To πρωί της 14ης Νοεμβρίου του 1960, γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το δημοτικό σχολείο William Frantz, στη Νέα Ορλεάνη για να διαμαρτυρηθούν. Φώναζαν, έγραφαν ρατσιστικά συνθήματα στους τοίχους ενώ ένα παιδικό φέρετρο με μια μαύρη κούκλα στεκόταν στην είσοδο του κτιρίου. Eίναι η πρώτη μέρα της 6χρονης, Ruby Bridges στο σχολείο και η πρώτη φορά που έγχρωμο παιδί περνά την πύλη ενός σχολείου λευκών στην Λουιζιάνα στις ΗΠΑ.
Η Ruby ήταν ένα από τα έξι παιδιά που πέρασαν τις εξετάσεις που θέσπισε η πολιτεία για να κρίνει ποια έγχρωμα παιδιά είχαν τις ικανότητες να καθίσουν στα ίδια θρανία με τα λευκά. O πατέρας της δεν ήθελε να μπλέξει την κόρη του σε μια τόσο ταραγμένη υπόθεση. Η μητέρα της όμως επέμενε, όχι μόνο για να προσφέρουν καλύτερη μόρφωση στην κόρη τους, αλλά και για να αγωνιστούν για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.
Η Ruby και η μητέρα της μπήκαν στο κτίριο με τη βοήθεια τεσσάρων ομοσπονδιακών αστυνομικών και πέρασαν την πρώτη ημέρα στο γραφείο του διευθυντή.
Τη δεύτερη μέρα, ένας ιερέας συνόδευσε την 5χρονη κόρη του στο σχολείο, σπάζοντας το μποϊκοτάζ που είχαν εφαρμόσει οι γονείς. Σταδιακά, όλο και περισσότεροι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία, για ένα χρόνο όμως, κανένας καθηγητής δεν δεχόταν να διδάξει τη Ruby πέρα από μία δασκάλα, την Barbara Henry, η οποία της έκανε μάθημα στην απομόνωση. Ακόμα και όταν τα πνεύματα ηρέμησαν και η καθημερινότητα επέστρεψε στους κανονικούς της ρυθμούς, η μητέρα ενός άλλου παιδιού εμφανιζόταν κάθε πρωί στο προαύλιο και απειλούσε πως θα δηλητηρίαζε τη Ruby. Οι απειλές ευτυχώς δεν έγιναν πράξη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η οικογένεια Bridges έμεινε ατιμώρητη. Ο πατέρας της απολύθηκε και οι παππούδες της έχασαν τη γη που καλλιεργούσαν στο Μισισιπί.
Η Ruby τελείωσε τελικά το σχολείο και δούλεψε για χρόνια σε πρακτορείο ταξιδίων, προτού παραιτηθεί για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Έκτοτε έχει μιλήσει πολλές φορές για την εμπειρία της και τον ρατσισμό που επικρατεί στις ΗΠΑ ενώ το 2011 συνάντησε μάλιστα και τον τότε Πρόεδρο, Barack Obama.