Η Virginie Viard αποτελεί εδώ και λίγες ημέρες παρελθόν από την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Chanel και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ο διάδοχός της. Η διάσημη πλατφόρμα χονδρικής πώλησης ενδυμάτων Joor πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα δημιουργική άσκηση με αυτή την αφορμή, δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν με εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης και παρουσιάζουν ρούχα του οίκου, όπως θα είχαν (μάλλον) σχεδιαστεί από διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Pierpaolo Piccioli.
«Τι θα έλεγε ο Καρλ;», είναι ο έξυπνος τίτλος αυτής της άσκησης, που αναφέρεται στον θρύλο της μόδας Karl Lagerfeld, τον οποίο διαδέχτηκε η Viard.
Οι υπεύθυνοι του project έδωσαν στο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης συγκεκριμένες γραπτές πληροφορίες για τις εμπνεύσεις σχεδιαστών όπως οι Pierpaolo Piccioli (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Valentino), Phoebe Philo (πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Celine), Hedi Slimane (νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Celine), Sarah Burton (πρώην καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Alexander McQueen), Haider Ackermann (Canada Goose), Marc Jacobs και Jeremy Scott (πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής Moschino) και το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από φωτογραφίες, σχεδόν απόλυτα ρεαλιστικές.
Στα ρούχα κάθε φωτογραφίας πράγματι αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στοιχεία από πρώην συλλογές των πιο πάνω δημιουργών, που θα μπορούσαν θεωρητικά να πείσουν έναν ανυποψίαστο αναγνώστη για τον ρεαλισμό τους.
Φυσικά, η μόδα δεν είναι μόνο υφάσματα, πατρόν και αναφορές σε προηγούμενες συλλογές και η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα είναι καθοριστική στη δημιουργία μιας κολεξιόν ρούχων. Η πλατφόρμα δεν ήθελε να αποδείξει ότι τα ρούχα μπορούν πλέον να σχεδιάζονται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, αλλά να τονίσει τη σημασία της ανθρώπινης έμπνευσης πίσω από μια άρτια τεχνική.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις των συνόλων που δημιουργήθηκαν με ΑΙ:
Πηγή φωτογραφιών: Joor.co