Η φήμη και η δύναμη φέρνει και την κριτική, ωστόσο τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της Taylor Swift, σε ένα νέο άρθρο άποψης που δημοσιεύτηκε στο «Newsweek» με τίτλο «Η Taylor Swift δεν είναι καλό πρότυπο» είναι, το λιγότερο, απαρχαιωμένα. Ο αρθρογράφος John Mac Ghlionn, που σύμφωνα με το βιογραφικό του γράφει για κοινωνικά και τεχνολογικά θέματα, παραδέχεται ότι η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός είναι «ποπ ίνδαλμα» και «οικονομική υπερδύναμη», αλλά διερωτάται αν πρέπει να αποτελεί πρότυπο για νέα κορίτσια δεδομένου ότι «στα 34 χρόνια της, παραμένει ανύπαντρη και άτεκνη».

Όπως προσθέτει ο ίδιος, «είναι σημαντικό να σκεφτούμε τι είδους παράδειγμα δίνει αυτό σε μικρά κορίτσια. Ένα πρότυπο, εξ ορισμού, είναι κάποιος που αξίζει να μιμηθούμε. Ενώ το μουσικό ταλέντο και η επιχειρηματική ιδιοφυΐα της είναι αναμφίβολα αξιοθαύμαστα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα θέλαμε οι αδερφές και οι κόρες μας να μιμηθούν τις προσωπικές επιλογές της».

«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε τι είδους παράδειγμα δίνει αυτό σε μικρά κορίτσια. Ένα πρότυπο, εξ ορισμού, είναι κάποιος που αξίζει να μιμηθούμε. Ενώ το μουσικό ταλέντο και η επιχειρηματική ιδιοφυΐα της είναι αναμφίβολα αξιοθαύμαστα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα θέλαμε οι αδερφές και οι κόρες μας να μιμηθούν τις προσωπικές επιλογές της».

Εύλογα το παραπάνω άρθρο προκάλεσε αντιδράσεις – μια από τις πλέον χαρακτηριστικές είναι αυτή της πλατφόρμας που προωθεί την έμφυλη ισότητα The Female Quotient®, που ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία της Swift και σχολίασε στη λεζάντα: «Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαφορετικών κριτηρίων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Οι προσωπικές επιλογές ζωής της, είτε μιλάμε για τον άνθρωπο με τον οποίο βγαίνει ραντεβού είτε γιατί την απόφασή της να μην αποκτήσει παιδιά, δεν αποτελούν αντικείμενα κριτικής. Στους άντρες δεν χρησιμοποιούμε αυτά τα κριτήρια, γιατί λοιπόν να τα χρησιμοποιούμε για εκείνη; Ήρθε η στιγμή να τιμήσουμε τις γυναίκες για τις επιτυχίες τους, όχι για το αν παραμένουν προσκολλημένες σε ξεπερασμένες κοινωνικές προσδοκίες.

«Ήρθε η στιγμή να τιμήσουμε τις γυναίκες για τις επιτυχίες τους, όχι για το αν παραμένουν προσκολλημένες σε ξεπερασμένες κοινωνικές προσδοκίες».

»Δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι τα φύλα κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά αυτό κάνει κακό και σε άντρες και σε γυναίκες. Όταν η κοινωνία έχει διαφορετικές προσδοκίες ανάλογα με το φύλο, υποφέρουν όλοι. Απορρίπτοντας τα διαφορετικά στάνταρ για κάθε φύλο, αναπτύσσουμε κοινότητες και χώρους εργασίας όπου τους τιμάμε όλους για τις επιτυχίες, τη φιλοδοξία και ούτω καθεξής!».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below