Με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο, αλλά και το πλήθος γυναικοκτονιών στην Ελλάδα και παγκοσμίως, η Ελεονώρα Μελέτη έκανε δύο νέες αναρτήσεις στο λογαριασμό της στο Instagram. Στην πρώτη ανέβασε τη φωτογραφία ενός μπρελόκ με μήνυμα, που της χάρισε ο πατέρας της, και έγραψε:

«Το μπρελόκ που βλέπετε το έχει χαρίσει ο πατέρας μου σε εμένα. Είναι δικά του λόγια που τα χάραξε σε αυτό το μπρελόκ. Σκέφτηκα να το βάλω ως φωτογραφία στις σκέψεις μου γιατί είναι τα λόγια ενός άντρα που μεγάλωσε σε μια πιο “πατριαρχική” εποχή από τη σημερινή και μια πιο “πατριαρχικήκοινωνία από την σύγχρονη που ζούμε. Η μόνη γυναίκα στην οικογένεια του ήταν η μητέρα του. Η οποία λατρεύτηκε από τον πατέρα του (παππού μου) και τους γιους της. Άρα λογικά, ο μπαμπάς μου δεν θα έπρεπε να είναι κι αυτός ένα “πατριαρχικό” προϊόν; Δεν είναι όμως. Πού θέλω να καταλήξω.

»Γίνεται ένα συμβάν και ξεκινάμε τη διχαστική τοποθέτηση: πατριαρχία, φεμινισμός, άνδρες, γυναίκες, εμβολιασμένοι, ανεμβολίαστοι, μαύροι, άσπροι…

»Δεν είναι εκεί η απάντηση.

»Η σαπίλα της κοινωνίας οικουμενικά δεν είναι ή το ΕΝΑ ή το ΑΛΛΟ.

»Η σαπίλα της κοινωνίας είναι συνολική και αφορά σε όλους.

»Η σαπίλα της κοινωνίας έχει αρχή στα ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ.

»Τα απολιθωμένα στερεότυπα που για στερεοτυπικούς λόγους αναπαράγονται στερεοτυπικά.

»Και διαιωνίζονται, μεταγγίζονται από γενιά σε γενιά.

»Τα στερεότυπα είναι μεταδοτικά.

»Και μεταδίδονται το ίδιο σε άντρες και γυναίκες. Κάποια σε άντρες.

»Κάποια σε γυναίκες.

»Και αλλά και στους δυο.

«Τα στερεότυπα είναι μεταδοτικά. Και μεταδίδονται το ίδιο σε άντρες και γυναίκες. Κάποια σε άντρες. Κάποια σε γυναίκες. Και αλλά και στους δυο»

»Τα στερεότυπα πρέπει να χτυπήσουμε.

»Και να τα χτυπήσουμε στη καρδιά.

»Όχι όμως δημιουργώντας αλλά στερεότυπα.

»Γιατί κι αυτά με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άλλες ανισορροπίες που επίσης θα μεταγγιστούν σε επόμενες γενιές.

»Η σαπίλα της κοινωνίας είναι αποτέλεσμα της σκέψης και της παιδείας των ανθρώπων.

»Κι εμείς οι άνθρωποι πρέπει επιτέλους να βρούμε έναν τρόπο να ισορροπούμε μεταξύ μας με αγάπη, ενσυναίσθηση και σεβασμό, κι όχι να διχαζόμαστε με τη πρώτη ευκαιρία».

Ακολούθησε ένα ακόμα post, με μια φωτογραφία στην οποία κρατάει την κόρη της αγκαλιά. Σε αυτό η Ελεονώρα Μελέτη έγραψε:

«Διαβάζω τελευταία πολλές συμβουλές προς τις μητέρες που μεγαλώνουν γιούς με αφορμή τις πολλαπλές γυναικοκτονίες, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκοσμίως.

»Να ξέρετε όμως πως τα στερεότυπα που έχουν οδηγήσει σε πατριαρχικές συμπεριφορές δεν αφορούν μόνο στις αγορομάνες, ή μόνο στα αγόρια. Όλοι, ανεξάρτητου φύλου, είτε έχετε παιδί είτε όχι, gogglαρετε λίγο τον όρο “εσωτερικευμένο μισογυνισμό”.

»Γιατί κι αυτό είναι αποτέλεσμα πατριαρχικών στερεοτύπων, μόνο που το “κολλάμε” εμείς οι γυναίκες.

»Πρέπει λίγο να δούμε κι αυτό, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους άδικους θανάτους που όμως έχουν ως αποστολή να ξεβράσουν όλα τα κοινωνικά αποστήματα.

»Ο “εσωτερικευμένος μισογυνισμός” “παρτάρει” ανάμεσα μας.

»Δυο ποστ πριν, με στηρίξατε για τα σχόλια τύπου “γριά” “μπάζο” “άσχημη” “χοντρή” “τεκνατζού” που έχω δεχτεί κατά καιρούς εδώ. Όχι μόνο εγώ. Όλοι. ΄Όλες.

»Σε τι σκέψεις θα μπαίνατε αν σας έλεγα πως τα σχόλια αυτά μου τα έχουν γράψει γυναίκες;

»Και σας λέω αλήθεια.

»Τι θα σκεφτόσασταν αν μπαίνατε σε ένα φόρουμ για μαμάδες και βλέπατε με τι μίσος αναφέρεται μια γυναίκα σε μια άλλη λόγω των διαφορετικών επιλογών τους ως προς το θηλασμό ή ακόμα και στον τρόπο γέννας; (φυσικό ή καισαρική)

«Τι θα σκεφτόσασταν αν μπαίνατε σε ένα φόρουμ για μαμάδες και βλέπατε με τι μίσος αναφέρεται μια γυναίκα σε μια άλλη λόγω των διαφορετικών επιλογών τους ως προς το θηλασμό ή ακόμα και στον τρόπο γέννας;»

»Αν κρυφακούγατε πώς σχολιάζεται μια γυναίκα με παραπάνω κιλά από μια άλλη;

»Ας πάρουμε λοιπόν το μήνυμα από τους “άδικους” θανάτους όλοι μας! Για να μην είναι πια τόσο “άδικοι” αλλά ας έχουν οδηγήσει στον ακρωτηριασμό της κοινωνικής γάγγραινας που αφορά σε όλους!

»Γιατί κ εμείς οι “κοριτσομάνες” έχουμε χρέος να μάθουμε στα κορίτσια μας να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους, τις άλλες γυναίκες, τους άντρες, όλα τα φύλα.

»Και να δείχνουν αλληλεγγύη για τα υπόλοιπα θηλυκά. Και ενότητα. Και στήριξη. Και εμπιστοσύνη. Και αγάπη. Και αποδοχή.

»Γιατί οι γυναίκες αν ενωθούμε περισσότερο θα είμαστε καλύτερες. Και πιο δυνατές.

»Οι άνθρωποι αν ενωθούμε θα είμαστε καλύτεροι και πιο δυνατοί».

Δες τις αναρτήσεις της Ελεονώρας Μελέτη:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Εleonora Meleti (@nonoram)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Εleonora Meleti (@nonoram)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below