Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης κατηγορίας του πρώην προέδρου, ο εκπρόσωπος Jamie Raskin, έδειξε πλάι-πλάι φωτογραφίες από την εισβολή στο Καπιτώλιο του Μίτσιγκαν τον Απρίλιο 2020 και των ταραχών των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου.
Σε ένα άρθρο της Fast Company που εξηγεί τον συμβολισμό των ρούχων των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, η Elizabeth Segran ζήτησε από τον Robert Sanders, συνταξιούχο δικαστή των ΗΠΑ και καθηγητή εθνικής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χέιβεν να πει τη δική του άποψη στο θέμα. Ο ίδιος θεωρεί ότι το καμουφλάζ δημιουργεί την εντύπωση στολής – από όποιον φοριέται – που μοιάζει με «πολεμιστή της λευκής φυλής». Ωστόσο, ο Segran ανέφερε ότι «δεν σημαίνει πως όλοι όσοι φορούν καμουφλάζ, ανήκουν στην πολιτοφυλακή».
Το καμουφλάζ ήταν στο παρελθόν από τις πιο hot τάσεις και φοριόταν head-to-toe. Η ιδέα αναπτύχθηκε στον στρατό για να επιτρέψει στους κυνηγούς / στρατιώτες / άρματα μάχης / θωρηκτά να πλησιάσουν ή να περάσουν απαρατήρητα από θηράματα / εχθρούς. Τα μοτίβα και οι αποχρώσεις βασίζονται στα περιβάλλοντα όπου φοριούνται, όπως αμμώδεις ερήμους και φυλλώδη δάση. Διατίθενται σε διάφορα χρώματα: σκούρο μπλε, νέον, παστέλ ροζ ή τυπικό πράσινο, το οποίο είναι γνωστό ως “MARPAT Woodland”. Οι στρατιώτες φορούν καμουφλάζ για να ταιριάζουν με το περιβάλλον τους, διότι το συγκεκριμένο μοτίβο αποκρύπτει την ανθρώπινη σιλουέτα.
Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο το μοτίβο καμουφλάζ παραπέμπει σε στολή αν δεν φοριέται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Και πριν προλάβεις να αναφερθείς στα γεγονότα που συνέβησαν στο Καπιτώλιο και να τονίσεις ότι στην Ελλάδα το καμουφλάζ δεν “παραξηγείται”, θα σου υπενθυμίσω την τελευταία φορά που δεν τόλμησες να φορέσεις το military σακάκι σου ή ένα παντελόνι παραλλαγής έξω φοβούμενη τις αντίδρασεις.
Η editor του Marie Claire US,
ιδικούς. Ξεκίνησε με τη Vanessa Friedman, επικεφαλής κριτικός μόδας των The New York Times. Η απάντηση της είναι: “Μπορεί η Madonna να εντυπωσιάσει με την τουαλέτα του Jeremy Scott στο Met Gala, αλλά ίσως, ως πολίτης, θα πρέπει να αποφύγω ρούχα όπως παντελόνια με print καμουφλάζ που μπορούν να παρερμηνευτούν.” Στη στήλη «Open Thread», η Friedman ανέφερε την απάντηση ενός αναγνώστη στο ερώτημα που τέθηκε. Τόνισε ότι το να φοράς καμουφλάζ μόνο για χάρη της μόδας είναι «ασέβεια» και «είναι στοιχείο κλεμμένης ανδρείας». Ο αναγνώστης πρόσθεσε, «Η μόνη εξαίρεση που μπορώ να σκεφτώ είναι αν ένας κτηνίατρος, για παράδειγμα, δώσει τη ρόμπα του ή ένα σημαντικό αντικείμενο ως ενθύμιο σε ένα μέλος της οικογένειας του. Αλλά ακόμα και τότε, το ενθύμιο επιστρέφεται γιατί δεν το κέρδισε. Είναι θλιβερό για μένα και κατανοώ ότι είναι ενοχλητικό για κάποιον να με βλέπει με καμουφλάζ, από τη στιγμή που έχει υπηρετήσει γενναία τη χώρα.»Η δεύτερη γνώμη από έναν συνταξιούχο ναυτικό, ο οποίος προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία του, αναφέρει: «Νομίζω ότι είναι αποδεκτό να φοράω καμουφλάζ. Πιστεύω ακόμη ότι είναι ένα κομπλιμέντο για τους ανθρώπους που πρέπει να το φορούν καθημερινά. Ωστόσο, διαχωρίζω τη θέση μου με όσους τροποποιούν το κλασικό καμουφλάζ προσθέτοντας patches ή διακριτικά ξέφτια. Οι στρατιώτες εργάζονται πολύ σκληρά για να ανέβουν στην κατάταξη ή να ενταχθούν στο σώμα και όταν οι πολίτες φορούν τη στολή τους – κάπως αλλαγμένη, μειώνεται το επίτευγμα.»
Οι συντάκτες μόδας, Joseph Errico και Julia Gall είπαν επίσης τις απόψεις τους πάνω στο θέμα. Πολλά είδη στρατιωτικής ενδυμασίας έχουν διαχωριστεί από τη λειτουργική τους προέλευση. «Bomber jacket, παντελόνια παραλλαγής, στρατιωτικά μπουφάν – όλα αποτελούν μέρος της αμερικανικής ταυτότητας, την οποία αγαπούν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο», λέει η Gall. «Δεν είναι μόνο κλασικό κομμάτι, η συγκεκριμένη τάση έχει ξεπεράσει και τη μόδα. Είναι σαν το τζιν: πανταχού παρόν.»
«Δεν νομίζω ότι αν βλέπατε μια διάσημη, όπως τη Julia Gall, να περπατάει στο δρόμο με look καμουφλάζ, θα νομίζαμε ότι ξεκίνησε εξέγερση”, προσθέτει ο Errico. «Αν φοράτε καμουφλάζ με στυλάτο τρόπο, νομίζω ότι θα είστε ωραίες.»
Από την άλλη η
«Δεν νομίζω ότι οι διαδηλωτές κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι εμβληματικό όπως το καμουφλάζ μέσα σε “μια στιγμή”, αφού η συγκεκριμένη τάση έχει ήδη φορεθεί από πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων και είναι από τα πιο διαχρονικά streetstyle trends εδώ και δεκαετίες. Δεν μπορούν να πάρουν αυτό το μοτίβο και να το κάνουν να σημαίνει αυτό που θέλουν να σημαίνει.»Τέλος, η γνωστή ενδυματολόγος Patricia Field – σε περίπτωση που δεν σου θυμίζει κάτι το όνομα έχει επιμεληθεί τις εμφανίσεις παραγωγών όπως, The Devil Wears Prada, Emily in Paris και Sex and the City – παραδέχεται: «Πρόσφατα, έπιασα τον εαυτό μου ν” αμφισβητά την ιδέα της ανωτερότητας των λευκών. Αλλά φοράω καμουφλάζ εδώ και καιρό και ομολογώ ότι δεν έχω σταματήσει».
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Είμαι ειρηνίστρια και όχι fashionista. Λατρεύω την άνεση και θέλω να προσθέτω λίγες νότες κομψότητας στην καθημερινότητα μου με ελάχιστη προσπάθεια. Σέβομαι επίσης τα μέλη της οικογένειάς μου και τους προγόνους μου που έχουν υπηρετήσει την πατρίδα. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμα της Field να φοράμε καμουφλάζ ως μόδα αλλά και ως φόρο τιμής.