Στο μέρος που ζούσε τα τελευταία χρόνια με την επτάχρονη κόρη της Στέλλα, βρίσκεται η οικογένεια της ταλαντούχας σχεδιάστριας. Οι γονείς και τα δύο της αδέρφια, Ναταλία και Χάρης από την πρώτη στιγμή της τραγικής είδησης ταξίδεψαν στο Λονδίνο και βρέθηκαν στο πλευρό της οικογένειας που είχε δημιουργήσει η Σοφία Κοκοσαλάκη, μη θέλοντας να πιστέψουν πόσο γρήγορα και άδικα έφυγε από τη ζωή ο δικός τους άνθρωπος.
Η δημιουργός που έφυγε μόλις στα 47 της χρόνια, φαίνεται πως νικήθηκε από τον καρκίνο στο στομάχι. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένουν να περάσουν λίγες μέρες ακόμη, ώστε να μεταφέρουν την σορό της στην Ελλάδα και να πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία, με επικρατέστερο προορισμό την Αθήνα.
H πρώτη Ελληνίδα σχεδιάστρια που έγινε διάσημη εκτός συνόρων, έκανε πολλές φορές υπερήφανη την χώρα μας με τις ιδιαίτερες δημιουργίες της, που αποτύπωναν το ελληνικό φως. Η έμπνευσή της προερχόταν πολλές φορές από τη μυθολογία. Τα αέρινα υφάσματα ήταν εκείνα που την χαρακτήριζαν και πολλοί πιστεύουν πως τα ντραπέ της θα διδάσκονται στις σχολές μόδας.
Η Σοφία έβρισκε πάντα έναν λόγο να επιστρέφει εδώ, στο χώμα της, στην Ελλάδα της, στην Κρήτη της. Άλλωστε όπως έλεγε, η φαντασίωσή της ήταν στα 89 της να μετακομίσει στην Κρήτη. Το σπίτι των γονιών της, Στέλλας και Βασίλη, στην Κηφισιά αλλά και οι λίγοι αλλά στενοί φίλοι της ήταν πάντα η αφορμή για την επιστροφή.
Η μητέρα της καλείται να βιώσει ξανά τον πόνο, αυτή τη φορά όμως τον υπέρτατο. Τον Φεβρουάριο του 1981, ο 18χρονος αδερφός της, Σπύρος Λεωνιδάκης, ήταν ανάμεσα στα 21 θύματα της μεγαλύτερης τραγωδίας της ελληνικής αθλητικής ιστορίας. Σε αυτήν της Θύρας 7. Η Στέλλα Κοκοσαλάκη μαζί με την αδερφή της και τη μητέρα της (ο πατέρας της είχε φύγει από τη ζωή), έζησαν σκληρές καταστάσεις και τώρα καλείται να αντιμετωπίσει τον θάνατο του ίδιου της του παιδιού.
Λίγα λόγια για τη σχεδιάστρια
Γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Aρχικά, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1998.
Ενδιάμεσα είχε εργαστεί στο τμήμα μόδας ελληνικών περιοδικών ως στιλίστρια -μεταξύ αυτών και το Marie Claire- ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν καταστήματα μόδας της Ελλάδας. Το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες. Το 2002 της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο της New Generation Designer.
Aπό το 2006 έως το 2008 η Σοφία Κοκοσαλάκη ανέλαβε τα ηνία του ιστορικού γαλλικού οίκου μόδας, Vionnet. Συνεργάστηκε επίσης με την Diesel για την exclusive σειρά “Black Gold” όπως και με την Topshop για μια capsule συλλογή. Ιδιαίτερα αγαπητή για τις νυφικές δημιουργίες της, η Σοφία Κοκοσαλάκη, τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να λανσάρει και τη δική της ομώνυμη σειρά κοσμημάτων με συνέπεια στην μίνιμαλ, λεπτή αισθητική της και με πρώτες ύλες τον χρυσό, τις πέρλες και τους ημιπολύτιμους λίθους. Αντιμετώπιζε τον χρυσό, με σεβασμό όπως έπραττε και με τα μεταξωτά της υφάσματά της κι επικεντρώθηκε στη δημιουργία κλασικών σχεδίων που πηγάζουν από τον Μινωικό πολιτισμό της Ελληνιστικής περιόδου.
Tα ρούχα της ήταν βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με μια σύγχρονη ματιά, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα διαχρονικό χαρακτήρα. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε στις συλλογές της ήταν υψηλής ποιότητας-με ιδιαίτερη αγάπη στο ζέρσει, ενώ ήταν διάσημη για τη μοναδική τεχνική της στο ντραπέ.
Έπειτα κατάφερε τα ακατόρθωτα. Σε μία άλλη συνέντευξη όταν ο δημοσιογράφος την κάλεσε να περιγράψει τον εαυτό της με πέντε λέξεις, εκείνη απάντησε: «Χαρούμενη, δυνατή, αστεία, θετική, Ελληνίδα». Θα τη θυμόμαστε έτσι.