατοκύριακο τύχαινε να έχω δουλειά στο σπίτι επέλεγα ένα χαλαρό αλλά κομψό loungewear σύνολο, κυρίως πλεκτά, το οποίο μου επέτρεπε να πηγαίνω να παίρνω τον καφέ μου χωρίς να αλλάζω αμφίεση, αλλά και να κάθομαι χαλαρή στο χαλί αγκαλιά με το laptop μου. Καθώς οι ημέρες εγκλεισμού περνούσαν, άρχισα να φοράω mix & match σύνολα, ανάλογα με αυτά του γραφείου, μέσα στα οποία ένιωθα και πάλι ο εαυτός μου, όμως πριν ακόμα τελειώσω τη δουλειά τα αντάλλασσα με πλούσια πλεκτά για να αισθανθώ αυτή τη χουχουλιάρικη σπιτική ζεστασιά. Σήμερα, σε γενικές γραμμές, το #wfh look μου διαμορφώθηκε σύμφωνα με το στυλ «εξεταστική πανεπιστημίου» σε εξελιγμένη κλίμακα. Συνεχίζω να φοράω βολικές αλλά ευπαρουσίαστες φόρμες και sneakers, όμως όταν πλέον το Zoom με καλεί για κάποιο διαδικτυακό meeting θα φροντίσω να προσθέσω ένα χρυσό κολιέ ή ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με πέρλες και, φυσικά, λίγο κραγιόν σε ροδακινί τόνους.
Συνομιλώντας με άλλους #wfh συναδέλφους από το χώρο της μόδας επιβεβαίωσα ότι το να επιμελείσαι τελικά το look γραφείου ακόμα και αν ουσιαστικά δεν είσαι στο γραφείο είναι εξίσου σημαντικό με την καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μας, την οποία ακολουθούμε ευλαβικά. Για τους περισσότερους, η αντικατάσταση της πιτζάμας με ένα πρακτικό και stylish σύνολο είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ενεργοποιήσει το παραγωγικό τους mindset. Το new look στην εποχή της καραντίνας χτίζεται με βάση την πρακτικότητα, τη χαλαρή πολυτέλεια και τα χρώματα που τονώνουν τη διάθεση και τη φωτεινότητα του οπτικού νεύρου, καταλήγουμε από κοινού με τη δημοσιογράφο του WWD στο Λονδίνο Νάταλι Θεοδόση. Καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος loungewear στο οποίο έχουν θέση εξίσου luxe μεταξωτά και πλεκτά σύνολα, όπως χρωματικά αισιόδοξα σακάκια για τις πιο επίσημες βιντεοκλήσεις. Σε μία από τις πρώτες τηλεδιασκέψεις μας για brainstorming, τη ρωτάω πώς έχει διαμορφώσει τη δική της work-from-home γκαρνταρόμπα: «Τις περισσότερες μέρες επιλέγω ένα αθλητικό ολόσωμο κορμάκι και από πάνω μία πλεκτή ζακέτα, τα μαλλιά πιασμένα ψηλά με scrunchie, ενώ μετά τη λήξη της δουλειάς θα ακολουθήσει το online μάθημα γυμναστικής – το χρειάζομαι για να διατηρήσω σε ροή τις θετικές μου σκέψεις. Μέσα στην εβδομάδα, αν έχω κάποια διαδικτυακή συνέντευξη, θα φορέσω κάποιο άνετο φόρεμα με μοτίβα όπως αυτά με φουσκωτά μανίκια του brand Ganni, το οποίο θα συνδυάσω με φλατ mules. Για τα online meetings χρειάζεται να σκέφτεσαι από τη μέση και πάνω: ένα πλεκτό χρωματιστό πουλόβερ ή μια μπλούζα με ιδιαίτερη λαιμόκοψη και ένα ζευγάρι χρυσοί κρίκοι κάνουν θαύματα».
Για όσο ακόμα χρειαστεί να μείνουμε μέσα στο σπίτι αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να αναλογιστούμε τη σχέση μας με τα ρούχα, να κάνουμε έναν απολογισμό γι’ αυτά που ταιριάζουν στον σωματότυπο αλλά και στην ψυχολογία μας, ανεξάρτητα από τις τάσεις, μαθαίνοντας παράλληλα να αναγνωρίζουμε την αιώνια αξία μιας λειτουργικής, feel-good γκαρνταρόμπας απ’ όπου κι αν δουλεύουμε. Τα λέμε ξανά στο γραφείο!